duminică, 11 iunie 2017

Fizica si chimia unor meciuri de ieri


Rezultatele meciurilor test importante de ieri: Australia 37 - Fiji 14, Italia 13 - Scotia 34, Africa de Sud 37 - Franta 14,  Argentina 34 - Anglia 38, USA 19 - Irlanda 55. Printre ele si Japonia 33 - Romania 21.

Am vazut Africa de Sud-Franta si Argentina-Anglia. Strem-urile au devenit din ce in ce mai selective. Probabil din motive financiare. Ca si baietii astia merita platiti cu putin din bucuria noastra. Nimic nu mai e pe gratis, stimabililor!

La Pretoria, pe Loftus Versfeld, s-au prezentat doua echipe care se straduie sa-si revina dupa perioade deficitare in performante. Africa de Sud au aruncat in foc mai multi debutanti, pentru ca nu aveau alta solutie. Diaspora Boks, numeroasa, nu mai prezinta interes pentru actuala conducere a SARU. Sunt si batrani si uizati. O exceptie, Frans Steyn, care a inceput meciul pe banca pentru ca, mai apoi, sa-si arate clasa. Din cei tineri, o parte au fost lansati anul trecut - Whiteley, Skosan, Jantjies,  Andries Coetzee, Malcolm Marx, Frans Mahlerbe. De partea cealalta, Guy Noves a avut niste optiuni la limita de jos a inspiratiei: Machenaud-demiu, Jules Plisson- uivertura sau taloneurul Maynardier (pentru a-l suplini pe uriasul Guilhem Guirado, epuizat dupa finala Top 14). Pe banca ii vom gasi pe Baptiste Serin (pustiul remarcat anul trecut), Camille Chat, un taloneur mult mai experimentat sau Jean Marc Doussain, o uvertura cu mult mai creativa decat Plisson. 

Partida nu a fost una atractiva. Nici memorabila. A fost o lupta de uzura intre cele doua aparari. Foarte putine atacuri reusite in prima repriza, Cu toate astea, fiecare echipa a pus jos cate un eseu (Jesse Kriel- 32' si Chavancy-36'). La pauza scorul a fost 16-7 pentru Boks. Dupa pauza, schimbari care au modificat jocul. Intra Frans Steyn la gazde, Chat si Serin la oaspeti. Atacurile cresc calitativ in ambele tabere. Sud-africanii incep sa se gaseasca mai inspirati si sa varieze caile de atac. Mai multa chimie intre jucatorii in verde. Si asta incepe sa se vada imediat. Francezii, dupa eseul curajos al lui Serin, se apropiasera la doua puncte, 16-14. Si incepe iuresul Boks: un eseu de penalitate - 60', eseul lui Cronje - 62' si eseul lui Serfontein - 68'.  Francezii se trezesc condusi decisiv, 37-14 ! Si incep sa atace, prea tarziu. In minutele de pana la sfarsitul partidei Serin isi arata nivelul, ii organizeaza foarte bine pe coechipieri si le ofera solutii de a marca. Francezii erau, insa ,prea obositi pentru a mai avea reactie la galopul de sanatate al gazdelor. Scorul nu se mai schimba. 

Mi-a placut teribil de mult Malcolm Marx, cel ce avea sa detroneze dinastia du Plessis. Un taloneur solid, inalt, cu abilitati grozave de manuire a balonului, plin de viteza si anticipatie. 23 de ani De asemenea, toata lumea (si numai eu) a apreciat prestatiile unui Andries Coetzee, pe Sia Kolisi sau Franco Mostert. De la francezi se cuvin mentionati: Louis Picamoles, Brice Dulin, Gael Fickou si, pentru cat a jucat, Baptiste Serin.  Francezii, in special in a doua repriza, nu s-au gasit unii pe altii. Poate ca nici nu s-au cautat. Sud-africanii, in schimb, au avut clipe in care s-au anticipat extrem de eficient in repriza a doua. Asta putem numi chimie si este cheia succesului unei echipe. Este cu atat mai laudabila prezenta acestei stari psihologice, cu cat jucatorii actuali ai echipei Africii de Sud nu prea au jucat impreuna in aceasta compozitie.  Nu este neaparat meritul antrenorului Coetzee ci a setarii pro-joc din psihicul jucatorilor, adica placerea de a juca impreuna. Un meci de nota 7.



In emisfera sudica, la San Juan, Argentina avea sa primeasca vizita unei echipe improvizate datorita prezentei masiva a jucatorilor importanti ai reprezentativei Angliei in echipa British & Irish Lions. Eddie Jones a trebuit sa aleaga de la cluburile din Premiership jucatori care sa completeze golurile functionale din schemele sale de joc. Asa se face ca Anglia  are zece  (!) debutanti in lotul pentru turneul dun iunie. In acest timp, Pumas prezinta un lot cu doar un debutant si un prim XV cu multiplu selectionati pentru meciuri internationale precedente. Spre deosebire de meciul din Africa de Sud, gazdele au functionat in plina chimie tot meciul. Patru eseuri contra Angliei nu-si permite oricine, chiar daca Anglia a jucat cu multi rookies. Numai privind la modul in care au curs pasele, Pumas a fost net superioara rivalei sale de ieri. La englezi au contat mai mult calitatile individuale ale unor Yarde, Ford, Brown sau  May. Momentul stelar al Argentinei a fost de gasit in intervalul dintre minutele 51 si 53, cand au inscris doua eseuri, unul mai frumos ca celalalt - de la Fuente si Joachin Tuculet, cel de-al doilea plecand din 22-ul propriu. Cu nimic mai prejos faza colectiva la capatul caruia imortalul Juan Martin Hernandez executa acel drop-goal (77') cu care Argentina preia conducerea. Pe toata durata partidei, jucatorii argentinieni nu au avut probleme in a juca colectiv, cu foarte putine erori de manipulare a balonului.  Jocul lor a fost spectaculos tocmai pentru ca chimia dintre ei a functionat la cote inalte. Pana acum cativa ani, Argentina era renumita pentru atacurile ei pe gramezi si mai putin pentru viteza si eficienta cu care se misca treisferturile. Venirea lui Daniel Hourcade la pupitrul reprezentativei a insemnat o imbunatatire a atacului si a circulatiei in viteza a baloanelor. Aceste calitati o mentin in topul celor mai bune echipe din lume. Anglia, pe de alta parte, si-a facut jocul sau. Contratacurile au fost punctul sau forte ieri seara. Un exemplu: pana si George Ford, care a fost imperial in meseria sa de suteur - doua lovituri de la peste 50 metri transformate, a produs o interceptie in propriul 22 si a alergat  singur pentru eseu in buturile argentiniene. Celebru va ramane eseul ultim, al lui Denny Solomona, care a intors soarta jocului cu un minut inainte de final. Neo-zeelandezul pur si simplu s-a enervat si a pornit, tot solitar, sa schimbe soarta jocului, spre deliciul lui Eddie Jones, din tribune. 34-38. Asta a fost diferenta dintre cele doua echipe. Fizic au fost egali, cu un accent de superioritate pentru argentinieni in maul-uri. In duelul dintre Sanchez si Ford, a castigat Ford, omul meciului. In tuse, Tomas Lavanini a fost superior lui Launchbury ori Ewels, de la Bath. Impecabil, ca de obicei, arbitrajul lui Nigel Owens. Un meci de nota 8.

Argentina vs Anglia
Africa de Sud - Franta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu