Entuziasmant meciul de la Londra. Inaintea inceperii partidei se faceau numeroase calcule ce o priveau pe Scotia. Evident Anglia pornea ca mare favorita dar Scotia a avut cele doua rezultate de exceptie din acest turneu, victoriile la Irlanda si la Tara Galilor. Ultima in absenta lui Greg Laidlaw.
Eddie Jones a construit, in consecinta, o strategie noua, adaptata adversarului introducand in linia de fund jucatori de mare viteza si cu posesie buna a balonului. Nowell, Joseph, Daly, jucatori descoperiti si pusi in valoare de catre fostul antrenor Stuart Lancaster(ca si Launchbury, Jonny May, James Haskell, printre altii). Asa a reusit sa surprinda scotienii, prin combinatiile in mare viteza, de multe ori imprevizibile. In minutul 25 scorul era deja 20-0 (adica doua eseuri Jonathan Joseph, transformate de Owen Farrell, imperial azi, plus doua penalitati transformate de acelasi). Scotia riposteaza si ea, tot in mare viteza si inscrie un eseu dintr-o mare inghesuiala prin Huv Jones (35'), transformat de Finn Russell. 20-7. Joseph mai creseteaza el ceva printre scotieni si ii da o pasa cadou lui Anthony Watson (intrat in locul lui Daly)-al treilea eseu englez, transformat, 30-7 la pauza. Jocurile erau facute. Si partida excelenta. Circulatia rapida a balonului a fost arma deloc secreta a englezilor, cu ea au derutat apararea scotiane foarte prompta si pe faza, de regula. Dupa pauza, englezii nu s-au relaxat. Dar nici scotienii. Meciul se reia la aceeasi intensitate. Curand vine al treilea eseu al lui Jonathan Joseph, creat de Ben Youngs, responsabil in buna parte de deschiderile rapide ale intregului meci, ca si George Ford. 37-7. Imi permit sa mai sar peste penalitatile executate si transformate de Farrell (nu a ratat azi decat o lovitura de peste 50 metri),l consemnand astfel al doilea eseu scotian, al pilierului Gordon Reid. 40-17. (minutul 50) Preventiv, Anglia incepe sa atace din nou, Scotia se apara cu indarjire Redau din datele tehnice ale minutului 60: 430-161 metri cu balonul in mana in favoarea englezilor. Din presiune, Scotia cedeaza din nou, Billy Vunipola, asistat fizic ca pereche de protectie, inscrie si el. Al cincelea eseu. Nici scitienii nu se lasa mai prejos si Huv Jones mai inscrie o data pe o deschidere geniala de la Finn Russell. Russell si transforma si scorul se duce la 47-21. Partida era evident jucata, echipele puteau sa se relaxeze si sa faca spectacol intr-un ritm mai scazut. Dar nu , nimic, niciuna nu renunta la strategia sa sportiva,. Anglia ataca, Scotia se apara. Si asta pentru ca in teren se aflau rezerve odihnite si pline de pofta de joc. Asa se poate interpreta rolul solist pe care si l-a asumat Danny Care, schimbul lui Ben Youngs. Care a devenit autorul oficial al ultimelor doua eseuri, de echipa, ale Angliei, in minutele 72 si 80, transformate de implacabilul Farrell. Si s-a fluierat sfarsitul partidei cu scorul final de 61-21, scor record pentru istoria Cupei Calcutta, pusa in joc in mod traditional in intalnirile Angliei cu Scotia.
Cu acest rezultat, atingand in 4 meciuri cu un total de 18 puncte in noul sistem de punctare al Six Nations, Anglia a castigat Turneul inaintea ultimului meci, cu Irlanda, care are 10 puncte. Mai ramane deschisa suspensia Marelui Slam. Daca acesta se va realiza, Eddie Jones isi mai poate pune la butoniera un nou record peste o saptamana. In aceasta, Anglia inregistrat cea de-a 18-a victorie consecutiva sub antrenoriatul australianului. Daca va inregistra victoria si pe AVIVA Stadium, vor fi nouasprezece victorii. Impresionant ce a reusit sa faca acest antrenor de elita dintr-o echipa cazuta moral dupa esecul de la Cupa Mondiala. Pana acum, in patru partide, eevii sai au inscris in patru meciuri 137 puncte. Diferenta dintre punctele inscrise si cele primite este de 69. Ar fi interesant de vazut cum sunt aceste cifre in istoria Turneului.
In partida de dupa-masa, de la Roma, Franta a reusit sa ia, si ea, punct bonus ofensiv, invingand gazdele cu 18-40. 2 la 4 la eseuri (Parisse, Esposito vs.Fickou, Nakatawa, Picamoles, Dulin). Un meci de mare angajament in care Franta se pare ca si-a gasit formula optima de joc. Guy Noves poate fi multumit ca a scapat de locul 5, de dinaintea acestei etape si se afla, pentru moment, pe locul 3, cu 10 puncte ca si Irlanda.
Saptamana viitoare se va derula ultima etapa a editiei acestui an a Turneului Six Nations, care programeaza intalnirile: Scotia-Italia, Franta-Tara Galilor, Irlanda-Anglia. Toate acestea se vor desfasura in aceeasi zi, sambata 18 martie.
Cu convingerea ca a fost un week-end unic din perspectiva spectacolului sportiv, asteptam cu interes sfarsitul sambetei urmatoare, ca sa stim pe cine si cum avem de sarbatorit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu