sâmbătă, 12 octombrie 2019

Si Irlanda se califica in sferturi, indiferent de rezultatul partidei Japonia-Scotia de mâine.


In grupa A, deznodamantul se va cunoaste maine, dupa Japonia-Scotia. Daca intalnirea nu va fi afectata de taifun. Yokohama nu este pe traseul prognozat de miscare a superfurtunii. Dar cine stie ce idei pot avea organizatorii si/sau  RugbyWorld (adica oamenii lui Bill Beaumont).

Azi la pranz viteaza Samoa a intalnit legendara si eroica Irlanda, mandra ocupanta a locului 4 in clasamentul mondial. Samoa, abia pe locul 14, conform clasamentului valabil luni 7 octombrie 2019. Irlanda avea deja o infrangere, la Japonia, lidera a grupei pana la ora meciului despre care vorbim. Si Scotia avea o infrangere, la Irlanda dar mai spera in califiare daca va reusi (maine) victoria cu Japonia. Ciudata grupa. Va dati seama, dupa toate urletele celor ale caror partide au fost anulate (cu italienii in frunte) o suspendare/amanare a meciului de la Yokohama ar produce un intreg seism in lumea rugby-ului. 

Pe fondul acestor calcule, formatiile intrate azi in teren si-au jucat corect sansele pentru ca nici una din cele doua trupe nu aveau ce pierde si nici ce castiga in plus, datorita hazardului. Irlanda a turat motoarele, asa cum se pricepe si inn primele 10 minute, aea deja doua eseuri inscrise. Amandoua de catre oamenii din linia intaia, Best si Furlong. Sexton il adauga pe al treilea (min. 21), pentru ca pana la pauza sa rezolve problema punctului bonus, care asigura calificarea in sferturi independent de rezultatul Japonia-Scotia. Intre priele trei eseuri si cel care a inchis repriza, Bundee Aki este eliminat (cu rosu) pentru un placaj periculos la capul unui adversar. Delicata situatie. Teoretic, cel putin. In realitate, irlandezii nu au resimtit omul in minus nci o secunda, pana la sfarsitul partidei. Moment in care tabela consemna un total de 7 eseuri irlandeze vs unul samoan. Interesant este ca Sexton a marcat doua eseuri iar aportul sau de puncte la victoria Irlandei a fost unul major. Adica 18 puncte din care patru transformari ale primelor cinci eseuri. Carbery, inlocuitorul lui Sexton din minutul 51, a mai transformat si el ultimele doua (cele ale lui CJ Stander si Conway). Interesant este faptul ca toate, absolut toate, penalitatile acordate de Nick Berry au fost utilizate pentru castigul de teren nu pentru castigul de puncte. Este o tendinta benefica in rugby-ul mondial sa se urmareasca numai castigul de puncte din incercari si doar la nevoie sa se execute transformari de penalitati. Imi imaginez ce ar fi somat Vlaicu la acest World Cup daca ar fi fost obligat sa participe. Norocul lui ca nu s-a intamplat. Inclusiv alt macelar de puncte din lovituri de picior, Owen Farrell, va fi o victima a acestei noi tendinte. Ce se va alege de orgoliul acestuia numai Eddie Jones poate sti. In fine, scorul final 47-5. Irlandezii afla maine cu cine vor juca in sferturi iar Samoa va trebui sa treaca iar prin chinurile calificarii pentru ca, indiferent de ce va face Japonia, va termina grupa pe locul 4. Pacat pentru acesti jucatori din Pacific, nascuti parca pentru rugby.


Omul meciului a fost declarat Jordan Larmour, autorul unui eseu dar si fundasul care este capabil sa insire nu conteaza cati aparatori atunci cand este lansat. Bun si la jocul aerian, precis in baloanele sale de urmarire, Larmour este un excelent  inlocuitor al veteranului Rob Kearney (33 ani). S-au mai remarcat azi Jonathan Sexton, creativ si incisiv ca in zilele lui bune (cand devine jucatorul dominant al Irlandei) si Conor Murray), mereu prezent pe fazele cu balon si deschizand mereu inspirat, specializat parca in pasele sarite (vezi executia de la eseul lui Larmour, minutul 48). 

Irlanda este inca o supraputere

Maine avem o zi cu patru meciuri. In ordinea lor temporala, Namibia vs Canada (de la 6,15 am), SUA vs Tonga, Tara Galilor vs Uruguay si, la 13,45, Japonia vs Scotia. A nu se scapa pentru ca la ora aia nu se mai difuzeaza Viața Satului. 

La buna vedere, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu