joi, 19 august 2010

Cine isi va onora, sambata, promisiunile?

Dupa doua saptamani de pauze, TriNations 2010, se reia cu un meci crucial pentru actuala campioana mondiala, Africa de Sud. Sambata, pe Soccer City, un stadion inaugurat pentru Cupa Mondiala de Footbal, cu, probabil, 90.000 spectatori in tribune, gazdele vor da piept furiei negre, Noua Zeelanda. Aceasta vine cu o zestre de 19 puncte dupa 4 meciuri si asta in timp ce Springboks nu au reusit sa stranga nici unul dupa trei meciuri, jucand, e adevarat, numai in insule.

Dupa miniturneul de meciuri-test din Noua Zeelanda si Australia, in rugby-ul sud-african au aparut primele crampe. Mai intai s-au invocat arbitrajele celor trei meciuri, arbitrii europeni care au oficiat aceste intalniri fiind acuzati ca provin dintr-un spatiu geografic unde jocul e mult mai lent iar deciziile lor nu sunt adecvate spiritului jocului promovat de noile reglmentari IRB. Chiar daca argumentul este partial valid, in Europa jucandu-se parca alt rugby, totusi pana acum arbitrajul nu a fost niciodata incriminat pentru inadecvare. Si asta chiar la nivelul lotului de elita al arbitrilor IRB. Mai apoi, guralivul Peter de Villiers, primul metis antrenor al Springboks, a fost cat pe ce sa-si piarda functia. Criticii lui, puternici si influenti i-au dat doar un avertisment, voalat, pentru faptul ca s-a exprimat doar ca, in asemena conditii de ostilitate, ar prefera sa se ralieze Six Nations decat sa mai joace in TriNations. Mai apoi, tinand cont de numarul mare de accidentati si de suspendati (trei in primele trei meciuri), sud-africanii au inceput ss se uite prin jur ca sa gaseasca solutii pentru lotul ce se prezenta sambata pe teren. Si au constatat ca nu merita sa faca apel la jucatorii raspanditi prin Europa pentru sunt "prea lenti". Un BJ Botha, un CJ van der Linde sau Butch James nu au fost selectionati in lotul largit pentru ca au fost moinitorizati prin GPS si nu ar face fata vitezei de joc necesare intalnirii cu All Blacks. In plus, recentele accidentari, Francois Steyn si Zane Kirchner, pun serioase probleme pentru omul sigur de pe linia de fund. Noile convocari arata mai curand ca improvizatii "de avarie" decat ca expresii ale unei tactici noi, adecvate pentri contracararea fortei si vitezei oamenilor in negru.

Iata inovatiile lui de Viliers: 15-Gio Aplon, 14-J.P. Pietersen, 13-Juan de Jongh, 12-Jean de Villiers, 11-Bryan Habana, 10-Morne Steyn, 9-Francois Hougaard, 8-Pierre Spies, 7-Juan Smith, 6-Schalk Burger, 5-Victor Matfield, 4-Flip van der Merwe, 3-Jannie du Plessis, 2-John Smit, 1-Gurthro Steenkamp. Rezerve: 16-Chiliboy Ralepelle, 17-C.J. van der Linde, 18-Danie Rossouw, 19-Francois Louw, 20-Enrico Januarie, 21-Butch James, 22-Wynand Olivier.

Se reintorc flankerul Juan Smith, ca inlocuitor pentru Ryan Kankowski si JP Pietersen care il va inlocui pe aripa de Gio Aplon , care va juca ca fundas! Se renunta la servicile lui Rickie Januarie ca demiu si este introdus Francois Hougaard. In locul lui BJ Botha intra Jannie du Plessis iar in locul lui Danie Rossouw a fost preferat cvasi-debutantul Flip van der Merwe, ca pereche a lui Victor Matfiled.

Pentru John Smith, traditionalul capitan al Springboks, va fi cel de-al 100-lea meci-test. El se apropie astfel de recordul de 102 convocari, ce apartine inca legendei Percy Montgomery.

De partea cealalta, Graham Henry are toti jucatorii valizi si nu are probleme de tactica. Se anunta doar doua schimbari. Se reintoarce ca demiu Jimmy Cowan care a recuperat dupa lunga sa accidentare, ceea ce-l va trimite pe banca pe expresivul Piri Weepu. A doua schimbare va fi intre frati. Ben Franks il va inlocui in linia 1 pe geamanul Owen Franks. Lotul anuntat ieri de coach-ul All Blacks arata astfel.
15-Mils Muliaina, 14-Cory Jane, 13-Conrad Smith, 12-Ma'a Nonu, 11-Josevata Rokocoko, 10-Dan Carter, 9-Jimmy Cowan, 8-Kieran Read, 7-Richie McCaw, 6-Jerome Kaino, 5-Tom Donnelly, 4-Brad Thorn, 3-Ben Franks, 2-Keven Mealamu, 1-Tony Woodcock. Rezerve: 16-Corey Flynn, 17-John Afoa, 18-Sam Whitelock, 19-Victor Vito, 20-Piri Weepu, 21-Aaron Cruden, 22-Israel Dagg.

Ci suguranta ne va face mare placere sa revedem la lucru linia Rokocoko-Ma'a Nonu-Smith-Jane si incursiunile lui Muliaina iar in fata lor o aparare mobilizata din orgoliu si dornica sa obtina revansa, fie ea si pe teren propriu.

Meciul va fi arbitrat, conform programarii, de catre Nigel Owens acompaniat de Alain Rolland si Steve McDowell. O brigada pe care si-ar dori-o orice echipa serioasa.

Asadar, sa ne pregatim de spectacol. Noua Zeelanda a promis acelasi spectacol ca pana acum in acest an iar Afica de Sud revansa dupa cele doua dureroase infrangeri la scor. Interesant de urmarit cine isi va tine promisiunile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu