duminică, 3 decembrie 2017

Balul s-a incheiat. Fetele isi verifica carnetele.


A cazut cortina peste  traditionala serie de meciuri din noiembrie. Echilibrul este fragilm dar este. Nordul nu mai este victima sigura cum era acum 4-5 ani. Si echipele din emisfera noastra au crescut  iar cele din emisfera celorlalti nu si-au conservat distanta. Pana la urma exista si limite in acest sport.

Intalnirea de ieri, dovada a birocratizarii omniprezente - 2 decembrie nu se afla in fereastra competitionala numita noiembrie- a suscitat tot atata interes ca cele tari din noiembrie. Oficialii World Rugby vor sa reglementeze totul daca ar putea.

Partida avea miza dubla. 

Mai intai, poate a fost in joc soarta lui Allister Coetzee, selectionerul Springboks. Declaratia lui dupa care are contract cu SARU pena in 2019 adevereste stirile dupa care debarcarea i-ar fi pregatita deja. Se afla la incalzire in spatele buturilor inclusiv fostul selectioner Peter de Villiers. Jucatorii, dar nu toti, il sustin. Prin birourile federaiei sud-africane i se fac dosare. Pe acest fundal, nu a mai functionat reteta "franceza", revansa fata de acordarea organizarii Cupei Mondial din 2023. Pe teren au fost momente in care jucatorii nu s-au inteles intre ei sau nu au vrut asta. 

Apoi, improvizatia de echipa pe care a conceput-o Warren Galtand reflecta instabilitatea care domneste de ceva vreme in rugby-ul galez. Gatland este pe picior de plecare dar nici el nu pare hotarat cine ii va succeda. Si asa mai ramane un pic si inca un pic. Strategia lui este indecisa. Sa cada la pace cu toata lumea nu e o solutie la nivelul sau. Acum se pune problema, de exemplu, cand sa renunte la Halfpenny. A mai renuntat el la Priestland, la Rhys Webb si , mai tarziu, in lipsa de solutii, i-a chemat inapoi. La fel si cu Jamie Roberts sau Dan Lydiate. Si asa a ajuns sa faca o echipa hibrid precum cea de ieri. 


Partida a avut doua reprize distincte. In prima, galezii au culcat doua eseuri in primele 10 minute.14-0. Handre Pollard, alta data om decisiv, a devenit o umbra a ceea ce fusese acum doi-trei ani. A ajuns sa coordoneze atacurile demiul Malcolm Marx! In minutul 33, dupa cateva umbre de atac ale Boks, noua vedeta a galezilor, centrul Hadleigh Parks culca si el. In replica, cealalta vedeta, aripa Warrick Gelant inscrie si el un eseu pentru oaspeti. La pauza: 21-10. 

Repriza a doua i-a gasit pe sud-africani in atac. Doua eseuri au venit imediat, 46'-Pollard si 55'-Jesse Kriel. Galezii incep sa schimbe oamenii cheie. Iese Dan Biggar, intra Rhys Patchell (cu mult mai consistent); iese Aled Davies intra Rhys Webb. Scorul devenise favorabil oaspetilor: 21-22. E drept, un singur punct, recuperabil printr-o minimala penalitate. Ceea ce s-a si intamplat. In minutul 68. De nortat ca pana in minutul 60, Boks nu acordasera adversarilor nici o lovitura de pedeapsa.  Ironic, nu? Tara Galilor preia conducerea cu 24-22 si n-o mai cedeaza pana in final. 

In cele patru partide din acest sezon, Tara Galilor se lauda cu doua victorii, cea de ieri si cea cu Georgia dar se si recunoaste invinsa in partidele cu super-heavy category, Australia si Noua Zeelanda. Gatland ramane, nu se stie pentru ce interval de timp.

Asa ca in carnetele de bal, cele mai multe invitatii (deci scorul cel mai bun) il au Irlanda si Anglia invingatoare in toate meciurile programate. Din partea Sudului, numai mireasa in negru mai are carnetul plin  cu adrese de petitori, victorii pe linie. Urata balului este, desigur, Franta cu infrangeri la Noua Zeelanda si Africa de Sud si egal cu Japonia.

Urmeaza, la nivel de meciuri-test oficiale, Turneul cel sase natiuni. Care incepe pe 4 februarie 2018. Pana atunci, meciuri din campionatele interne plus Cupele europene. Avem de ce ne bucura, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu