sâmbătă, 3 decembrie 2016

Anglia lui Eddie Jones, performera anului 2016.


Anglia a castigat, 37-21, si intalnirea de azi cu Australia. In total are, in acest an, 13 victorii din 13 meciuri. 13 victorii are si Noua Zeelanda dar din 14 meciuri (infrangerea de la Chicago).  Iar ca o proba suplimentara a relevantei numarului de victorii, sa amintim ca Africa de Sud  din 12 meciuri jucate are doar 4 castigate in acest an.

Partida de azi a fost formata din doua reprize distincte. In prima au dominat australienii lui Michael Cheika care, la pauza conduceau cu 13-16.  Cate un eseu de fiecare parte (Naivalu-7' si Joseph-30') dar mai multe penalitati pentru australieni, care au presat fizic si eficient liniile de aparare engleze. Despre dominatia Wallabies, iarasi cifre: in primele 15 minute, 43% din timp oamenii lui Cheika au fost in 22-ul englez si 49% in 40-ul Angliei. Atac dupa atac, viteza in crestere pe masura ce distanta fata de buturi scadea, Australia pune in valoare jucatori extrem de rapizi si combinativi. Precum Haylett-Petty sau Reese Hodge. Anglia e redusa la aparare, pentru ca linia a treia era vaduvita de eficienta prin absenta lui Billie Vunipola si pentru (mai ales pentru) ca linia de trei sferturi - May Joseph, Yarde, Brown nu a stralucit prin abilitati in aparare. Singurul care a incercat sa fie  "in situatie" a fost Owen Farrell, cu 14 placaje. Nathan Hughes, introdus in primul XV in locul lui Vunipola, nu are acelasi impact in joc ca titularul pe care l-a substituit. (La inceput l-am banuit de ...timiditate). Dintr-o faza confuza, Farrell are inspiratia sa suteze inainte balonul printre aparatorii australieni iar Joseph, oportunist, ramaseaza balonul,  mai face cativa metri si culca in eseu. Anglia ia conducerea (13-10) dar Foley valorifica momente de indisciplina ale englezilor si transforma, pana la pauza doua penalitati, 13-16. Pe un fond de dominatie destul de neta a australienilor.

Repriza a doua avea sa fie cu totul diferita. Sedinta din vestiar i-a trezit pe englezi, care s-au lamurit ca trebuie sa ia jocul pe mana lor. Si au trecut la atac plus pressing. Minutul 45, eseu Marland Yarde, de sub nasul lui Folau. Minutul 56, o penalitate in 10 metri, Ben Youngs isi joaca scurt balonul si tasneste in buturi, eseu transformat de Farrell, ca si precedentul. Minutul urmator Farrell mai penalizeaza o data greselile Wallabies si scorul se rastoarna decisi in favoarea englezilor, 30-16. In tot restul reprizei a doua, posesia a fost a Angliei in proportie de 72%. Si pentru ca jocul se nu se relaxeze prematur, australienii mai ataca o data. Folau pleaca intr-una din periculoasele sale incursiuni impreuna cu Michael Hooper. Re pand, Jonathan Josepf si apoi Mike Brown il rateaza pe extraordinar de rapidul Sekope Kepu (pilier, mai tineti minte, da?), care se duce sa inscrie pe centru. Daca Foley transforma, Australia se apropia la un eseu transformat de Anglia. Dar a ratat. Anglia continua sa preseze si obtine eliminarea cu galben a lui Haylett-Petty pentru placaj neregulamentar asupra lui Brown. Wallabies raman in 14. Se mai fac o seriede schimbari ( de exemplu intra si Quade Cooper, cu ale sale ghete rosii). In minutul 74, Jonathan Joseph intercepteaza o pasa sarita venita de la Pocock si se mai arunca o data in eseu. In locul lui Farrell, inlocuit, Ford transforma si scorul se duce la 37-21. In minutul 78, Jonny May mai pkleaca o data intr-una din cursele sale de aripa dar este scos in afara ternului la doi metri inainte de buturi. Iar fluierul de final ii gaseste pe englezi tot in atac, in 5 metri ai adversarilor. Final: 37-21

Cu patru eseuri la doua, Anglia isi ia revansa de la infrangerea, tot pe Twickenham, suferita anul trecut de la Australia in grupele World Cup.  Eddie Jones castiga si polemica purtata cu Michael Cheika in ajunul meciului. Anglia reuseste performanta de a incheia anul 2016 numai cu victorii, conservandu-si prin scorul de azi si locul 2 monidal. 

Urmeaza peste 9 saptamani, Six Nations. Anglia, daca va ramane in forma in care este acuma, va lupta din greu cu Irlanda pentru suprematia europeana La aceasta disputa se poate adauga si Franta, daca va juca in deplasari asa cum a jucat in celedoua partide de acasa cu Australia si Noua Zeelanda.

PS. Ca stire de ultima ora, noul Presedinte al Federatiei Franceze de Rugby este Bernard Laporte care il inlocuieste in functie pe controversatul Pierre Camou. Laport il sustine in continuare pe Guy Noves ca selectioner si manager principal al echipei Frantei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu