duminică, 19 februarie 2017

Ce se mai intampla prin Top 14 si Premiership?


Printre atatea competitii internationale (Six Nations, Cupa Campionilor) in ambele campionate de mai joaca si pentru ierarhia interna. Care este importanta din mai multe puncte de vedere, functie de campionat. 

In top 14, de exemplu, Clermont Auvergne, in cautarea marelui rezultat (cu doua componente : campioana nationala si Campionatul european) este tinuta in sah de o echipa cu "no name" in distributie, La Rochelle. Ambele au cate 58 de puncte dupa 18 etape si sunt departajate prin cifre. In revenire puternica Castres Olympique, candva, acum cativa ani, o semifinalista sau chiar finalista redutabila. Urmeaza trei echipe de 46 puncte, Toulon Montpellier si Pau, pe pozitiile 4-6. Mai sunt de jucat 8 etape. Lupta pentru primele doua, cele care vor juca semifinalele Top 14 acasa nu este de loc transata.

In Premiership, primele trei echipe care domina acum clasamentul sunt tot cele trei din anul trecut. Insa in alta ordine. Conduce Wasps, cu un avantaj de sase puncte (55), urmata de campioana en titre, Saracens (49) si Exeter Chiefs. Wasps este o surpriza puternica, ca si La Rochelle din Top 14. De exemplu astaseara, desi a fost condusa imediat dupa pauza la Sale, a crescut strock-ul in mitanul secund si a realizat punctul bonus defensiv ca sa mareasca distanta fata de Saracens (unde va juca in ultima etapa). Ce are special Wasps? In etapa trecuta, jucand tot in deplasare a egalat in ultimele minute. Asta seara a reusit trei eseuri in douazeci de minute, si au reusit pentru ca asta au vrut, punctul bonus. Modul in care s-au aliniat jucatorii, modul in care a circulat balonul, actorii atacurilor toate acestea indica capacitatea de mobilizare a echipei lui Dai Young. Sales Sharks este o echipa bine organizata care a acut in acest sezon o echizitie de exceptie: samoanul la origina , ne-zeelandez prin adoptie sportiva, Denny Solomona, aripa de mare viteza si indemanare care a reusit azi un hat-trick (19', 36' si 38'). Meciul a fost de nota 7 insa anumite parti din el pot servi manualelor de tactica. Locurile urmaritoare in Premiership sunt ocupate de Bath, cu 47 puncte, Leicester Tigers, 43 si Harlequins cu 37. Nici aici situatia nu este anticipabila pe sfarsit de sezon.

Ieri, la Toulon, am vazut un alt meci care poate deveni un colaj. Acelasi Toulon din ultimul an in fata unui Lyon catre care a trimes fluxuri de jucatori si antrenori in ultimul an. Acum la Lyon sunt legitimati Pierre Mignioni-antrenor cu inaintarea, Virgile Bruni, Alexandre Menini, Frederic Michalak, Rudy Wulf, Delon Armitage- jucatori, care la finele sezonului trecut erau legitimati la RC Toulon. etc. Despre politica de jucatori a Toulon se cuvine a mai vorbi nitel. Din sezonul viitor  le mai vine un nr.8 de mare alura internationala. E vorba de argentinianul Facundo Isa. Sa ai in echipa pe Vermeulen si pe Isa, nu-si permite oricine. Si ca tot pomeneam de plecatii de la Toulon, Maxime Mermoz dedicat unui transfer catre Leicester Tigers a ajuns la Newcastle Falcons, in Premiership. Sa-l fi tradat Mermoz pe Cockerill, care a pus o vorba buna pentru el, ca inlocuitor pentru Manu Tuilagi? In fine, poate vom afla, poate nu. Meciul cu Lyon a avut cam aceeasi alura cu cel al Sharks. Detaliile au fost putin diferite. Lyon era pe locul 12 inaintea partidei de pe Felix Mayol si nu reprezenta o amenintare evidenta pentru fostii campioni ai Europei. Cu toate astea, rezultatul la pauza era 17-17, fiecare echipa cu doua eseuri iar Tolon in 14 (Vermeulen cu galben) intre 26'-35'. In repriza a doua, toulonezii s-au mobilizat excelent in doua momente, cele ale eseurilor lui Juan Smit (48') si Brian Habana (75'), faze de antologie pentru puterea unor atacuri letale. Bastareaud a fost un atancant devastator. Lyon a fost rastignit in repriza a doua. Nu a mai marcat nici un punct si nici nu a mai construit nimic. 

Saptamana viitoare (25-26 februarie) ne intoarcem la Six Nations, dupa urmatorul program:
sambata 25 , Scotia-Tara Galilor si Irlanda - Franta; duminica 26 Italia - Anglia. 

La buna vedere, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu