luni, 2 ianuarie 2017

De sarbatori. Care sarbatori?


Da, prieteni, de sarbatori s-a jucat rugby. Si se intampla asta inca de pe vremea amatorismului, semn ca sportul este, in general, luat in serios. O componenta principala a vietii. Si inaintea distractiilor. In plus a treia zi de Craciun, corespondenta zilei Sfantului Stefan, a fost denumita Boxing Day, o zi a competitiilor in mai multe sporturi. Prin extensie, in perioada marketingului agresiv toata perioada dintre Craciun si Anul Nou, inclusiv, se desfasoara sub nominatia  Boxing Day. Si are, cumva, o conotatie speciala. De exemplu, in Top 14, rugbystii au intrat in teren imbracati nu in adecvatele la situatie traininguri ci imbracati in blazere de culoare inchisa. Mai mult, in deschiderea meciului de la Toulon (Toulon- Racing 92), etapa a 15-a, parizienii si-au permis in deschiderea meciului sa ciocneasca pahare de sampanie. Jucatori, antrenori si oficiali, deopotriva. Ceea ce gazdele, oamenii lui Boudjellal nu au facut. Asta chiar daca Boxing Day este un imprumut recent in Franta, originile sale fiind in cultura insulara de peste Canalul Manecii.

Interesanta perspectiva. Asta pentru ca noi, aici in Orient, bem, mancam si ne ingrasam pentru ca putin mai tarziu sa ne chinuim sa slabim ca sa ne intram in forma sportiva necesara competitiilor. E si asta un mod de a privi lucrurile. Cica ajuta la pastrarea identitatii!

Ieri s-au jucat mai multe partide, chiar daca a fost 1 ianuarie. In Anglia, Premiership are acum un lider sui-generis, Wasps, care devanseaza campioana Saracens (invingatoare la Leicester) datorita unui punct bonus mai mult, 47/46.. Pe locul al treila Exeter, 42 puncte, revelatia sezonului trecut, care pe 31 decembrie invinsese la Bath. Alte rezultate: codasa clasamentului, Bristol Rugby, invinge in deplasare pe Sale Sharks, Northampton invinge la Gloucester, Harlequins pierde in deplasare la Worcester.

In Top 14, rezultate de pe 31 decembrie:  Clermont pierde la Toulouse 26-20 dar ia un punct bonus si ramane la sefia clasamentului. Pau bate acasa pe Montpellier, 32-27. Castres striveste pe Bayonne, 47-18. Stade Francqais castiga greu cu Brives, 12-10. Ieri a fost cu mult mai interesant. La Rochelle, revelatia 2016, invinge fara drept de apel, 40-3, pe Grenoble. Iar la Toulon, dupa un meci extrem de disputat, epuizant fizic si avand in rolul principal un Bastareaud dezlantuit, Racing 92 se inclina cu 11-17 in fata oamenilor lui Boudjellal-Ford. Echipa care, weekend-ul urmator va da piept in deplasare cu lidera Clermont Auvergne. In clasament, La Rochelle este la acelasi punctaj, 46, cu Clermont, acestora urmandu-le Montpellier cu 42 puncte.

Pe cand Boxing Day la Timisoara,  Constanta, Baia Mare sau Cluj?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu