duminică, 3 aprilie 2016

Premiership, in crestere de eficacitate. In Top 14, apele incep sa se limpezeasca.



Acestei postari nu i se poate da un singur titlu. Si asta pentru ca se intampla lucruri diferite in cele doua campionate. Din puncte de vedere calitativ. In Anglia se inscrie copios, in Franta se joaca la rezultat. Si asta inaintea meciurilor din sferturile Champions Cup.

In Premiership, media de eseuri pe meci a fost 6,66. Echipele care "trag" la primele patru locuri, calificante in semifinale au inscris la foc automat: Exeter Chiefs-8 eseuri (cu Worcester), Harlequins-6 eseuri (cu Newcastle Falcons), Leicester Tigers-5 eseuri (cu Gloucester, si aceasta 3 eseuri), Saracens-4 eseuri (cu Bath). Northampton a pierdut partida cu Wasps (3 eseuri). De remarcat prioductivitatea lui Thomas Waldrom, leaderul acestei editii- ieri inca 3 eseuri, Chris Ashton, in revenire, doua, Tim Visser doua  si Manu Tuilagi, tot doua. 

Clasamentul Premiership, dupa 19 etape, consolideaza pozitia de frunte a Saracens, 67 puncte. Ii urmeaza cele dopua echipe care s-au evidentiat in aceasta editie, Exeter Chiefs-64 puncte si Wasps-62 puncte. La 7 puncte diferenta fata de Wasps se afla Licester Tigers-55 puncte. Daca astazi s-ar fi jucat ultima etapa, Northampton- 51 puncte si Harlequins-50 ar fi ramas in afara semifinalelor. Ceea ce este plauzibil sa se intample si peste ultimele trei etape ale campionatului regular. Toate ocupantele de moment ale primelor patru locuri, impreuna cu Northampton vor juca in optimile Champions Cup, week-end-ul viitor. fapte care suprapuse ne arata stratificarea valoriloe echipelor engleze in acest moment. 

In Top 14, specialistii asteptau cu interes meciul de azi de la Marseille, Toulon-Clermont Auvergne, meciul de traditie penteru configurarea suprematiei in ultimii ani. Ei bine, A castigat Clermont la un punct, 18-19, dupa ce tot meciul a fost condusa, prin eseul din ultimele minute de joc al lui Damien Chouly. Spuneam acum cateva saptamani ca Toulon arata ca o echipa la sfarsit de ciclu al performantei. Ei bine, am avut azi confirmarea aceslei perceptii. O echipa cu un asemenea lot de celebritati intra in teren cu doua improvizatii majore: Drew Mitchell fundas si Gorgodzilla linia a doua! Guilermo Guirado iese in minutul 34 (inlocuit de un taloneur onest, Orioli) si lasa linia 1 in inferioritate tehnica (Menini si Chilachava au facut greseli cat in toate etapele de pana acum). Smith, S.Armitage si Vermeulen nu s-a remarcat cu ceva iar pe linia de fund doar Tuisova a mai incercat cate ceva dar a "omorat" un numar substantial de baloane prin greseli tehnice. Clermont si-a facut jocul la puncte, conservandu-si pozitia fruntasa. Eseul lui Chouly a fost lucrat de Nakaitaci, Fritz Lee si Morgan Parra in fata unei aparari debusolate (si obosite).  Nu o vad bine pe Toulon in sferturile Champions Cup, cand va juca in deplasare cu Racing 92 (proaspata sa invinsa). Pe banca a fost surprins azi de camerele TV  Matt Giteau iar comentatorii speculau ca este refacut fizic. Sa fie oare aceasta arma secreta cu care toulonezii ii vor contracara pe parizieni. Ma indoiesc de asta. In rest, Habana, Ma'a Nonu si Bastareaud au fost figuranti. Nici Tom Taylor (nr.10) nu a fost omul care sa faca diferenta.

In restul etapei a 20-a, Top 14 nu a promovat vreo surpriza. Castres a batut pe Toulouse care, iata, dupa plecarea lui Guy Noves se scalda in mediocritate. La Rochelle bate pe Stade Francais (lamentabil sezon pentru campioana en-titre a Frantei).  Racing 92 invinge la Bordeaux. Singurul eveniment notabil este ca in partida dintre Agen si Pau, echipe de subsolul clasamentului, in care s-au inscris 6 eseuri, 3 de fiecare parte. Si pentru ca tot veni vorba de acest criteriu, in etapa a 20-a din Top 14 s-au inscris 18 eseuri adica 1,29 per meci. 

Clasamentul Top 14 consolideaza pozitia fruntasa pentru Clermont Auvergne-70 puncte, Montpellier si Racing 92 isi impart locurile 2-3, cu 64 puncte iarToulon cade , dupa rezultatul de azi, pe locul 4, cu 62 puncte. Pentru locurile 5-6, calificante in play-off-ul francez al pozitiilor 3-6, se regasesc Toulouse si Bordeaux Begles, cu carte 53 puncte fiecare.

In incheiere, as vrea sa remarc echipa construita de legendarul Jack White la Montpellier. Cu siguranta, sezonul viitor va fi protagonista in lupta pentru titlu in Top 14. In lotul sau se regasesc nici mai mult nici mai putin de 17 jucatori sud-africani -fratii du Plessis, fratii Adriaansee, Craig Burden, Frans Steyn, Pierre Spies, Willem Lieberberg, Schalk van der Merwe plus altii, mai tineri. Actualul loc 2, provizoriu, se bazeaza pn al treila atac ca eficacitate din Franta si pe o aparare care nu a pierdut niciunul din ultimele cinci meciuri din campionat, ceea ce o situeaza la egalitate cu Clermont Auvergne.

La sfarsitul saptamanii viitoare, sferturile de finala in Cupa Campionilor Europei:
     * Wasps-Exeter, arbitru Romain Poite;
     * Saracens-Northampton, arbitru Jerome Garces;
     * Leicester Tigers-Stade Francais, arbitru Nigel Owens;
     * Raginh 92-Toulon, arbitru Wayne Barnes.

La buna vedere, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu