duminică, 9 aprilie 2017

Finaluri foarte stranse in Premiership si Top 14


Dupa acest week-end, in fiecare dintre cele doua campionate mai sunt de disputat, pana la finalul sezoanelor regulate, cate trei etape. 

In Premiership s-au jucat partidele celei de-a 19-a etapa, cu urmatoarele rezultate : Bath 27 - Leicester Tigers 21, Saracens 40 - Harlequins 19, Exeter Chiefs 38 - Bristol 34., Wasps 32 - Northampton 30. Reamintim ca Bristol e pe ultimul loc si va retrograda iar Exeter Chiefs ocupa locul 2. Celelalte meciuri nu au contat nici pentru varful ierarhiei nici pentru pozitiile 1-6, care vor concura in sezonul urmator in Champions Cup. 

Clasamentul la zi: 1. Wasps - 74 puncte, 2. Exeter Chiefs - 69 puncte, 3. Saracens (campioana Premiership de anul trecut) - 68, 4. Leicester Tigers - 52 puncte, 5. Bath - 52 puncte,6. Harlequins - 47 puncte, 7. Northampton Saints - 47 puncte. 

Wasps isi mentine avantajul de 5 puncte datorita victoriei cu bonus de azi impotriva Saints, eseul victoriei fiind inscris de Thomas Young (baiatul lui Dai Young, directorul de rugby al lui Wasps) in minutul 82. Interesant ca si baiatul celuilalt antrenor (Jim Malinder), adica Harry Malinder a jucat foarte bine. Atat Malinder cat si Young sunt considerati sperante ale loturilor de elita ale Angliei si, respectiv, Tarii Galilor. Meciul la care ma refer a fost o nebunie de joc, cu faze in mare viteza (mai eficienti Saints) , cu 9 eseuri (4 Wasps si 5 Northampton) si rasturnari de situatie prin scor. Momentele cheie au fost:  eseul lui Christian Wade (43') - Wasps preia conducerea (20-18),  eseul lui Teimana Harrison ( 68') printr-o aparare absenta din joc (Saints isi recastiga avantajul (25-30) si eseul final (T.Young - 82) cu care Wasps isi castiga jocul de acasa. De notat ratarile repetate ale lui  Stephen Myler (5 penalitati si transformari netransformate) si eseul neacordat lui Willie Le Roux (71') pe motiv de obstructie intr-o faza anterioara, cu avantaj neacordat de partea gazdelor. Wasps ramane astfel neinvinsa pe Ricoh Arena in acest sezon.

Saracens a castigat clar meciul cu Harlequins si a aratat o crestere de forma a gramezii, dupa infrangerea din etapa precedenta, cu Tigers. Isi conserva locul 3, la o diferenta consistenta de puncte (16) fata de ocupantele locurilor 4 si 5, Leicester si Bath. Jocul rezultatelor din ultimele trei etape va decide cine va ocupa locul 4, ultimul  care va participa la faza semifinalelor, conform regulamentului Premiership. In fine Harlequins si Northamprton Saints se vor bate, tot prin jocul rezultatelor, pentru locul 6 (avand acelasi numar de puncte , 47), ultimul care va permite echipa eligibila pentru grupele Champions Cup.

In Top 14 s-au jucat partidele din etapa 23 (din 26). Aici regulamentul este diferit: primele doua clasate in sezonul regular se califica direct in semifinale, urmatoarele doua fiind decise de jocurile dintre echipele clasate pe locurile 3-6. Rezultatele din aceasta etapa (jocurile mai importante): Clermont Auvergne 21 - Brive 26; Montpellier 54 - Grenoble 14 si Toulon 33 - Toulouse 23. 

Clasamentul la zi: 1. La Rochelle 79 puncte, 2. Clermont Auvergne 65 puncte, 3. Montpellier 61 puncte (un joc mai putin datorita sincopei fuziunii dintre Racing 92 si Stade Francais, nerealizata), 4. Toulon 57 puncte, 5. Castres 53 puncte (un joc mai putin), 6. Racing 92 53 puncte (un joc mai putin), 7. Pau 53 puncte, 8. Brive 52. Ei bine cinci echipe  se vor bate pentru ultimele doua locuri in sistemul de calificare pentru semifinale. 

Ce surprinde neplacut in acest final de campionat este forma proasta in care se zbate fosta multipla campioana a Europei, Stade Toulousain. Azi a pierdut fara drept de apel (3 eseuri la 1) in fata unui RC Toulon puternic dar nu foarte agresiv si nici teribil de inspirat. Ambele echipe au loturi in varsta, cu jucatori care au avut candva forma sportiva exceptionala si care isi prelungesc cariera pentru bani. Un exemplu, Thierry Dussautoir are 36 de ani si in mai isi pune ghetele in cui. A fost capitanul echipei Frantei, capitanul Stade Toulousain, a cules mai toate onorurile din rugby (mai putin titlul de campion mondial) dar a venit vremea sa se retraga. Prestatia lui in teren a fost azi una foarte palida. Retragerea va fi binevenita pentru o personalitate atat de conturata.  De partea cealalta, la Toulon, galeria gerontocratica e mai bogata: Juan Smith(35), Duane Vermeulen (31), Francois Trinh-Duc (30), Brian Habana (33), Ma'a Nonu (35), Drew Mitchell (33) s.a.m.d. Toti cei mentionati au muncit mult azi, ne-au aratat resurse fizice exceptionale dar...Rezultatele celor doua echipe nu mai sunt ce au fost candva. Un singur argument: amandoua au fost eliminate din Champions Cup iar Toulouse este posibil sa nu prinda calificarile pentru semifinalele Top 14. Ciclul de viata al Toulouse este descendent ca si cel al RC Toulon. Ce se va mai intampla cu aceste super-echipe vom mai vedea. Si nu azi-maine. Revenirea unei echipe la un status inalt poate dura si peste 10 ani. Sa avem rabdare.

Saptamana viitoare continua meciurile din campionatele interne. La buna vedere, prieteni!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu