sâmbătă, 15 august 2015

Noua Zeelanda da de pamant cu Australia dupa numai o saptamana


Bledisloe Cup ramane in Noua Zeelanda. In editia 2015, s-au jucat doar doua partide in loc de trei, cum este regulamentul in anii fara Cupa Mondiala. In prima runda, saptamana trecuta, Australia a castigat dupa un meci reviriment. Azi, All Blacks s-au impus net, si prin joc si prin rezultat, in fata unui Australii palide si cam obosite dupa victoria recenta. Asa ca, Bledisloe Cup, trofeu aflat la a 55-a editie, ramane in Noua Zeelanda unde se odihneste inca din 2003.

                                           Happy camp: All Blacks 

Victoria de azi a All Blacks a fost foarte neta. Cinci eseuri (din care unul de penalizare) au inscris oamenii lui Steve Hansen. Si puteau mai mult pentru apararea australiana a fost regulat descoperita la atacurile fulgeratoare ale oamenilor in negru. In ordine, eseurile au fost marcate de Dan Coles (observati ca taloneurii incep sa fie vectori de atac din ce in ce mai des) in prima repriza, Aaron Smith fiind obstructionat in terenul de tinta (de aici si eseul de penalizare) si  Conrad Smith(53') si Ma'a Nonu (2, minutele 51 si 64) in repriza secunda. Pentru Wallabies a inscris Israel Folau in minutul 76, pe o interceptie de pasa si o cursa solitara de circa 60 metri. 

Partida, dominata clar de gazde, a fost tinuta sub control total de catre intransigentul Nigel Owens. Stilul acestui arbitru de elita este impresionant. Isi explica deciziile atat de clar incat nu poti avea replica si, in plus, replica unora precum Stephen Moore (si astazi artagos), nu creaza decat disconfort, atat pentru jucatori cat si  pentru spectatori.

Quade Cooper a ratat si azi o partida care sa-l scoata din conul de umbra in care s-a plasat singur. Eliminat 10 minute pentru un placaj inalt si apoi scos din teren de catre Cheika chiar in prima repriza, isi va pierde, probabil, locul in randul celor 31 australieni care vor merge la Cupa Mondiala. Pase gresite, lovituri de urmarire fara sanse, lipsa de plasament ofensiv s-au acumulat la contenciosul dintre el si Michael Cheika. Daca nu va prinde Cupa Mondiala, este sigur ca nu va figura nici in lotul de Seven pentru Olimpiada de anul viitor din Brazilia. Va fi inca un talent nativ irosit in defavoarea rugby-ului. Daca isi schimba din nou decizia si se orienteaza catre Toulon, devine un om fara cuvant si, foarte probabil, nu va mai fi acceptat de Boudjellal, cu un nou contract. In plus, a fost fluierat si apostrofat copios de catre public, pe toata durata cat a jucat. Neo-zeelandezii nu uita ca fost un nativ care a tradat, alegand sa joace in Australia, dusmanul traditional.

Din echipa All Blacks, practic este foarte greu sa distingi pe cineva anume. Imi asum riscul si il mentionez pe Nehe Millner-Skudder care, dupa meciul excelent de saptamana trecuta, a fost, praxctic, un figurant azi. Singura lui scuza este faptul ca nu a beneficiat de baloane, toate oprindu-se fie la Conrad Smith, la Ma'a Nomu sau la Julian Savea, toti trei aflandu-se azi in zi optima pentru productia de eseuri.  O nota aparte pentru efotul inspirat de joc al capitanului Richie McCaw, aflat la a 142-a selectie internationala All Blacks, ceea ce inseamna un record mondial foarte greu de depasit intr-o perioada previzibila. 

Pe scurt, un meci frumos si fara surprize, cu o invingatoare care si-a demonstrat inca o data renumele. Invinsa, in cazul unei victorii a Angliei impotriva Frantei pe Twickenham, va cobori pe locul 4 in ierarhia World Rugby. Sau poate pe 5, daca Africa de Sud castiga convingator in Argentina.

Cred ca sunteti de acord cu mine ca preludiul Cupei Mondiale este palpitant. Sambata viitoare se vor juca partidele: Japonia-Uruguay, Italia-Scotia, Franta-Anglia, Canada-USA. Astazi mai avem trei meciuri: Irlanda-Scotia, Anglia-Franta, Argentina-Africa de Sud. Asa ca, bucurati-va de rugby, prieteni!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu