duminică, 23 aprilie 2017

Pe 13 mai, la Edinburgh, in finala Cupei Campionilor: Saracens vs. Clermont Auvergne


Ambele echipe irlandeze au parasit competitia, eliminate de campioana en-titre a editiei trecute (Saracens) si, respectiv,  vesnica ocupanta a locurilor secunde, reprezentand Franta, Clermont Auvergne. 

In prima partida, de ieri, Saracens a jucat ceva ce nu a aratat pe finalul editiei de Premiership. Joc fluent, joc in forta si aparare exemplara. Au inscris doua eseuri prin Mako Vunipola si Chris Wyles si au primit doar unul , in minutul 80, de la atot-prezentul CJ Stander. Munster, desi a jucat acasa, pe Aviva, nu a aratat nimic spectacular, in calitate de echipa irlandeza dar Saracens si-a etalat clasa de campioana continentala. Farrell a fost imperial si de data asta, a transformat doua eseuri si patru penalitati. Si va fi, cel mai probabil declarat jucatorul european al anului. Vanitosul Chris Ashton a facut numai prostii pe teren dar a fost tinut in joc toata partida. Excelenta linia a treia a Sarries - Rhodes, Wray si Billie Vunipola. Pe partea irlandeza duelul acestora cu CJ Stander a foast foarte strans, O'Mahony si O'Donnell completandu- bine pe Stander. De altfel, am putea spune ca meciul a fost castigat de londonezi pe mana liniei a treia si piciorul lui Farrell. Scorul final a fost 10 - 26. Romain Poite a fluierat in nota sa aiuritoare, dar nu a viciat rezultatul. Amuzanta engleza sa , mai ales cand incearca sa argumenteze unor jucatori anglofoni.

Azi, la Lyon, pe Stade Matmut, Leinster pleca drept prima favorita, avand in vedere si lunga istorie de invinsa in meciurile decisive a echipei din Clermont-Ferrand. Pana la pauza, auvergnatii au inscris pana in minutul 16 doua eseuri (Peceli Yato si David Strettle), numai primul fiind transformat de Parra, care reusise o penalitate in minutul 9. Astfel ca, in acel minut 16, scorul era 15-0. Iar irlandezii au avut o prestatie mai mult decat modesta in primas repriza. Dupa pauza, oaspetii au remontat mental si au inceput sa creasca. Si sa joace rugby de calitate. Pana in minutul 54, Sexton isi apropie echipa la  trei puncte (15-12) si Leinster inscrie chiar un eseu, anulat destul de repede pentru faultul neclar si la reluare, al lui Isa Naceva asupra lui Aurelien Rougerie. Cert este ca francezul a fost scos rapid si demonstrativ de pe teren si inlocuit. Asta a fost momentul in care francezii  renasc. Parra mai inscrie o data din penalitatea acordata de Naceva si scorul creste la 18-12 (58'). Irlandezii se ridica din nou la atac insa ii tempereaza drop-goal-ul (primul) lui Camille Lopez. 21-12 (65').  Insularii revin in joc cu un eseu superb apartinand tinerei sperante Gary Ringrose. Transformat de Sexton, eseul ii apropie din nou pe irishmani, de data asta la doua puncte (21-19 in minutul 70). Meciul se incingea, devenea mult mai fizic, cu irlandezii in atac si francezii pe contra-atacuri. Si incep erorile de disciplina. Lopez penalizeaza un tinut la pamant si avantajul francez sa mareste la cinci puncte. 24-19. Si, cireasa pe tort, acelasi Lopez le mai tranteste irlandezilor inca un drop-goal (al doilea), pentru ca scorul sa fie decisiv pentru gazde, 27-19. Iar in final, Sexton mai transforma o penalitate, 27-22. Nigel Owens mi s-a parut ca trage pentru francezi, tusele strambe ale acestora, de exemplu, nefiind niciodata sanctionate, de exemplu. Plus faultul de la eseul anulat celor din provincia Leinster. Cum-necum, rezultatul este meritat iar francezilor nu li se poate reprosa nimic. Iar Leinster, conducand la mare distanta clasamentul Celtic Ligue, parea o echipa care avea victoria asigurata. Asa am crezut si eu. M-am inselat si cer scuze pentru asta.

Asadar, peste trei saptamani vom avea un meci tare, foarte tare, intre doua echipe experte in jocul in mare viteza dar si tacticizat in acelasi timp. Merg, de data asta, pe mana Saracens. Sa umarim, pana atunci ce se intampla in campionatele regulare ale tarilor finaliste. Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu