duminică, 27 septembrie 2015

Dulcele gust al revansei.


Chiar asa, galezii aveau de raspuns la infrangerea de la Cardiff. Tara Galilor,  provincie a Marii Britanii, pierduse la Anglia in Six Nations, prin martie acest an, speranta de  ataca trofeul Six Nations detinut de Irlanda. Un prost sezon de pregatire pentru RWC, pierderea catorva oameni de baza prin accidentari, sanse putine acordate de predictiile oamenilor de specialitate. Nu prea erau sperante pentru o victorie.

Dar lumea rugby-ului insular s-a inselat inca o data cand a neglijat welsh proud. Gatland si oamenii lui din teren sunt mereu suprinzatori. Asta si pentru ca englezii sunt prea plini de ei. Au condus de trei ori la diferenta de zece puncte (niciodata mai mult) si au pierdut la trei puncte. 25 la 28-scorul final. S-au inscris doar doua eseuri (cate unul de fiecare parte) pentru ca apararile si-au facut datoria, la inaltime. Insa englezii au gresit cu mult mult. Dan Biggar, omul meciului, a transfomat toate penalitatile (sapte), acordate cu o nonsalanta suverana de catre oamenii reginei. In special, dupa ce Gareth Davies marcase eseul egalizator (71').  Doua minute mai departe, experimentatul Mike Brown face o greseakla de junior si tine balonul la pamant prea mult si Jerome Garces (impecabil ieri) nu ezita. Penalitate de la circa 50 metri. Biggar transforma si meciul e terminat. In ciuda maulului de magine pus in miscare de englezi in 22-ul galez. Englezii aveau o dilema, sa joace la mana, pentru eseu sau sa transfome penalitatea lor. Si au ales sa nu transforme pentru ca de la inaltimea prestigiului un rezultat de egalitate nu era potrivit pentru organizatorii RWC. Din nou apararea galeza, solida si mobila, a rezistat. 

In clasamerntul grupei, Tara Galilor are 9 puncte, Anglia 5 iar Australia 4. Sperantele Angliei stau in rezultatul meciului Tara Galilor-Australia. Cat despre intalnirea ei cu Australia, Stuart Lancaster mai are enorm de lucru la capitolul motivatiei.

In primul meci al zilei, Italia-Canada, un meci intre adversarele din grupa ale Romaniei, cele pe care Lynn Howells si ai lui si le doresc invinse. Surpriza meciului a fost echipa Canadei, iute, versatila si agresiva. Au inscris 18 puncte si au primit 24. Deci un punct bonus, greu de tot in socotelile FRR. Brunel, antrenorul francez al Ialienilor avea sa declare dupa meci : Canada dictated the game. Cum au mai ramas pentru Stejari, dupa meciul de azi cu Irlanda, doua jocuri in grupa, Howells ar trebui sa acorde atentie sporita catre van der Merwe, Tyler Ardron si Jamie Cudmore de la Canada si Michele Campagnaro, Garcia si Benvenuti, Eduardo Gori, Francesco Minto si Alesandro Zani de la Italia. Sunt oamenii care pot face diferenta.

Africa de Sud si-a revenit repede dupa umilitoarea infrangere cu Japonia.  Samoa, o echipa verticala, populata cu ceva jucatori valorosi (daca e sa-i amintim pe fratii Pisi, Alessana Tuilagi, Census Johnston) nu a opus decat o rezistenta minimala in fata unor Spingboks dezlantuiti. Sase eseuri ( J.P.Pietersen trei, Schalk Burger, Schalk Brits, Brian Habana) fara a primi veunul spun totul despre acest joc, chiar daca inceputul meciului arata cu degetul catre o Samoa puterrnica si periculoasa. Primul eseu al lui Pietersen, din interceptia unei pase neglijente a mijlocasului la deschidere Mike Stanley a intors cursul jocului. Si a urmat festivalul de eseuri sud-african. Rand pe rand, veteranii Schalk Burger, Jean de Villiers, Victor Matfield aveau sa dea luciul de altadata al fostei campioane mondiale. 

                                         Key try: JP Pietersen
                                               J.P.Pietersen. omul meciului

Africa de Sud revine in fruntea clasamentului grupei, cu 7 puncte, urrrmata de Scotia cu 5 si Samoa cu 4. Partida dintre primele doua clasate pentru moment va decide daca vor merge impeuna in sferturi sau daca se vor separa la finalul primei runde a competitiei.

Azi se vor juca inca trei meciuri: Australia-Uruguay, Scotia-USA si Irlanda-Romania. Ultimul va fi arbitrat de Craig Joubert, omul care vede greselile si daca sta cu spatele. Aviz amatorilor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu