duminică, 19 aprilie 2015

Pilou! Pilou! Armada multinationala a lui Boudjellal pentru a treilea an consecutiv in finala elitei europene


Peste doua saptamani, vom avea o finala franceza a ERC la prima ei editie. Azi, la Marseille, pe Stade Velodrome, oamenii lui Boudjellal au dat de o stanca grea, irlandezii de la  Leinster. Nu a mai fost un meci frumos, precum cel de ieri. O inclestare de orgolii mai curand. Sau o lupta intre aparari.  Cei doi suteuri, tenorii celor doua echipe, Lee Halfpenny si, respectiv Ian Madigan, s-au tinut in sah. pana in minutul 70 (12-12), rezultatul cu care s-a incheiat timpul regulamentar. In prima repriza de prelungiri, parea ca situatia se va mentine aceeasi (15-15). Rob Kearney tine prea mult un balon la pamant si...penalitate. Halfpenny: 18-15 pentru francezi. Si vine minutul 90, Habana intercepteaza o pasa stangace a irladezilor si tasneste in eseu, ca pe vremea sa de glorie, cand se "antrena" cu felinele, Lee the Welshman transforma. Si partida parea jucata, diferenta fiind de zece puncte. 25-15. Irlandezii isi contabilizeaza resursele de energie si decid ca inca se mai poate. Intra cu maul-ul in terenul de tinta francez si Sean O'Brian culca balonul. 25-20.  Din nefericire, Gopperth rateaza transformarea care i-ar fi adus la trei puncte de toulonezi. Asa facuse si Delon Armitage in minutul 80, cand ar fi putut evita prelungirile. Pentru ambele echipe, inlocuirea oamenilor de serviciu cu suturile in momentele decisive nu a fost de bun augur. Ratarea lui Gopperth a fost momentul in care irlandezii au cedat psihic. Elevii lui Bernard Laporte au simtit asta, dar si rasuflarea verde in ceafa si in ultimele trei minute ale prelungirilor ataca furibund, condusi de un Steffon Armitage in zi mare de tot si de inepuizabilul Chris Masoe. Irlandezii reusesc sa apere terenul de tinta si Stuart Barnes consfinteste rezultatul. 25-20. Lee Halfpenny a fost declarat omul meciului. Pe 2 mai, deci, vom avea finala, exclusiv frantuzeasca. Va fi poate cea mai tare finala din ultimii ani si pentru ca Clermont Auvergne este sau pare a fi in mare forma. Acum incep sa culeaga roadele anilor de antrenorat ai lui Vern Cotter. 

Istoria participarii echipei din Montferrand in cupele europene ale ultimilor ani este remarcabila. In 2012, ajunge pana in semifinala Heineken Cup, si pierde la Leinster. In 2013, bate (16-10) in semifinala pe Munster dar pierde finala cu actuala detinatoare a cupei Heineken la un singur punct (15-16). In 2014 ajunge din nou in semifinala dar pierde sever la Saracens (6-46). Revansa a avut loc ieri.

Asadar pe 2 mai, prima editie, hors serie,  a finalei campionatului francez 2014-2015 (predictibila) si prima finala a noii competitii, ERC, in versiune masterclass. Sa auzim de bine, prieten!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu