duminică, 5 martie 2017

Premiership si Top 14: lupte dure pentru clasament.


Acum cateva secunde s-a terminat meciul de la Toulouse, unde La Rochelle a realizat surpriza etapei cu o victorie convingatoare in fata gazdelor, 21-27. Victoria e cu atat mai remarcabila cu cat co-lidera clasamentului, Clermont Auvergne pierduse ieri, in deplasare, in fata celor de la Castres, 26-16. Asa incat La Rochelle ramane lider singur, cu 62 puncte. Clermont cade pe locul doi cu 58 puncte, iar Castres se suie pe locul 3, cu 51 puncte. In acest moment primele 6 echipe din clasament, cele care intra in jocul pentru calificarea in semifinalele campionatului, sunt: in afara de La Rochelle, Clermont Auvergne si Castres, Montpellier, cu 50 puncte, Pau (o surpriza) cu 48 de puncte si fantoma Toulon, invinsa de Brive cu 15-5. Eseul  fostei campioane europene i se datoreaza veteranului Brian Habana si ambitiei sale de a pleca acasa si cu ceva puncte. In acest meci a reintrat Francois Trinh-Duc, cu o prestatie incurajatoare. Raman deci in afara pozitiilor calificante (dar mai sunt sapte etape) echipe cu palmares precum Toulouse, Stade Francaise, Racing Metro. Suspansul continua.

In Premiership, Wasps isi continua galopul de sanatate in fruntea ierarhiei. A invins sambata la Bath, cu 3-24, trei eseuri, din care doua Kurtley Beale. Fosta campioana, Saracens, a cazut pe locul 3, la 6 puncte diferenta fata de liderul actual. Intre cele doua echipe se instaleaza persistent Exeter Chiefs (este a doua etapa consecutiva cand depaseste  Sarries). Diferenta intre aceste trei echipe si restul urmaritoarelor este elocventa: Wasps 64 puncte, Exeter Chiefs 59 puncte, Saracens 58 puncte, Bath 48 puncte, Leicester 47, Northampton 44. Adica 16 puncte intre locurile 1 si 4. Elocvent.

Toate aceste rezultate sunt, in sine, obisnuite in aceste puternice campionate. Insa trebuie tinut cont ca ambele tari sunt participante la Six Nations, unde sunt selectionati multi jucatori exponential ai echipelor participante in campionatele interne. Echipe precum Saracens, Toulouse sau Clermont Auvergne dau cate 5-6 jucatori loturilor nationale pentru Six Nations, Wasps da 4. Lipsa lor, datorita valorii intrinseci a absentilor, se resimte la nivelul echipelor de club.  Si aici apare problema rezervelor in astfel de situatii. Sigur ca loturile cluburilor nu pot fi omogene si nici totdeauna de valoare ridicata. Caci e o chestiune financiara sa construiesti loturi omogene. Diferentele de valoare se vad imediat si se resimt la nivelul clasamentelor interne. Asa ilustreaza evolutia echipelor din ligile primare atunci cand simultan se desfasoara partide interne si internationale. Este o slabiciune a rugby-ului din vestul Europei, pentru ca ele nu-si permit sa suspende campionatele (profesioniste, ca si la noi) pentru ca e vorba de bani.

Urmatoarele doua saptamani vom fi ocupati cu finalul (etapa 4 si 5, finala) Six Nations, apoi cu sferturile de finala ale Cupele Europene. Avem treaba deci, La munca, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu