duminică, 10 aprilie 2016

In semifinalele Cupei Campionilor, trei echipe din Anglia, una din Franta.


Dupa cum era de asteptat, ciclul Toulon in Cupa Campionilor s-a incheiat. A pierdut la Racing 92, in ultimele doua minute ale partidei. Am avut dreptate, semnaland declinul acestei, candva, frumoase echipe. Primul semn de slabiciune structurala l-a aratat anul trecut in semifinala Top 14. Atunci a pierdut in fata echipei ce avea sa devina campioana, Stade Francais. Azi aceasta este victima sigura in fata oricarei echipe mai decise. Cum a fost azi Leicester Tigers. Al doilea moment de slabiciune l-a aratat Toulon in meciul din turul grupelor, cand a pierdut categoric cu Wasps, semifinalista in acest an.

O sa incerc o analiza a aceastor slabiciuni intr-o alta postare, la rece, pentru ca Toulon mai merita inca atentie, atat datorita lotului cat si istoriei sale recente. Astazi, seria improvizatiilor a continuat. Fortata de numarul mare de accidentari, conducerea echipei a scos in teren un Matt Giteau inca nerefacut, usor indecis in faze cheie si deloc cooperativ cu conationalul sau James O'Connor. Era nevoie de un om de baza in linia a doua, pentru a-i face fata galezului Charteris. Si a fost ales, din nou, Gorgodze. S-a descurcat partial dar a lasat echipa fara un om de linia a treia, predispus atacului. Juan Smith si Vermeulen nu au avut deloc o zi buna, ambii facand numeroase greseli tehnice si de disciplina. Al treilea om al liniei, Ollivon are doar meritul eseului din minutul 9, cu care a taiat avantul parizienilor (acestia conducand din min.3 cu 10-0). In restul primei reprize (a fost inlocuit la pauza cu Steffon Armitage, alt figurant care nu a confirmat deloc valoarea cu care era creditat la sfarsitul sezonului trecut). Nu stiu cata imaginatie mai poate avea un antrenor de talia lui Laporte ca sa-l introduca pe teren pe Chiocci, om de o repriza dar si un robot insuficient programat, la fel ca Fresia, pe care l-a inlocuit. Guirado nu poate tine singur linia 1. Jonathan Pelissie (nr.9) a facut cate ceva alaturi de Giteau dar treisferturile i-au inecat baloanele cu regularitate. In plus, a si ratat penalitati strategice. (trei la numar). Iarasi nu inteleg de ce antrenorii (ambelor echipe), s-au cramponat de aceiasi transformeri, Pellisie (a mai incercat Delon Armitage doua long distance kick-uri, ambele ratate) si Machenaud (care a ratat si el din pozitii bune desi alaturi se afla Dan Carter).  Rezultatul acestei partide a fost unul al hazardului. cate un eseu transformat de fiecare parte, 4 penalitati transformate pentru Racing, 3 pentru Toulon. Penalitatea de final, datorita unei greseli de ujunit a lui Eric Escande a facut diferenta. Daca Machenaud rata si se intra in prelungiri poate rezultatul ar fi fost invers. Deci, nimic convingator. Si pentru incheiere sa ne aducem aminte de recenta partida din Top 14 dintre cele doua echipe, terminata cu victoria la un punct a Toulonului, cu o penalitate transformata in ultimul minut de catre Delon Armitage, ratangiul de azi. Tabela a aratat in finalul partidei de azi 19-16 pentru Racing 92.

In celalalt sfert de finala, Stade Francais, echipa intr-un declin evident, nu a putut face fata unei echipe mai experimentate datorita campionatului englez. A reusit un singur eseu, Dupuy, 44') dar a primit sase (doua Goneva, Veainu, Tuilagi, Freddie Burns, Fitzgerald). Cu exceptia lui Pete Bentham (13) -omul meciului, jucatorii de pe linia de treisferturi au inscris cel putin cate un eseu. Asta spune foarte multe despre apararea francezilor. Kitchener a fost mai bun decat Sergio Parisse si Flanquart pe aruncarile din tusa, Youngs si Burns au dominat sarniera franceza Dupuy -Morne Staeyn la toate capitolele. Altadata, unul din punctele forte ale inaintarii tigrilor,  Marcos Ayerza a fost azi dominat copios de internationalul francez rabah Slimani. Scorul putea fi mai mare daca inlocuitorul lui Burns, Owen Williams nu reusea sa gaseasca de trei ori bara dreapta in incercarile lui de transformare. Daca in cazul meciului de pe Yves du Manoir, ratarile lui Pellisie si Armitage au contat in rezultatul final, pe Welford Road, esecurile lui Williams, pe care toata lumea il astepta sa se maturizeze, nu aveau cum sa darame diferenta existenta la intrarea lui in teren (era 31-13). Scorul final: Leicester 41 - Stade Francais 13.

Si asa s-a scris istoria sferturilor de finala din editie 2015-2016 a Cupei Campionilor. Semifinalele se vor juca peste doua saptamani in formula :Saracens-Wasps, Racing 92 -Leicester Tigers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu