duminică, 31 decembrie 2017

In Anglia, Exeter ia distanta, in Top 14, liderii se schimba intre ei.


Anglia, Premiership, etapa a 12-a, rezultate asteptate: Exeter 30-Leicester 6 (Leicester a coborat in subsol, locul 9!), Harlequins 50(Care si Tim Visser cate doua eseuri)-Northampton 21, Bath 26-Wasps 31. 

Wasps e in revenirre de forma dupa un inceput dezastros al sezonului pentru finalista sezonului trecut.

Exeter stationeaza ca lidera a clasamentului, cu 50 puncte, 10 in avans fata de Saracens si 11 fata de Wasps. Gloucester ocupa un onorant loc 4, cu 37 puncte.

Leicester Tigers e o deziluzie dupa schimbarea antrenorului si in acest sezon: locul 9, cu 6 victorii si 6 infrangeri si una din cele mai slabe aparari (291 puncte primite, -14 puncte diferenta). 

Franta, Top 14, etapa a 14-a, un singur rezultat surpriza, Clermont Auvergne 27- Castres 31 (a sasea victorie consecutiva pentru Castres, chiar in Auvergne, patru eseuri la 2 fata de campioana 2016-2017). . Alte rezultate: Toulouse 18- Toulon 13, La Rochelle 47-Agen 6 (7 eseuri la zero),  Brive 29-Monpellier 10.

La Rochelle, schimba cu Montpellier pentru locul 1, Castres (revelatia sezonului, dupa mine) ocupa un binemeritat loc 3. 

Cleermont Auvergne mai p[ierde un meci si ocupa locul 10 cu 7 infrangeri dar are, totusi, un esaveraj pozitiv, 403-350 dar 31 puncte, la 11 puncte de Castres.  Racing 92 are o evolutie ascendenta in acest sezon, cu noua victorii si 73 puncte diferenta la 41 puncte, 3 puncte diferenta fata de liderul La Rochelle care are 44 puncte din 10 victorii si 4 infrangeri (cele mai putine rezultate negative din Top 14). 

Toulon si Toulouse ocupa locurile 5 si 6  cu 37 puncte (ca si Lyon), 

2017 nu a fost un an reusit pentru echipele veleitare din cele doua campionate si ma gandesc aici la Saracens, Leicester Tigers din Premiership sau Toulon si Clermont Auvergne din Top 14. Mai urmeaza inca doua runde de campionate apoi meciurile finale din grupele Champions Cup. Se anunta un ianuarie fierbinte pentru ca, mai apoi, sa inceapa Six Nations.

Pe curand, prieteni si multi ani intru rugby!

duminică, 17 decembrie 2017

Dupa patru etape de Champions Cup, apele se mai limpezesc. Nu de tot.


Rezultatele din acest weekend:  Montpellier 26 - Glasgow Warriors 26; Leinster 22 -Exeter 17; Racing  29 - Castres 7; Benetton Treviso 12 - Scarlets 31; Bath 26 - Toulon 21; Wasps 21 - La Rochelle 3; Ospreys 32 - Northampton; Clermont Auvergne 24 - Saracens 21; Leicester 16 - Munster 25. 

Daca s-ar pune acum problema celor 8 echipe care vor sui in sferturi de finala, situatia ar fi urmatoarea:

din grupa 3 - Leicester - 18 puncte,
din grupa 2 - Clermont Auvergne - 18 puncte,
din grupa 1 - La Rochelle - 15 puncte,
din grupa 4 - Munster - 15 puncte,

din grupa 2 - Ospreys - 13 puncte
din grupa 1 - Ulster - 13 puncte,
din grupa 3 - Montpellier - 13 puncte,
din grupa 5 - Toulon - 13 puncte,
din grupa 5 - Bath - 13 puncte.

Rezulta ca toate cele trei formatii irlandeze pot merge mai departe. Mai avem patru echipe din Franta, una din Tara Galilor, una din Anglia (cred ca este cea mai slaba prezenta din ultimii ani in faza optimilor).

Runda a cincea a grupelor va programa cateva intalniri tari  pe 13 ianuarie: Exeter -Montpellier (in grupa a 3-a), Castres - Leicester Tigers si Racing 92 - Munster (in grupa 4) si Bath - Scarlets (gupa 5). 

Din aproape in aproape, cateva meciuri din campionatele interne inca o runda, finala, dfin grupele Champions Cup si Incepe, pe 3 februarie, Six Nations. Tare, nu?





luni, 11 decembrie 2017

Cupa Campionilor: faza grupelor, pe jumatate




Precedentul sfarsit de saptamana a gazduit etapa a treia (din sase) a fazei grupelor din Cupa Campionilor. O singura partida nu s-a desfasurat din cauza zaperii abundente de la Londra: Saracens vs Clermont Auvergne, care era si derby-ul etapei, echipele fiind  anul trecut finalistele trofeului. 

Cateva rezultate de interes: La Rochelle 49 vs Wasps 29 (11 eseuri, 6 pentru francezi),  Exeter 8 vs Leinster 18,  Castres 16 vs Racing 92  13,  Munster 33 vs Leicester Tigers 10, Toulon 24 vs Bath 20.

O evolutie interesanta a fost in meciul Llanelli Scarlets vs Benneton Treviso, partida in care italienii conduceau in minutul 70, galezii revenind il ultimele minute cu doua eseuri pentru a-si salva onoarea.

Bath a condus si ea la Toulon, numai inspiratia de geniu a lui Anthony Belleau  putand produce eseul care le-a asigurat oamenilor lui Boudjellal victoria. Chris Ashton s-a remarcat printr-un eronat sut de degajare din propriul teren de tinta drept in bratele adversarilor, care au si inscris imediat un eseu. Cunoscuta fiind lipsa de indemanare in manuirea balonului, Ashton este tinut in mod curios in pozitia de fundas de catre antrenorii Toulon-ului.

Si pentru ca tot vorbim de francezi, aflati ca Romain Poite s-a intors. Cum-necum si in mare diferenta de opinii de TMO-ul partidei a refuzat pana in minutul 15 doua eseuri irlandezilor de la Leinster. Pana in final a mai exagerat cerand arbitraj video pentru cateva faze banale de joc. Raman la parerea ca nu mai trebuie delegat cel putin trei luni, timp in care sa vada zilnic cate 50 episoade din Simpson Family.

Clasamentele in grupa arata astfel:

Grupa 1: La Rochelle 15 puncte (maxim posibil); Ulster 8 puncte, Wasps 6 puncte, Harlequins 1 punct;

Grupa 2: Saracens (un joc amanat) 10 puncte, Clermont Auvergne(un joc amanat) 9 puncte,   Ospreys 8 puncte, Northampton 1 punct;

Grupa 3:  Leinster 14 puncte, Exeter Chiefs 8 puncte, Montpellier 8 puncte, Glasgow Warriors 1 punct;

Grupa 4:  Munster 11 puncte, Castres 7 puncte, Leicester Tigers 6 puncte, Racing 6 puncte;

Grupa 5:  Toulon 12 puncte; Bath 9 puncte; Scarlets 7 puncte, Benetton Treviso 3 puncte.


Daca s-ar aplica, dupa trei etape, regulile de calificare in sferturi, ar merge mai departe La Rochelle, Saracens, Clermont Auvergne, Leinster, Munster si Toulon. Pentru ultimele doua locuri s-ar bate Ulster, Ospreys, Exeter Chiefs si Montpellier. Franta are trei echipe calificate, Irlanda doua.

Saptamana viitoare, in etapa a patra se vor derula returul partidelor disputate in acest weekend. 


PS. Meciul Saracens vs Clermont , amanat ieri din cauza conditiilor meteo dificile, a fost reprogramat pentru astazi 11 decembrie la ora 19.30 (ora Ro) cu portile inchise, fara spectatori.

sâmbătă, 9 decembrie 2017

Se reiau cupele marilor orgolii


Ieri seara clubul asupra caruia atrageam atentia anul trecut, Montpellier, a invins in deplasare, mandra echipa scotiana Glasgow Warriors. A fost un meci foarte placut ochiului, asta si datorita arbitrajului extrem de liber si elegant al englezului Mathew Carley. Montpellier este in crestere de forma si munceste mult la sudura dintre compartimente. Intaririle din acest an (de exemplu Aaron Cruden sau Jesse Mogg) au facut ca viteza de pasaj a balonului sa creasca spectaculos. Incepe sa se simta si "mana" lui Vern Cotter care a intuit perfect slabiciunile razboinicilor de din Glasgow. Sa nu uitam, Cotter a antrenat ani nationala Scotiei, unde au jucat cativa dintre actorii de aseara, Jonny Gray, Ali Price, Finn Russell ori Tommy Seymour.  La eseuri din actiune scorul a fost egal, pentru Glasgow: internationalul italian Leonardo Sarto - 13' si 57' si George Turner - 23'  iar pentru Montpellier: Kelian Galletier (produs al propriei Academii) 10' si 33' plus Jaques du Plassis, -48'. Francezii au mai beneficiat de un eseu de penalizare in repriza a doua care a facut, in final, diferenta. 

Dupa acest rezultat, Montpellier acumuleaza 8 puncte si se afla pe locul 3 in clasamentul gupei 3. Pe primul loc, Leinster cu 10 puncte din doua victorii in doua meciuri iar pe 2, Exeter Chiefs tot cu doua victorii din doua meciuri, cu 8 puncte.  In campionatele interne, Montpellier se afla pe locul 2, la doua puncte de lidera La Rochelle. Glasgow Warriors conduce in Celtic League, Conference A, cu mare avans fata de Munster.

Azi se vor disputa mai multe partide interesante:

Castres vs Racing 92 (ora 19,30 Ro), Toulon vs Bath (ora 17,15 Ro) si Munster vs Leicester Tigers (ora 21,45 Ro).

Iar duminica:

Saracens - Clermont Auvergne (ora 17,15 Ro) si Exeter Chiefs vs Leinster (ora 19,30 Ro)

joi, 7 decembrie 2017

Stiri amestecate


* Turneul Angliei in Africa de Sud din iunie 2018 contine urmatoarele meciuri test:

     9 iunie, pe Emirates, Johanesburg;

    16 iunie, Toyota Stadium, Boemfontein;
  
     23 iunie, DHL Newlands, CapeTown.



Transferuri catre Europa a unor jucatori din Sud pentru sezonul 2018-2019 :

     Faf de Clerc, de la Lions la Sale Sharks;

     Will Genia, de la Melbourne Rebels la Stadu Francais ;

     Saia Fainga'a, de la Brumbies la London Irish;

     Jan Serfontein, de la Bulls la Montpellier;

     Aaron Cruden, de la Chiefs la Montpellier;

     Tawera Kerr Barlow, de la Chiefs la Montpellier;

     Ruan Ackerman, de la Lions la Gloucester

     Will Skelton ,de la Waratahs la Saracens.



*Alte transferuri

     Geoff Parling, de la Exeter Chiefs la Melbourne Rebels;

      Matt Banahan, de la Bath la Gloucester.


Se retrag din activitate: 

     Odwa Ndungane (Sharks);
    
     Stephen Moore (Queensland Reds);

     Piet van Zyl (Bulls)

     Dean Mumm (Waratahs)

     Kurtley Beale (Australia)


Sursa: stuff.co.nz 


PS:  o stire de ultima ora ne da ca foarte probabila sosirea lui CJ Stander (Munster)  la Montpellier. 



duminică, 3 decembrie 2017

Balul s-a incheiat. Fetele isi verifica carnetele.


A cazut cortina peste  traditionala serie de meciuri din noiembrie. Echilibrul este fragilm dar este. Nordul nu mai este victima sigura cum era acum 4-5 ani. Si echipele din emisfera noastra au crescut  iar cele din emisfera celorlalti nu si-au conservat distanta. Pana la urma exista si limite in acest sport.

Intalnirea de ieri, dovada a birocratizarii omniprezente - 2 decembrie nu se afla in fereastra competitionala numita noiembrie- a suscitat tot atata interes ca cele tari din noiembrie. Oficialii World Rugby vor sa reglementeze totul daca ar putea.

Partida avea miza dubla. 

Mai intai, poate a fost in joc soarta lui Allister Coetzee, selectionerul Springboks. Declaratia lui dupa care are contract cu SARU pena in 2019 adevereste stirile dupa care debarcarea i-ar fi pregatita deja. Se afla la incalzire in spatele buturilor inclusiv fostul selectioner Peter de Villiers. Jucatorii, dar nu toti, il sustin. Prin birourile federaiei sud-africane i se fac dosare. Pe acest fundal, nu a mai functionat reteta "franceza", revansa fata de acordarea organizarii Cupei Mondial din 2023. Pe teren au fost momente in care jucatorii nu s-au inteles intre ei sau nu au vrut asta. 

Apoi, improvizatia de echipa pe care a conceput-o Warren Galtand reflecta instabilitatea care domneste de ceva vreme in rugby-ul galez. Gatland este pe picior de plecare dar nici el nu pare hotarat cine ii va succeda. Si asa mai ramane un pic si inca un pic. Strategia lui este indecisa. Sa cada la pace cu toata lumea nu e o solutie la nivelul sau. Acum se pune problema, de exemplu, cand sa renunte la Halfpenny. A mai renuntat el la Priestland, la Rhys Webb si , mai tarziu, in lipsa de solutii, i-a chemat inapoi. La fel si cu Jamie Roberts sau Dan Lydiate. Si asa a ajuns sa faca o echipa hibrid precum cea de ieri. 


Partida a avut doua reprize distincte. In prima, galezii au culcat doua eseuri in primele 10 minute.14-0. Handre Pollard, alta data om decisiv, a devenit o umbra a ceea ce fusese acum doi-trei ani. A ajuns sa coordoneze atacurile demiul Malcolm Marx! In minutul 33, dupa cateva umbre de atac ale Boks, noua vedeta a galezilor, centrul Hadleigh Parks culca si el. In replica, cealalta vedeta, aripa Warrick Gelant inscrie si el un eseu pentru oaspeti. La pauza: 21-10. 

Repriza a doua i-a gasit pe sud-africani in atac. Doua eseuri au venit imediat, 46'-Pollard si 55'-Jesse Kriel. Galezii incep sa schimbe oamenii cheie. Iese Dan Biggar, intra Rhys Patchell (cu mult mai consistent); iese Aled Davies intra Rhys Webb. Scorul devenise favorabil oaspetilor: 21-22. E drept, un singur punct, recuperabil printr-o minimala penalitate. Ceea ce s-a si intamplat. In minutul 68. De nortat ca pana in minutul 60, Boks nu acordasera adversarilor nici o lovitura de pedeapsa.  Ironic, nu? Tara Galilor preia conducerea cu 24-22 si n-o mai cedeaza pana in final. 

In cele patru partide din acest sezon, Tara Galilor se lauda cu doua victorii, cea de ieri si cea cu Georgia dar se si recunoaste invinsa in partidele cu super-heavy category, Australia si Noua Zeelanda. Gatland ramane, nu se stie pentru ce interval de timp.

Asa ca in carnetele de bal, cele mai multe invitatii (deci scorul cel mai bun) il au Irlanda si Anglia invingatoare in toate meciurile programate. Din partea Sudului, numai mireasa in negru mai are carnetul plin  cu adrese de petitori, victorii pe linie. Urata balului este, desigur, Franta cu infrangeri la Noua Zeelanda si Africa de Sud si egal cu Japonia.

Urmeaza, la nivel de meciuri-test oficiale, Turneul cel sase natiuni. Care incepe pe 4 februarie 2018. Pana atunci, meciuri din campionatele interne plus Cupele europene. Avem de ce ne bucura, prieteni!

vineri, 1 decembrie 2017

Ultimul vals din noiembrie


In intalnirile din ultimii noua ani, Tara Galilor a obtinut doar 2 victorii (amandoua la Cardiff) din 12, ultima anul trecut (27-13). Tara Galilor nu a stralucit acasa nici in noiembrie trecut, victorie cu Georgia si infrangeri cu Australia si Noua Zeelanda. Africa de Sud a cumulat doua victorii, cu Franta (un fel de razbunare pentru faptul ca, in ultima clipa, Franta a "furat" Africii de Sud, organizarea mondialelor din 2023) si Italia.

Gazdele promoveaza jucatori noi precum demiul Aled Davies sau mai putin experimentati ca pilierul Kris Dacey ori Hadleigh Parkes. Warren Gatland nu a facut declaratii, cel putin pana azi.

Si partea cealalta, intr-o pozitie dificila pe post, Allistair Coetzee introduce, si el, noutati in primul XV precum aripa Warrick Gealant si ii reincarca pe Handre Pollard sau Malxcolm Marx, reveniti recent din accidentari ample.

Astfel, maine avem urmatoarele trupe pe teren:


Tara Galilor: 15 Leigh Halfpenny, 14 Hallam Amos, 13 Scott Williams, 12 Hadleigh Parkes, 11 Steff Evans, 10 Dan Biggar, 9 Aled Davies, 8 Taulupe Faletau, 7 Josh Navidi, 6 Aaron Shingler, 5 Alun Wyn Jones (capitan), 4 Cory Hill, 3 Scott Andrews, 2 Kristian Dacey, 1 Rob Evans
Rezerve: 16 Elliot Dee, 17 Wyn Jones, 18 Rhodri Jones, 19 Seb Davies, 20 Dan Lydiate, 21 Rhys Webb, 22 Rhys Patchell, 23 Owen Watkin
Africa de Sud: 15 Andries Coetzee, 14 Dillyn Leyds, 13 Jesse Kriel, 12 Francois Venter, 11 Warrick Gelant, 10 Handré Pollard, 9 Ross Cronje, 8 Dan du Preez, 7 Pieter-Steph du Toit, 6 Siya Kolisi, 5 Lood de Jager, 4 Eben Etzebeth (capitan), 3 Wilco Louw, 2 Malcolm Marx, 1 Steven Kitshoff
Rezerve: 16 Bongi Mbonambi, 17 Trevor Nyakane, 18 Ruan Dreyer, 19 Oupa Mohoje, 20 Uzair Cassiem, 21 Louis Schreuder, 22 Elton Jantjies, 23 Lukhanyo Am
Sambata, 2 decembrie, Principality Stadium, Cardiff, ora 16,30 (Ro), arbitru Jerome Garces.