duminică, 28 august 2016

Etapa a doua Rugby Championship. Gazdele, victorii predictibile.

All Blacks au jucat pentru Cupa Bledisloe. Pe care si-au adjudecat-o, scorul nereflectand aceeasi diferenta de valoare de cu o saptamana in urma: 29-9.  Patru eseuri (Dagg 2, Julian Savea, Cane) vs trei penalitati, acesta a fost cursul jocului. Israel Dagg a jucat aripa si a inscris doua din cele patru eseuri. Foarte util in economia partidei caci patru eseuri inseamna un punct bonus. In paranteza fie spus, nu vad cu cine nu ar putea inscrie patru eseuri. Urmeaza dublele cu Argentina si Africa de Sud.  Poate cu Argentina sa fie mai dificil, asa cum a fost si anul trecut, in insule. Excelent debutul lui Anton Lienert-Brown, pe pozitia de centru interior. Cooperarea sa cu Beauden Barrett, ieri in explozie de creativitate, la fel de buna ca a celui din urma cu Aaron Smith. Senzationala pasa, ca la contra-atacurile din baschet, data de Lienert-Brown, din centrul terenului pana in tusa, la Israel Dagg (minutul 7) care a deschis scorul. Incredibil de eficienta si linia a doua, Brodie Retallick & Sam Whitelock. Despre australieni, nu sunt prea multe lucruri de zis. Quade Cooper, o deziluzie. Ca, de obicei, apararea Wallabies cedeaza in repriza a doua. Asa s-a intamplat si ieri. Si totul pleaca de la epuizarea liniei a treia, in special a cuplului Hooper-Pocock. Si oamenii astia nu s-au nascut obositi! Doua intalniri, doua meciuri cu invingator asteptat. Dupa doua etape: Noua Zeelanda 10 puncte, Australia 0 puncte. Cateva cuvinte si despre arbitrajul prietenului Romain Poite. Acesta pare sa aiba o permanenta frustrare: cu nu e consacrat ca arbitru de elita. Si-ar dori sa arbitreze mai des Noua Zeelanda in meciurile importante ale acesteia. Dar asta nu se intampla, pentru ca sefii World Rugby nu delega arbitri instabili la meciuri cheie. De aici si toate manifestarile si inconsistentele stilului Poite.

Argentina obtine a sa victorie in trei ani de  Rugby Championship. Doua dintre ele acasa. Victimele sale, Australia si Africa de Sud. Intamplator sau nu, cele mai slabe echipe din actuala editie, 2016.  Iar cu Noua Zeelanda a facut mai mult de o partida memorabila, in deplasare, anul trecut.  Cum ii stim, Pumas sunt artagosi si tehnici dar precipitati de cele mai multe ori. Au inscris, ieri, doua eseuri (Tuculet si Leguizamon, ultimul- omul meciului(). La fel ca si Boks (Habana si P.S du Toit). Diferenta la scorul final, 26-24, a facut-o, pe de-o parte ratarea lui Morne Steyn (penalitate, 67") si rasturnarea de scor din minutul 78, Santiago Gonzales transforma o penalitate si stabileste castigatoarea. In prima repriza, sud-africanii nu au jucat nimic, fara fluenta in atacuri, fara convingere in victorie iar, in plus desi situatiile  de joc nu o cereau, au sutat exagerat de mult.. Brian Habana a inscris cel de-al 65-lea sau eseu in meciuri internationale, depasind fostul record a lui David Campese, cu 64. Asta se intampla in minutul 45, A inscris imediat Leguizamon (49')> Au mai trecut aproape 20 de minute joc steril si imbacsit ca sa se mai inscrie un eseu. Rezerva (l-a schimbat de Lood de Jaeger) Pieter-Stef du Toit inscrie frumos, dupa o actiune colectiva (68'). Si se parea ca Boks aveau victoria in bagaje, dincolo de ratarea lui Steyn. Dar n-a fost sa fie asa. O banala gramada oprita perntru o greseala tehnica, ii acorda o sansa lui Gonzales (rezerva lui Tuculet), si acesta o valorifica, aducand Pumas in avantaj si la victorie. Sud-africanii nu au mai avut sansa meciului de acasa, cand s-au dezlantuit catre sfarsitul meciului, salvand situatia (erau condusi in minutul 70 cu 13-23 si au mai dat doua eseuri, Goosen si Whiteley). Argentinienii au tinut rezultatul si si-au mai trecut o victorie in palmares. Asta in conditiile in care Jerome Garces, desi nu a gresit fundamental, a trecut cu vederea excesele de agresivitate si forta ale Springboks. Can scorul s-a mai echilibrat a devenit si el exigent in decizii.  Aceasta sambata franceza, Poite si Garces, ne face sa inghitim mai usor rateurile unor alti fluierasi precum John Lacey ori Craig Joubert.

Urmatoarea etapa programeaza pe 10 septembrie (adica peste doua saptamani) partidele: Noua Zeelanda-Argentina si Australia-Africa de Sud.

In clasamentul principalilor marcatori de puncte conduce Beauden Barrett cu 36 puncte (un eseu, 3 penalitati, 6 transformart), urmat de Elton Jantjies si Nicolas Sanchez cu cate 21 (adica cate 5 penalitati si 3 transformari).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu