duminică, 1 aprilie 2018

Doar o echipa franceza in semifinalele Champions Cup si niciuna din Anglia.


Se stiu, dupa meciurile de azi, semifinalistele. Ele sunt Leinster, Munster, Racing 92 si  Scarlets. Racing va juca cu Munster, Scarlets cu Leinster. Asta se va petrece pe 21 si 22 aprilie.  Presimt o finala irlandeza. 

In prima partida a week-end-ului, vineri, Llanelli Scarlets a intalnit revelatia sezonului trecut din Franta, La Rochelle. Fata de ofensiva galezilor, rochelezii au opus o rezistenta remarcabila. Chiar au inscris un eseu in minutul 12 pe o balbaiala galeza. Pauza a marcat un avans fragil pentru gazde, 12-10, punctele acestora fiind marcate de piciorul lui Halfpenny. In mitanul secund, galezii au marcat doua eseuri (primul deosebit de frumos, Rhys Patchell) si Scott Williams. Cu care si-au augumentat diferenta de scor. Francezii nu au mai reusit decat un eseu in minutul 80+. Scor final 29-17. Meci de nota 7.

Sambata, ar fi trebuit sa se vada televizual Munster-Toulon. Fusese anuntat si pe DigiSport. Nici stream-urile principale nu l-au transmis. Am urmarit doar site-urile care transmiteau live scorul. Toulon revenise, la un moment dat la conducere si se prezuma ca or sa castige. In minutul 68, era 13-19. Dar a venit momentul eseului lui Andrew Conway, eseu de autor, dupa o cursa de 40 metri, transformat de Ian Ketley, care a adus gazdele in avantaj de un punct, cu care au castigat razboiul pentru semifinale, 20-19. 

(https://support.twitter.com/articles/20175256), rezumat video pe Twitter al eseului lui Conway.

In primul meci de azi, razboi francez pentru al treilea loc in semifinale. Clermont Auvergne, loc 8 in Top 14, Racing 92, locul 2. Clermont in scadere accentuata de forma (ultima infrangere, 0-49 la Toulon). Si Clermont incepe in forta. Trei penalitati transformate de Morgan Parra. 9-0. Dar vine eseul parizian al lui Nakarawa, transformat, 9-7. 9-7. Machenaud transforma o penalitate, 9-10. Vine ap[oi eseul australianului Betham pentru gazde, netransformat. 14-10. Dar si replica, cu o penalitate transformata Machenaud reduce la un singur punct diferenta inainte de pauza, 14-13. Imediat upa pauza, fiecare parte are cate o penalitate pe care o transforma, 17-16. Se joaca indarjit si fara menajamente. In minutul 67, eseu Marc Andreu, dintr-o pasa de la Dan Carter. Nenumaratele reluari indica un inainte de minim un metru al pasei lui Carter. Wayne Barnes este inclinat de refuze eseul dar TMO hotaraste invers: eseu. Scorul devine 17-23. Dupa trei minute, alt eseu parizian, de la fijianul Boris Palu. Machenaud o da in bara iar scorul creste doar la 17-28. In minutul 78, Clermont inscrie un eseu asteptat de toata galeria, dar anulat de Wayne Barnes pentru un offside neintentionat. Si scorul ramane 17-28, triumf Racing 92. O nota proasta pentru englezul Barnes, un arbitru care nu avea voie sa ezite in atatea ocazii. Partida de nota 7, in special datorita arbitrului. 

In ultimul meci al semifinalelor, intalnire de gradul 3. Echipa-fanion a rugby-ului irlandez, castigatoare de trei ori a trofeului care azi de numeste Champions Cup avea sa intalneasca castigatoarea ultimelor doua editii, 2016,2017. In plus irlandezii erau si castigatorii (oferind lotului Irlandei cei mai multi jucatori) ai Six Nations. Partida nu prea a avut istoric. Irlandezii, in ciuda dominarii teritoriale a englezilor, au avur suprematia tabelei de scor. Eseul lui Ringrose a avut darul de deschida scorul si sa mentina avantajul evolutiilor tabelei prin alternanta transformarilor loviturilor de padeapsa. Era 16-12 inaintea eseului inscris de flankerul Dan Leavy sin transformat de J.Sexton (excelent azi, desi a fost tinta numeroaselor agresiuni ale englezilor). 23-12. Urmeaza un alt eseu irlandez, al aripii neo-zeelandeze James Lowe, transformat de asemenea. 30-12. Si pentru salvarea aparentelor, londonezii inscriu eseul de onoare, transformat de  Farrell, in minutul 64. 30-19. Scor final pebntru ca jocurile erau facute si nu s-a mai inscris.  Mi-a placut, a n-a oara, francezul Jerome Garces. Un meci de nota 8. 

Dupa ce din trei echipa franceze in semifinale nu a mai ramas decat o echipa, iar singura trupa britanica a parasit competitia, semifinalele par a fi echilibrate. Cu sanse mai mici ale echipelor din Franta si din Tara Galilor. Dar vom vedea peste trei saptamani.

Pana atunci, la buna vedere prieteni!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu