duminică, 11 septembrie 2016

All Blacks isi fac o competitie numai pentru ei insisi


Da, prieteni, dupa trei etape, Noua Zeelanda are maximum de puncte, 15. Deci toate meciurile castigate cu punct bonus (ofensiv). Ii urmeaza Africa de Sud, 6 puncte, Argentina cu 5, Australia cu 4. Si este foarte probabil ca la finele competitie, All Blacks sa "stranga" 30 puncte. Cam asta e diferenta prin emisfera sudica. 


In ce priveste clasamentul mondial la zi (se updateaza dupa fiecare partida), situatia este urmatoarea:      

1Steady New Zealand96.30
2Steady England89.49
3Steady South Africa85.08
4Steady Australia84.23
5Steady Wales82.49
6Steady Ireland81.67
7Increase2 Argentina81.44

In contradictie cu pozitia sa formala, Argentina a facut pret de 50 de minute o figura frumoasa si eficienta pe stadionul din Waikato. A condus de trei ori Noua Zeelanda si, pana in minutul 50, a suflat in ceafa campionilor mondiali, diferenta de scor nefiind niciodata mai mare de 5 puncte. Cordero a inscris chiar in minutul 3 un eseu de manual, pacalind toata aparerea All Blacks, dupa o pasa inspirata a lui Martin Landajo. In toate perioada de pana in minutul 50, argentinieiii s-au miscat dezinvolt, au combinat interesant, au sutat cand trebuia. Dar au platit acelasi tribut de care nu reusesc sa scape de vreo trei ani: excesul de actiuni individuale atunci cand treisferturile plus linia a treia sunt desfasurate pe toara latimea terenului si au oportunitati de atac. Atacantii lor sunt iuti, au indemanare in circulatia balonului, dribleaza si fenteaza dar renunta prea repede la a fi echipa. Prin contrast, desigur, cu adeversarii lor de ieri, care termina mai totdeana seria de pase de atac la aripi. Incapatanarea de a ataca individual i-au costat, ieri, pe Pumas, cel putin trei posbile eseuri. Ce ar fi fost daca aceastea s-ar fi concretizat? Nu mare lucru in ansamblul jocului. Pentru ca All Blacks au reusit sa culce in eseu de 8 ori balonul Gilbert. Ar fi fost 8-4 la eseuri, ceea ce ar fi aruncat o alta lumina asupra jocului. Argentina are in acest moment un lot puternic, marcat de prezenta unor jucatori de mare clasa precum Cordero, Laguizamon, Landajo, Juan Martin Hernandez, Creevy, Pablo Matera, Agustin Creevy. Facundo Isa, Nicolas Sanchez. Venirea ca antrenor a lui Daniel Hourcade a insemnat cresterea calitativa a strategiilor ofensive. Perioada in care Graham Henry a dfost consultant al Pumas se mai simte si acum in jocul dungilor albastre. Insa, principala frana, ramane lipsa accentuata a jocului in echipa. Dublata de incapacitatea fizica de a mentine acelasi tonus al jocului toate cele 80 minute. Oricum Argentina este in crestere vizibila si sa ne miram ca, acasa, va face spectacole cu Noua Zeelanda si Australia (mai ales). Pentru gazdele de ieri, Noua Zeelanda, sa amintim doar autorii eseurilor: Ben Smith-2, Ryan Crotty-2, B.Barrett, Julian Savea, Charlie Faumuina, Luke Romano, ultimii fiind rezerve la XV-le de start. 


Dominatia All Blacks este completa si va fi, cu siguranta si in anii vitori. De curiozitate m-am uitat pe lista lotului actual (cel largit), urmarind varstele unor jucatori lansati in ultimul an, de dupa Cupa Mondiala. Iat care e situatie: Ardie Savea-22 ani; Beauden Barrett-25; Brodie Retallick-25, Codie Taylor-24, Malakai Fekitoa-24, Nathan Harris-24, Patrick Tuipulotu-23, Rieko Ioane-19 ! (este fratele lui Akiro Ioane, nici o legatura cu Digby Ioane -  australian), Sam Cane-24, TJ Perenara-24, Waisake Naholo-25.  Viitorul le suna bine, nu-i asa?


La Brisbane, pe SunCorp Stadium, Africa de Sud castigase deja de doua ori in ultimii ani iar ieri venise cu ambitii pe masura. Dar transpuse in joc, mai putin. Interesant e ca oaspetii au deschis scorul, ca si in partida de la Hamilton, in minutul 3. Prin solidul nr.8, Warren Whiteley. Iar in minutul 18, reinventatul Johan Goosen inscrie si el dupa o greseala aiuritoare a lui Quade Cooper si o pasa lunga-lunga a lui Jantjies (de mana, circa 30 metri). Asa au ajuns Springboks sa conduca cu 3-14. In toata perioada care a urmat pana la pauza, jocul s-a inchis, s-a aglomerat, au inceput sa fie mai evidente lisurile de disciplina de ambele parti. Iar Wallabies au revenit pana la 13-14, pe fondul penalitatilor oferite de oaspeti. Ce a jenat teribil in acest meci a fost atitudinea publicului la tentativele de tinta a lui Jantjies si, pe final, Morne Steyn. Fluieraturi, huiduieli, cum numai in Franta mai vezi/auzi. Dupa pauza jocul devine mai dezordonat, fara tactici conturate, fara lideri sau playmakeri care sa iasa in evidenta. Ieri, Cooper a fost un decor in teren, mult mai prezent in joc a fost mijlocasul sau pereche, Will Genia,  Primul s-a ilustrat golaneste intr-o secventa de joc din minutul 59. Cand jucatorii se iau de tricori si isi spun vorbe mestesugite pe care le uita imediat. Ei bine, la o astfel de scena, , inceputa printr-o disputa piept-la-piept Alan Alaalatoa-Lood de Jager, intervine si numitul Quade Cooper care incepe sa-i rupa tricoul lui de Jager, de sus in jos, intentionat. Sky Sports 3 a insistat pe scena si a dat si doua reluari, ceea ce inseamna ca situatia in sine si Cooper in special au reusit sa atraga atentia prin ceva neobisnuit. S-a mai vazut dupa si faptul ca Jager si-a schimbat tricoul la buza tunelului iar jocul s-a reluat. Cooper ar trebui sa incaseze macar o amenda, chiar daca Laws of the Game nu prevede o astfel de situatie - deteriorarea echipamentului adversarului. Pana la sfarsitul partidei, vorba omului de serviciu, nu s-a mai intamplat nimic deosebit. Bernard Foley inscrie un eseu, il si transforma (62'), Morne Steyn (intrat in teren in minutul 65) reuseste sa transforme o penalitate (66') si meciul ia sfarsit cu o victorie muncita a australienilor, 23-17. 2-2 la eseuri. Diferenta - 6 puncte adica exact cel doua penalitati ratate de Jantjies. Nu am sa remarc pe nimeni din cele doua echipe din teren. Poate sa evidentiez artagul permanent al lui de Jager, eficient de altfel prin placaje si metri avansati cu balonul ca si numarul de baloane prinse in tuse. Arbitrajul lui Nigel Owens simplu si la obiect, a ajutat partida sa aibe cat de cat fluenta in ciuda efortului jucatorilor de a-si anihila adversarii.

Sambata viitoare, 17 septembrie, meciurile etapei a patra. Noua Zeelanda vs Africa de Sud (ora 10,35, Ro) si Australia-Argentina (13,05).


PS.https://www.facebook.com/AllBlacks/videos/10153940645651915/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu