marți, 10 martie 2015

...orice cioara isi lauda puiul...


Intamplarea face ca zicerea din titulu sa existe si intr-o insula europeana. Si anume in Irlanda. Mandra si orgolioasa natiune verde (nu, nu e Ungaria!) a mai comis-o odata. Site-ul australian The Roar a publicat recent echipa ideala  a momentului, formata din jucatori din ambele emisfere. Singurii jucatori care au fost introdusi in acest XV sunt Jonathan Sexton si Conor Murray, considerati de expertii consultati cea mai buna perechea de mijlocasi din lume. 

Israel Folau (Australia), Ben Smith (New Zealand), Tevita Kuridrani (Australia), Ma’a Nonu (New Zealand), Julian Savea (New Zealand), Jonny Sexton (Ireland), Conor Murray (Ireland); Marcos Ayerza (Argentina), Bismarck du Plessis (South Africa), Charlie Faumuina (New Zealand), Brodie Retallick (New Zealand), Eben Etzebeth (South Africa), Jerome Kaino (New Zealand), Richie McCaw (New Zealand), Kieran Read (New Zealand).

Imediat, Independent.ie, s-a grabit sa citeze halci copioase din textul publicat de australieni. Nu conteaza ca astfel de clasamente se publica la inceputul/sfarsitul oricarui an, ca in multe alte cazuri asemenea liste au continut si alti jucatori irlandezi (vezi Paul O'Connell sau James Heaslip sau Rob Kearney). Laudatio (motivele pentru care a meritat selectia) este prezenta doar pentru cei doi nu si pentru ceilalti membri ai idealului XV. M-ar fi interesat, de exemplu de ce Ma'a Nonu, cu destul de putine jocuri in acest sezon, 2014-2015, este preferat altora? Sau de ce Faumuina este mai bun decat Dan Cole, tot de exemplu? 

Cuinosc destul de bine ziarele irlandeze ca sa stiu cu nu se omoara cu a pune ghilimele peste fragmente din publicatii straine. Dar articolul din Independent.ie este cu mult peste ce intalnesti de obicei. Asta mi-a adus aminte de ceea ce primim aproape zilnic prin stradania unui om care pune laolalta toate textele despre rugby din Romania. Este vorba despre planetaovala.ro. Numai acolo mai poti citi ca X a mancat o baclava, sau ca Y si-a sarbatorit taierea motului., sau ca echipa Liceului de dans si bune maniere din Moldova de Jos are numai note bune la invatatura.  Mandria de a fi roman se intersecteaza nefericit cu pasiunea pentru rugy, de orice calitate ar fi acesta. Pe acest fond, apare si preluarea din The Roar. Numai ca Irlanda este, actualmente pe locul 3 IRB, iar Romanica pe 16 ori 17.  Iata ca avem si epigoni!  Aferim, popor!

Sursa: http://www.independent.ie/sport/rugby/international-rugby/two-irish-players-make-australian-websites-world-rugby-selection-31049793.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu