sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Diverse stiri. Dupa finalul RWC 2015.


*  Este sigur, controversatul Sam Burgess paraseste Rugby Union pentru a trece, in Australia, in Rugby League. Dupa discutii indelungi intre clubul sau, Bath, ofertantii din League si ezitantul jucator, acesta paraseste Anglia (tara in care s-a lansat ca jucator de League dar a si deceptionat in calitate de component al England XV). Alegerea sa a fost favorabila unei competitii ce se desfasoara mult in afara granitelor Angliei. Alegere pentru care va fi, desigur si din nou, criticat. Destinatia sa va fi South Sydney Rabbitohs.

*  Creste fondul salarial al echipelor din Tara Galilor. Cele patru franchize regionale au decis, in acord cu Welsh Rugby Union, sa creasca cu 1 milion de lire (UK) nivelul maximal ce poate fi cheltuit cu salariile jucatorilor. Suma actuala se ridica la 3,5 miloane lire (hotarat in 2011). In sezonul 2015-2016, nivelul global al salariilor se va ridica la 4,5 milioane, iar in anul competitional urmator, la un nivel de circa 5,5 milioane. Aceasta decizie se datoreaza in mare parte faptului ca in alte campionate, englez sau francez, de exemplu, salariile sunt substantial mai crescute. Asa se face ca jucatori precum Leigh Halfpenny, Jonathan Davies, George North sau Luke Charteris au preferat sa semneze cu alte echipe, din afara Tarii Galilor, pentru sume mai substantiale.  Oficialii galezi mai "spera" ca, astfel, jucatori exponentiali precum Alun Wyn Jones sau Dan Biggar sa-si extinda contractele duale (Tara Galilor plus echipa straina), ce exprira la sfarsitul anului. In paralel, si in Premiership se anunta cresterea plafonului salarial, de la 5,1 milioane lire in acest sezon, la 6,5 pentru 2016-2017 si la 7,5 pentru 2017-2018 (BBC/sports).

*   Brian Habana vrea sa joace Rugby 7 la Olimpiada de la Rio. Celebra aripa sud-africana a fost selectionata alaturi de Damian de Allende si Lwazi Mwovo (componenti ai echipei Springboks) sa faca parte dinklotul de antrenament al selectionatei Sevens a Africii de Sud in pregatirea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, 20`16. In varsta de 32 de ani, Habana mu mai poate face, (teoretic, cel putin) dintr-o selectionata participanta la RWC 2019. Amintim ca jucatorul are 117 aparitii pentru Africa de Sud in meciuri internationale si detine, alaturi de Jonah Lomu, recordul eseurilor inscrise in mai multe editii ale Cupei Mondiale,15. Rugy-ul a fost din nou inclus (ultima competitie de rugby la Olimpiade dateaza din...1924) intre sporturile de la Jocurile Olimpice insa cu varianta de Rugby 7. Si australianul Quade Cooper a inclus in noul contract cu Toulon o clauza privind participarea sa la aceeasi competitie care i-ar permite, ipotetic, sa joace pentru tara sa la Olimpiada. (Associated Press)

*  Africa de Sud si-a prezentat calendarul meciurilor pe care le va disputa acasa in sezonul competitional 2016.  Cu Irlanda, aflata in turneu, trei meciuri test: pe 11 iunie, la Capetown, pe 18 iunie, la Johannesburg, pe 25 iunie la Port Elizabeth. In turneul Rugby Championship pe 20 august, la Nelspruit, cu Argentina; pe 1 octombrie, la Pretoria, cu Australia; la 8 octombrie, la Durban, cu Noua Zeelanda. (rugbyweek.com)

*  Reputatul antrenor neo-zeelandez Warren Gatland (Tara Galilor si Lions) a anuntat public ca se va retrage din functia de antrenor al Tarii Galilor dupa participarea acesteia la RWC 2019, Japonia. (rugbyweek.com)

*  Legenda galeza Gareth Thomas (fundas sau aripa, 100 selectii pentru Wales si 100 puncte inscrise) si-a desemnat propriul XV ideal al recent incheiatei RWC 2015: 15. Ben Smith (Noua Zeelanda), 14. Santiago Cordero (Argentina), 13. Conrad Smith (Noua Zeelanda), 12. Ma'a Nonu (Noua Zeelanda), 11. DTH Van der Merwe (Canada), 10. Dan Biggar (Tara Galilor), 9. Greig Laidlaw (Scotia), 8.David Pocock (Australia), 7. Richie McCaw (Noua Zeelanda), 6. Michael Hooper (Australia), 5.Leone Nakarawa (Japonia), 4. Brodie Rettalick), 3.Ramiro Herrerea (Argentina), 2. Stephen Moore (Australia), 1. Marco Ayerza (Argentina) . (rugbyweeek.com) 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu