marți, 7 februarie 2017

In memoriam Joost van der Westhuizen


A fost unul din jucatorii exponentiali in perioada ce mai buna a rugby-ului Springboks. Cu varful sau de performanta, castigarea Cupei Mondiale in 1995.

S-a nascut in 1971, pe 20 februarie, la Pretoria intr-o familie cu origini olandeze. S-a stins la Johannesburg, pe 6 februarie 2017. La doua saptamani inainte de a implini 46 ani. Cauza decesului, o boala foarte putin frecventa in randul sportivilor de mare performanta, scleroza amiotrofica laterala, codata medical drept MND (motor neurone disease). Boala i-a fost detectata in 2011, cand i s-au dat 2-5 ani speranta de viata. Asa a si fost.

A jucat numai la Blue Bulls din Pretoria. 114 meciuri intre 1993-2003. In perioada a absolvit si cursurile Universitatii din Pretoria, cu un titlu de Bachelor of Commerce.

De-a lungul carierei, a fost selectionat si in echipa de BabyBoks, Sevens, si Springboks, avand la activ 111 prezente si un palmares de 190 puncte. A fost primul jucator sud-african cu 100 selectii in loturile reprezentative. Ca si primul jucator sud-african cu trei prezente in fazele finale ale Cupei mondiale. Intre 1997-1998 a facut parte din lotul care a atins o serie de 17 victorii consecutive in meciuri test. 

Din 2011, de cand a fost dignosticat cu MND, a colindat lumea pentru a afla mai multe despre boala sa si etiologia acesteia. Dupa o periada de tratament in SUA, a decis sa doneze o buna parte din averea sa pentru infiintarea unei clinici dedicate cercetarilor in MND in orasul sau natal, Pretoria. 

A fost un mijlocas la gramada suplu si creativ, datele sale antropometrice, 188 cm si 88 kg. au facut din el un demiu atipic in perioada respectiva. In finala din 1995 (cum stiti, s-au jucat si prelungiri) pe teren au fost si alte legende ale rugby-ului mondial precum Francois Pienaar (6), Joel Stransky (10-capitanul echipei, vezi Invictus, istoria unui capitan evreu de echipa si a unui presedinte de tara negru), Hennie Le Roux (12)  sau Andre Joubert (15). De partea cealalta, All Blacks in componenta careia jucau Zinzan Brooke (8), Sean Fitzpatrick (2), Jonah Lomu(11), Andrew Mehrtens (10). 

Daca veti cauta inregistrari ale meciurilor perioadei, o sa descoperiti multe indicii ale unui jucator de mare exceptie, Joost van der Westhuizen.

https://youtu.be/X4EQaOdoaUY


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu