duminică, 27 noiembrie 2016

Se schimba ierarhiile. Si asta e de bine.


La aproape o zi de la desfasurarea meciurilor de ieri emotiile s-au mai sedimentat, memoria imediata inca mai produce flash-uri, impresiile sunt mai rationale. Anglia mai are de jucat saptamana viitoare testul de Australia si vom sti cu cine vom trece pe primele locuri in clasamentul World Rugby anul viitor. Pana atunci sa ne asteptam la unele schimbari in clasament ca urmare a jocurilor de ieri. Asta se va intampla luni dimineata.

Una peste alta, performera acestei luni, este fara discutie, Irlanda. A castigat trei partide - cu Noua Zeelanda la Chicago, cu Africa de Sud si Australia la Dublin. Tot la Dublin Noua Zeelanda si-a luat revansa, pe 19 noiembrie. In toate cele trei victorii, Irlanda lui Joe Schmidt a demonstrat ca este prima echipa care a citit corect cheia cu care, La Chicago, a putut controla jocul in doi timp al All Blacks. Nu a mai reusit asta acasa pentru ca adversarii au schimbat strategia.  

Ce s-a putut constata in aceste patru weekend-uri? Noua Zeelanda nu este invincibila. Daca a putut Irlanda, mai pot si alte echipa (Anglia, de exemplu). Scotia a batut Japonia si Argentina si a fost la un pas sa bata si Australia. Tara Galilor, cu noua sa conducere (Howley) a incasat-o de la Australia si a trecut greu de Africa de Sud (o echipa dezorganizata sub noua conducere a lui Coetzee). De cand a preluat echipa, Coetzee a disputat 12 meciuri, din care a pierdut 8. Fara precedent in istoria Boks.Franta a aratat, in sfarsit ca este pe o cale justa. A fost cu greu invinsa de Australia si de Noua Zeelanda dar, in ansamblu, a inceput sa se miste bine ofensiv. 


Sa vedem cum arata tabloul european. Irlanda a inscris cele mai multe eseuri (15) in cele patru jocuri dar a si primit multe (13). Balanta este dezechilibrata pentru Tara Galilor 8 inscrise - 10 primite (cele mai multe, 3, de la Japonia!). Scotia a avut din nou o comportare frumoasa, 9 inscrise, dintre care 3 Australiei - 5 primite. Franta a inscris 10 eseuri,l cele mai multe Australiei-3 si a primit 6. In fine, Anglia are cel mai bun esaveraj 14 (4 in contul Africii de Sud) - 4. Cum mai sunt trei luni pana la debutul Six Nations, am putea anticipa o lupta intre doua echipe: Anglia (care de la venirea lui Jake White nu a pierdut nici o partida) si Irlanda. Franta inca nu a crescut suficient, poate castiga partide acasa. 

Victoria Irlandei impotriva Australiei poate aduce schimbari la varful ierarhiei mondiale. Cum clasamentele se refac in fiecare saptamana, pentru saptamana care tocmai se incheie, el arata, in afara rezultatelor de sambata:

    1. Noua Zeelanda           94,78,
    2. Anglia                         89,94,
    3. Australia                     88,14,
    4. Irlanda                        83,46 (la inceputul lunii era pe pozitia 5),
    5. Africa de Sud              82,57  (era pe pozitia 4),
    6. Tara Galilor                 81,77,
    7. Scotia                         80,57 (era pe pozitia 9).


Sursa: World Rugby Ranking (update 21 november 2016)


Sambata viitoare, o partida de mare angajament, Anglia-Australia. La buna vedere, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu