vineri, 15 aprilie 2016

Va deveni Top 14 un nou campionat, Top 12?


Agence France Presse (in acronim AFP) transmite azi o stire interesanta: s-ar putea ca din sezonul 2018-2019 si in pregatirea Cupei Mondiale 2019, Top 14 se se transforme in Top 12.

Ideea s-a nascut in octombrie 2015, cand Franta isi rumega dezastrele din guvernarea Phillipe Saint-Andre. Din punct de vedere formal, s-a format un comitet de zece membri care urmau sa faca o serie de propuneri pentru ameliorarea climatului si a calitatii rugby-ului de elita din Franta.

Din comitet au facut parte (si inca mai fac pana cand propunerile vor fi oficializate), printre altii, fostii internationali Julien Bonnaire et Thomas Castaignède, directorul tehnic national Didier Retière, directorii sportiv Jean-Marc Lhermet (Clermont) si Fabrice Landreau (Grenoble), precum si presedintele Stade Français Thomas Savare, campioana en titre a Frantei.

Ei bine, acest panel de specialisti, au reusit sa propuna prin consens mai multe masuri. Masuri care ar trebui sa fie validate de Pierre Camou, presedintele FFR si de Paul Goze, presedintele Ligii Nationale de rugby.

Ideea de a trece la un campionat de 12 echipe (ca in Anglia), cu observatia ca ar retrogada la sfarsit de sezon o singura echipa, nu doua cum este acum, a avut drept motivatie rationalizarea campionatului, a resursei timp si a resursei umane. Astfel, dupa formula engleza (francezii nu ar recunoastre niciodata asta), se vor elimina calificarile (locurile 3-6) din faza finala a campionatului. Din ProD2 va promova o singura echipa (nu doua).

Printre masurile noi sugerate de membrii panelului de experti mai figureaza alcatuirea unui grup de 30 de jucatori de elita, care vor fi senatori de drept ai echipei nationale si a unui alt grup de "sperante" (intre 20-30 jucatori mai tineri) care va constitui rezerva de cadre a echipei de elita.

Se mai preconizeaza si un mod nou de utilizare a jucatorilor in functie de numarul maxim de ore/meciuri  jucate ca si modificari in formula foii de abritraj. Se preconizeaza ca  foaia tehnica sa contina 25 de nume, ceea ce va permite pana la zece schimbari. Pe aceasta foaie ar mai putea sa fie adaugati si jucatori in formare pe langa respectivele echipe (3-5 din 25).

In fine, se preconizeaza si cresterea indemnizatiei de performanta pentru jucatorii selectionati in pregatiri cu echipa nationala, de la 1300  euro per zi/jucator la 2000 euro. Ceea ce reprezinta o recalculare a bugetelor Federatiei si Ligii. 

Sursa: http://www.lemonde.fr/rugby/article/2016/04/15/le-rugby-francais-reflechit-a-la-creation-d-un-top-12_4902990_1616937.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu