duminică, 3 septembrie 2017

Top 14 si Premiership au inceput lansat sezonul 2017-2018.


Prima etapa din e a fost una a scorurilor record. Saracens, de exemplu, a inscris 55 puncte celor de la Northampton, care au punctat cu 24. Cele 55 puncte au insemnat 9 (noua!) eseuri ale campionilor europeni : (cronologic- Brad Baritt, Rich Wigglesworth, Sean Maitland, Alex Lozowski, Sean Maitland, Sean Mailtand, Vincent Koch, Shalk Brits, Ben Spencer). Apoi finalista sezonului trecut, Wasps a inscris doar 7 (sapte): patru demiul Robson, cate unul Christian Wade, Rowlands si Rieder. Adversarii, Sal Sharks, au inscris cinci: Dany Solomona, Faf de Clerk, Josh Strauss, McGuigan si Ben Curry.  Celelalte rezultate:  Gloucester 28-Exeter Chiefs 21; Newcastle Falcons 35-Worcester 8; London Irish 39-Harlequins 29; Leicester Tigers 23-Bath 27.  Scorul ultimei partide, disputata azi a fost, poate, surpriza etapei. Tigers au jucat cu toate noile achizitii de marca precum Matt Toomua, Jonny May, Mike Ford, plus Manu Tuilagi, refacut total. Au primit trei eseuri, doua de la debutantul Max Clark (22 ani, un centru galez de 100 kg. si unul de la tankistul Rokoduguni. Au reusit sa incrie si ei trei (doua Jonny May si unul  Manu Tuilagi). Priestland a facut insa diferenta, fara rateuri pe transformari si penalitati pentru Bath. 

In cele trei zile ale primei etape s-au inscris, in total, 390 puncte! Cred ca este un record absolut pentru o etapa de debut in Premiership. O sa verific si va scriu. De tinut cont ca este vorba de un campionat cu 12 echipe competitoare. Spre deosebire de Top 14 in care sunt, cum scrie pe eticheta, 14 si unde s-au inscris cu 87 puncte mai putin.

In Top 14, Montpellier si-a afisat toate noile achizitii (constand in Aaron Cruden, Ruan Pienaar, Louis Picamoles) si a facut un meci de antrenament cu Oyonnax. Cinci eseuri: Bismarck du Plessis, Ruan Pienaar, Frans Steyn, H. Immelmann si Louis Picamoles. Scor final: 36-6. A fost un meci mult mai interesant decat reeditarea finalei din sezonul trecut, dintre Clermont Auvergne si Toulon, puternicii zilei. Aici, s-au impus din nou auvergnatii, cu o linia de treisferturi extrem de inventiva, uneori. Mi-a placut inca o data tanarul centru Damien Penaud pentru fantezia sa surprinzatoare si cooperarea cu un alt fijian de import, Alivereti Raka. Cei doi au si reusit  eseurile cu care s-au impus in fata toulonezilor (acestia cu un singur eseu, Chris Ashton). Scor final: 21-26. O Impresie despre cuplul de mijlocasi ai Clermont, Greig Laidlaw nu prea a fitat cu Camille Lopez. Amandoi se pretind a fi creatori de joc, amandoi sunt personalitati puternice, la fel de egoisti. Incompatibilitatea lor o sa se remarce curand. Niciunul nu va ceda antronorului care va dori sa-i remodeleze. Celelalte rezultate: Agen 23-Racing 92 19; Stade Francais 35-La Rochelle; Castres 33-Bordeaux Begles 19; Lyon 29-Brives 14; Toulouse 23-Pau 19. 

In etapa a doua a Top 14 s-au inscris, in total 317 puncte. Nu stiu cum arata recordurile de eficacitate pe etape in Franta, dar in mod sigur diferenta fata de Premiership este notabila. Si asta in conditiile in care s-au cumulat scorurile din sapte partide, fata de sase ale englezilor.

Mi-au placut Montpellier si Saracens pentru jocul lor organizat dar si pentru eficacitate. Un bun inceput de sezon in ambele campionate. Sa fie cu noroc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu