duminică, 30 aprilie 2017

In Top 14, record de puncte inscrise dar calificarea in baraj inca nu s-a lamurit.


In etapa 25 s-au inscris 405 puncte. Cred ca este un record, cel putin pentru actuala editie de campionat. Toulouse a incasat-o si de la Castres, 52-7, intr-un meci in care fostii campioni ai Frantei si Europei au avut o prestatie penibila, in ciuda lotului angajat in partida. Se pare ca plecarea lui Guy Noves si a charismei sale le-a taiat elanul si stiinta jocului fostilor sai elevi. Toulouse va lipsi, in premiera dupa 11, ani, de la barajul pentru semifinale. Castres revine in randul celor patru de dupa primele doua locuri si va lua parte la baraj. Toulon in deplasare la Bordeaux, 13-26 si si-a asigurat, si ea, locul in baraj. Asta s-a intamplat ieri.

Azi, doua meciuri importante pentru varful si baza zonei calificarilor in semifinale. Un scor fluviu s-a revarsat de la La Rochelle, victorie cu punct bonus (4 eseuri) in fata Montpellier (care a inscris 3 eseuri iar daca mai erau de jucat ceva minute mai reuseau unul-doua). Scor final; 40-37!  Pentru a juca direct in semifinale, Montpellier ar fi avut nevoie de o victorie intrucat avea in fata sa pe Clermont Auvergne, invingatoare ieri la Lyon (20-23). Pierzand la revelatia acestui sezon (La Rochelle), Montpellier este, inaintea ultimei etape pe locul 3, fara griji, intrucat are 13 puncte avans fata de Toulon.

Meciul clou al etapei avea sa se desfasoare intre cele doua echipe care, intr-un moment romantic al acestei primaveri, s-au gandit sa fuzioneze. Dar n-au reusit. Stade Francais a invins pe Racing 92, care inaintea meciului ocupa locul 6 la egalitate de puncte cu Pau. Deci un loc calificant pentru baraj. Victoria parizienilor asupra Racing 92 ii aduce pe acestia in postura, provizorie, a calificarii in faza urmatoare. Daca Sergio Parisse nu ar fi jucat azi, Racing ar fi castigat, atat de importanta a fost contributia acestui urias nr.8, si la propriu si la figurat. De mentionat ca macelarul Pascal Pape urma sa-si serbeze retragerea la sfarsitul acestui sezon. Cartonasul rosu incasat pentru lovire cu pumnul il va face indisponibil pentru tot restul sezonului, indiferent de parcursul Stade Francais. Urata iesire din prim plan!

In ultima etapa, din week-end-ul viitor, Clermont Auvergne vs La Rochelle este un joc care nu poate aduce nici o schimbare de pozitie la varful clasamentului. La Rochelle are 11 puncte avans  In schimb, Stade Francais joaca la Montpellier si e putin probabil sa castige. Poate un punct bonus defensiv dar ma indoiesc. Racing 92 va juca acasa cu Bordeaux Begles si este de presupus ca va face 5 puncte. Ceea ce inseamna, daca aceste doua ipoteze se verifica, ca ii va lua locul 6 lui Stade Francais si va merge sa se bata pentru accesul in semifinale.

Complicat, nu-i asa? Pe curand, prieteni! 

sâmbătă, 29 aprilie 2017

In Premiership, nimic nu e decis. Ultima etapa va aduce raspunsuri.


Ieri Wasps a pierdut la Harlequins, fara punct bonus. 32-12. Ramane cu 79 de puncte, tot atatea cate a strans si Exeter Chiefs (victorioasa acasa cu Northampton, 22-7, cu punct bonus). Saracens a facut si ea punctul bonus, cu Bristol, ultima clasata (27-9). Leicester Tigers, in mare forma, zdrobeste de Sale Sharks cu 41-18 si ia, si ea, punctul bonus.

Clasamentul nu isi schimba ocupantele primelor patru locuri, calificante in semifinale, dar la puncte situatia se complica. Cifrele arata astfel:

1. Wasps 79 puncte, diferenta 171,
2. Exeter Chiefs, 79 puncte, diferenta 201 (dar la punctaj egal conteaza rezultetele directe),
3. Saracens, 77 puncte, diferenta 254,
4. Leicester Tigers, 62 puncte, diferenta 117.


In ultima etapa, Saracens joaca in deplasare la Wasps, ca si Exeter la Gloucester. Cele doua echipe au castigat, la rand, ultimele cinci partide regulare. 

Daca Saracens bate pe Wasps chiar si fara punct bonus. iar Exeter castiga la Gloucester, Exeter devine campioana editiei regulare a Premiership. Daca Exeter pierde iar Saracens ia si punctul bonus de la Wasps, Saracens ocupa locul 1 la finalul editiei regulare.

Urmeaza semifinalele, conform regulamentului. Se joaca 1 cu 4 si 2 cu 3, locurile 1 si 2 fiind gazde. Peste o saptamana vom afla cine vor fi echipele care vor juca acasa.

Iata care a fost situatia campionatului regular in editia 2015-2016:

1. Saracens, 80 puncte, diferenta 204,
2.Exeter Chiefs, 74 puncte, diferenta 224,
3. Wasps, 72 puncte, diferenta 72 puncte,
4. Leicester Tigers, 65 puncte, diferenta 34.

Finala a fost castigata, cum stim deja de Saracens, care avea sa castige si Cupa Campionilor.

Pe saptamana viitoare, prieteni!

PS. Dupa um meci interesant, Castres invinge fara comentarii, pe Toulouse, cu 52 la 7 (sase eseuri la unul singur). Voi reveni maine despre jocurile de clasament in Top 14, pentru ca si acolo se joaca foarte strans calificarea in  eliminatoriile pentru semifinale.

duminică, 23 aprilie 2017

Pe 13 mai, la Edinburgh, in finala Cupei Campionilor: Saracens vs. Clermont Auvergne


Ambele echipe irlandeze au parasit competitia, eliminate de campioana en-titre a editiei trecute (Saracens) si, respectiv,  vesnica ocupanta a locurilor secunde, reprezentand Franta, Clermont Auvergne. 

In prima partida, de ieri, Saracens a jucat ceva ce nu a aratat pe finalul editiei de Premiership. Joc fluent, joc in forta si aparare exemplara. Au inscris doua eseuri prin Mako Vunipola si Chris Wyles si au primit doar unul , in minutul 80, de la atot-prezentul CJ Stander. Munster, desi a jucat acasa, pe Aviva, nu a aratat nimic spectacular, in calitate de echipa irlandeza dar Saracens si-a etalat clasa de campioana continentala. Farrell a fost imperial si de data asta, a transformat doua eseuri si patru penalitati. Si va fi, cel mai probabil declarat jucatorul european al anului. Vanitosul Chris Ashton a facut numai prostii pe teren dar a fost tinut in joc toata partida. Excelenta linia a treia a Sarries - Rhodes, Wray si Billie Vunipola. Pe partea irlandeza duelul acestora cu CJ Stander a foast foarte strans, O'Mahony si O'Donnell completandu- bine pe Stander. De altfel, am putea spune ca meciul a fost castigat de londonezi pe mana liniei a treia si piciorul lui Farrell. Scorul final a fost 10 - 26. Romain Poite a fluierat in nota sa aiuritoare, dar nu a viciat rezultatul. Amuzanta engleza sa , mai ales cand incearca sa argumenteze unor jucatori anglofoni.

Azi, la Lyon, pe Stade Matmut, Leinster pleca drept prima favorita, avand in vedere si lunga istorie de invinsa in meciurile decisive a echipei din Clermont-Ferrand. Pana la pauza, auvergnatii au inscris pana in minutul 16 doua eseuri (Peceli Yato si David Strettle), numai primul fiind transformat de Parra, care reusise o penalitate in minutul 9. Astfel ca, in acel minut 16, scorul era 15-0. Iar irlandezii au avut o prestatie mai mult decat modesta in primas repriza. Dupa pauza, oaspetii au remontat mental si au inceput sa creasca. Si sa joace rugby de calitate. Pana in minutul 54, Sexton isi apropie echipa la  trei puncte (15-12) si Leinster inscrie chiar un eseu, anulat destul de repede pentru faultul neclar si la reluare, al lui Isa Naceva asupra lui Aurelien Rougerie. Cert este ca francezul a fost scos rapid si demonstrativ de pe teren si inlocuit. Asta a fost momentul in care francezii  renasc. Parra mai inscrie o data din penalitatea acordata de Naceva si scorul creste la 18-12 (58'). Irlandezii se ridica din nou la atac insa ii tempereaza drop-goal-ul (primul) lui Camille Lopez. 21-12 (65').  Insularii revin in joc cu un eseu superb apartinand tinerei sperante Gary Ringrose. Transformat de Sexton, eseul ii apropie din nou pe irishmani, de data asta la doua puncte (21-19 in minutul 70). Meciul se incingea, devenea mult mai fizic, cu irlandezii in atac si francezii pe contra-atacuri. Si incep erorile de disciplina. Lopez penalizeaza un tinut la pamant si avantajul francez sa mareste la cinci puncte. 24-19. Si, cireasa pe tort, acelasi Lopez le mai tranteste irlandezilor inca un drop-goal (al doilea), pentru ca scorul sa fie decisiv pentru gazde, 27-19. Iar in final, Sexton mai transforma o penalitate, 27-22. Nigel Owens mi s-a parut ca trage pentru francezi, tusele strambe ale acestora, de exemplu, nefiind niciodata sanctionate, de exemplu. Plus faultul de la eseul anulat celor din provincia Leinster. Cum-necum, rezultatul este meritat iar francezilor nu li se poate reprosa nimic. Iar Leinster, conducand la mare distanta clasamentul Celtic Ligue, parea o echipa care avea victoria asigurata. Asa am crezut si eu. M-am inselat si cer scuze pentru asta.

Asadar, peste trei saptamani vom avea un meci tare, foarte tare, intre doua echipe experte in jocul in mare viteza dar si tacticizat in acelasi timp. Merg, de data asta, pe mana Saracens. Sa umarim, pana atunci ce se intampla in campionatele regulare ale tarilor finaliste. Pe curand!

vineri, 21 aprilie 2017

Semifinalele Champions Cup in acest week-end


Doua echipe irlandeze, una franceza si una engleza sunt competitoarele din faza semifinalelor. Nu ar fi deloc o surpriza ca Leinster si Munster sa joace finala. Probabilitatea e mai mare decat in cazul scenariului Saracens cu Clermont Auvergne.

Sambata de la ora 17,15 (ora Ro) , pe Aviva Stadium,  sub arbitrajul lui Romain Poite (Franta), se vor intalni:

Munster: 15 Simon Zebo, 14 Andrew Conway, 13 Jaco Taute, 12 Rory Scannell, 11 Keith Earls, 10 Tyler Bleyendaal, 9 Duncan Williams, 8 CJ Stander, 7 Tommy O’Donnell, 6 Peter O’Mahony (capitan), 5 Billy Holland, 4 Donnacha Ryan, 3 John Ryan, 2 Niall Scannell, 1 Dave Kilcoyne; 
Rezerve:  16 Rhys Marshall, 17 James Cronin, 18 Stephen Archer, 19 Dave O’Callaghan, 20 Jean Deysel,21  Ian Keatley, 22 Francis Saili, 23 Darren Sweetnam.
Saracens: 15 Alex Goode, 14 Chris Ashton, 13 Marcelo Bosch, 12 Brad Barritt (capitan), 11 Sean Maitland, 10 Owen Farrell, 9 Richard Wigglesworth, 8 Billy Vunipola, 7 Jackson Wray, 6 Michael Rhodes, 5 George Kruis, 4 Maro Itoje, 3 Vincent Koch, 2 Jamie George, 1 Mako Vunipola; 
Replacements: 16 Schalk Brits, 17 Titi Lamositele, 18 Petrus Du Plessis, 19 Jim Hamilton, 20 Schalk Burger, 21 Ben Spencer, 22 Alex Lozowski, 23 Chris Wyles.

Duminica, pe Matmut Stadium de Gerland, Lyon, de la 17,00 (ora Ro), sub arbitrajul lui Nigel Owens (Tara Galilor) se joaca:
Clermont- Auvergne: 15 Scott Spedding, 14 David Strettle, 13 Aurélien Rougerie, 12 Remi Lamerat, 11 Nick Abendanon, 10 Camille Lopez, 9 Morgan Parra (capitan), 8 Fritz Lee, 7 Peceli Yato, 6 Damien Chouly, 5 Sébastien Vahaamahina, 4 Arthur Iturria, 3 Davit Zirakashvili, 2 Benjamin Kayser, 1 Raphael Chaume ;
Rezerve: 16 John Ulugia, 17 Etienne Falgoux, 18 Aaron Jarvis, 19 Paul Jedrasiak, 20 Alexandre Lapandry, 21 Ludovic Radosavljevic , 22 Pato Fernandez, 23 Damien Penaud.
Leinster: 15 Joey Carbery , 14 Fergus McFadden, 13 Garry Ringrose, 12 Robbie Henshaw, 11 Isa Nacewa (capitan)), 10 Johnny Sexton, 9 Luke McGrath, 8 Jack Conan 7 Dan Leavy, 6 Rhys Ruddock, 5 Hayden Triggs, 4 Devin Toner, 3 Tadhg Furlong, 2 Richardt Strauss, 1 Jack McGrath 
Rezerve: 16 Seán Cronin, 17 Peter Dooley, 18 Michael Bent, 19 Ross Molony, 20 Josh van der Flier, 21 Jamison Gibson-Park, 22 Ross Byrne, 23 Zane Kirchner.
Bucurati-va de rugby de calitate, prieteni!



miercuri, 19 aprilie 2017

Se cunoaste lotul Lions pentru turneul de 10 partide din Noua Zeelanda


Dupa saptamani de zvonuri si ipoteze, Warren Gatland a anuntat azi lotul celor vor pleca in iunie in Noua Zeelanda, pentru a juca cu cateva selectionate regionale, franchize de top si selectionata All Blacks. Graham Henry a declarat zilele trecute ca turneul Lions pare a fi prin lungimea perioadei si intensitatea jocurilor unul record. Din lot fac parte 16 jucatori englezi, 12 din Tara Galilor, 2 din Scotia, 11 din Irlanda.

Iata si componenta lotului: 

InaintasiRory Best, Dan Cole, Tadgh Furlong, Jamie George, Iain Henderson, Maro Itoje, Alun Wyn Jones, George Kruis, Courtney Lawes, Joe Marler, Jack McGrath, Ross Moriarty, Sean O’Brien, Peter O’Mahony, Ken Owens, Kyle Sinkler, CJ Stander, Justin Tipuric, Mako Vunipola, Billy Vunipola, Sam Warburton (capitan, Gatland il cunoaste foarte bine),



AparatoriDan Biggar, Elliot Daly, Jonathan Davies, Owen Farrell, Leigh Halfpenny, Robbie Henshaw, Stuart Hogg, Jonathan Joseph, Conor Murray, George North, Jack Nowell, Jared Payne, Jonathan Sexton, Tommy Seymour, Ben Te’o, Anthony Watson, Rhys Webb, Liam Williams, Ben Youngs.



Cateva absenta notabile: Simon Zebo, Mike Brown, Dylan Hartley, James Haskell, Joe Launchbury.


Iata si programul partidelor: 


Lions tour to New Zealand 2017 – fixtures
Game 1: Saturday, June 3 v Provincial Union Team in Whangarei
Game 2: Wednesday, June 7 v Blues in Auckland
Game 3: Saturday, June 10 v Crusaders in Christchurch
Game 4: Tuesday, June 13 v Highlanders in Dunedin
Game 5: Saturday, June 17 v Maori All Blacks in Rotorua
Game 6: Tuesday, June 20 v Chiefs in Hamilton
Game 7: Saturday, June 24 v All Blacks in Auckland
Game 8: Tuesday, June 27 v Hurricanes in Wellington
Game 9: Saturday, July 1 v All Blacks in Wellington
Game 10: Saturday, July 8 v All Blacks in Auckland.

duminică, 16 aprilie 2017

In Premiership si Top 14 clasamentele incep sa se clarifice inainte de final.


Sambata si azi cateva meciuri din Pemiership au clarificat o situatie care se configura deja (ocupantele primelor patru locuri) dar si una care privea retrogadarea in al doilea esalon. Rezultate: sambata - Leicester Tigers 30 - 3 Newcastle Falcons, Worcester 25 - 19 Bath; duminica -  Northampton 25 - 27 Saracens, Bristol 21 -  36 Wasps.  

Clasament cu doua etape inainte de finalul campionatului regular:
1. Wasps 79 puncte,
2. Exeter Chiefs 74 puncte,
3. Saracens 72 puncte,
4. Leicester Tigers 57 puncte,
_____________________________________

5. Bath Rugby 53 puncte,
6. Northampton Saints 48 puncte,
7. Harlequins 47 puncte
_____________________________________

12. Bristol 19 puncte (retrogradata)

In etapa 21 se vor juca partidele: Harlequins - Wasps, Exeter - Northampton, LeicesterTigers - Sale Sharks.

In etapa 22 (ultima): Gloucester - Exeter Chiefs, Northamton - Harlequins, Wasps - Saracens, Worcester - Leicester Tigers. 


In Top 14, situatia este putin mai complicata. Nu se mai pune problema castigatoarei din acest an. Este La Rochelle. Subzista si aici doua probleme: care sunt echipele care vor disputa, de pe locurile 3-6, calificarea in semifinale?. Va reusi Toulouse se se salveze de la retrogradare? Iata rezultatele din cele doua zile (ieri si azi): Toulon 23 - 14 Castres, Grenoble 18 - 59 Clermont Auvergne, Lyon 29 - 25 La Rochelle, Montpelluier 61 - 22 Bayonne, Toulouse 8 -10 Racing 92. 

Clasament cu doua etape inainte de semifinale:
1. La Rochelle 80 puncte,
2. Clermont Auvergne 70 puncte,
3. Montpellier 66 puncte,
4. Toulon 61 puncte,
5. Racing 92 57 puncte,
6. Stade Francais 54 puncte,
_____________________________________

7. Lyon  54 puncte,
_____________________________________

12. Toulouse 48 puncte
13. Grenoble 33 puncte,
14. Bayonne 26 puncte.

Ultimele doua etape programeaza partidele: (25) Castres - Toulouse, Lyon - Clermont Auvergne, Bordeaux=Begles - Toulon, La Rocheller- Montpellier si (26) Clermont-La Rochelle, Montpellier - Stade Francais, Toulon - Pau, Toulouse - Bayonne.

Asteptam cu interes aceste finaluri incinse. Pana atunci, saptamana viitoare vom avea semifinalele Champions Cup si Challenge Cup. In Champions Cup, sambata: Munster - Saracens. Duminica: Clermont-Auvergne - Leinster.  

miercuri, 12 aprilie 2017

Cateva statistici ale Premiership pe sezonul 2016-2017 (dupa 19 etape)


Cele mai multe puncte inscrise:
1. Jimmy Gopperth (Wasps) 242
2. Stephen Myler (Northampton Saints) 182.

Cele mai multe eseuri:
1. Christian Wade (Wasps), 15
2. Semesa Rokoduguni (Bath) 10.

Cei mai multi metri castigati,cu balonul in posesie:
1. Semesa Rokoduguni (Bath) 1548,
2. Vereniki Goneva (Newcastle Falcons) 1391.

Cele mai multe curse cu balonul:
1. Thomas Waldron (Exeter Chiefs) 312
2. Ben Morgan (Gloucester) 213

Aparatori depasiti:
1-2. Semesa Rokoduguni si Christian Wade, ambii 73.

Cele mai muilte pase:
1. Kahn Futuali'i  (Bath) 946,
2. Mike Phillips (Sale Sharks) 857.

Cele mai multe placaje: 
1. Jacob Rowan (Gloucester) 216,
2. Thomas Young (Wasps), 209.

Cele mai multe assist-uri la eseuri:
1. Dan Robson (Wasps) 9,
2-3. Owen Williams (LeicesterTigers) si Danny Cipriani (Wasps) 8

Tuse castigate:
1. Josh Beaumont (Sal Sharks) 91,
2. James Horwill (Harlequins) 87.
NOTA: Josh este fiul lui Bill Beaumont, actualul presedinte al World Rugby


Trei jucatori englezi sunt nominalizati pentru trofeul Jucatorul european al anului, ce va fi decernat pe 10 mai a.c.: Courtney Lawes (Northampton Saints), Owen Farrell (Saracens) si Joe Launchbury (Wasps). 

duminică, 9 aprilie 2017

Finaluri foarte stranse in Premiership si Top 14


Dupa acest week-end, in fiecare dintre cele doua campionate mai sunt de disputat, pana la finalul sezoanelor regulate, cate trei etape. 

In Premiership s-au jucat partidele celei de-a 19-a etapa, cu urmatoarele rezultate : Bath 27 - Leicester Tigers 21, Saracens 40 - Harlequins 19, Exeter Chiefs 38 - Bristol 34., Wasps 32 - Northampton 30. Reamintim ca Bristol e pe ultimul loc si va retrograda iar Exeter Chiefs ocupa locul 2. Celelalte meciuri nu au contat nici pentru varful ierarhiei nici pentru pozitiile 1-6, care vor concura in sezonul urmator in Champions Cup. 

Clasamentul la zi: 1. Wasps - 74 puncte, 2. Exeter Chiefs - 69 puncte, 3. Saracens (campioana Premiership de anul trecut) - 68, 4. Leicester Tigers - 52 puncte, 5. Bath - 52 puncte,6. Harlequins - 47 puncte, 7. Northampton Saints - 47 puncte. 

Wasps isi mentine avantajul de 5 puncte datorita victoriei cu bonus de azi impotriva Saints, eseul victoriei fiind inscris de Thomas Young (baiatul lui Dai Young, directorul de rugby al lui Wasps) in minutul 82. Interesant ca si baiatul celuilalt antrenor (Jim Malinder), adica Harry Malinder a jucat foarte bine. Atat Malinder cat si Young sunt considerati sperante ale loturilor de elita ale Angliei si, respectiv, Tarii Galilor. Meciul la care ma refer a fost o nebunie de joc, cu faze in mare viteza (mai eficienti Saints) , cu 9 eseuri (4 Wasps si 5 Northampton) si rasturnari de situatie prin scor. Momentele cheie au fost:  eseul lui Christian Wade (43') - Wasps preia conducerea (20-18),  eseul lui Teimana Harrison ( 68') printr-o aparare absenta din joc (Saints isi recastiga avantajul (25-30) si eseul final (T.Young - 82) cu care Wasps isi castiga jocul de acasa. De notat ratarile repetate ale lui  Stephen Myler (5 penalitati si transformari netransformate) si eseul neacordat lui Willie Le Roux (71') pe motiv de obstructie intr-o faza anterioara, cu avantaj neacordat de partea gazdelor. Wasps ramane astfel neinvinsa pe Ricoh Arena in acest sezon.

Saracens a castigat clar meciul cu Harlequins si a aratat o crestere de forma a gramezii, dupa infrangerea din etapa precedenta, cu Tigers. Isi conserva locul 3, la o diferenta consistenta de puncte (16) fata de ocupantele locurilor 4 si 5, Leicester si Bath. Jocul rezultatelor din ultimele trei etape va decide cine va ocupa locul 4, ultimul  care va participa la faza semifinalelor, conform regulamentului Premiership. In fine Harlequins si Northamprton Saints se vor bate, tot prin jocul rezultatelor, pentru locul 6 (avand acelasi numar de puncte , 47), ultimul care va permite echipa eligibila pentru grupele Champions Cup.

In Top 14 s-au jucat partidele din etapa 23 (din 26). Aici regulamentul este diferit: primele doua clasate in sezonul regular se califica direct in semifinale, urmatoarele doua fiind decise de jocurile dintre echipele clasate pe locurile 3-6. Rezultatele din aceasta etapa (jocurile mai importante): Clermont Auvergne 21 - Brive 26; Montpellier 54 - Grenoble 14 si Toulon 33 - Toulouse 23. 

Clasamentul la zi: 1. La Rochelle 79 puncte, 2. Clermont Auvergne 65 puncte, 3. Montpellier 61 puncte (un joc mai putin datorita sincopei fuziunii dintre Racing 92 si Stade Francais, nerealizata), 4. Toulon 57 puncte, 5. Castres 53 puncte (un joc mai putin), 6. Racing 92 53 puncte (un joc mai putin), 7. Pau 53 puncte, 8. Brive 52. Ei bine cinci echipe  se vor bate pentru ultimele doua locuri in sistemul de calificare pentru semifinale. 

Ce surprinde neplacut in acest final de campionat este forma proasta in care se zbate fosta multipla campioana a Europei, Stade Toulousain. Azi a pierdut fara drept de apel (3 eseuri la 1) in fata unui RC Toulon puternic dar nu foarte agresiv si nici teribil de inspirat. Ambele echipe au loturi in varsta, cu jucatori care au avut candva forma sportiva exceptionala si care isi prelungesc cariera pentru bani. Un exemplu, Thierry Dussautoir are 36 de ani si in mai isi pune ghetele in cui. A fost capitanul echipei Frantei, capitanul Stade Toulousain, a cules mai toate onorurile din rugby (mai putin titlul de campion mondial) dar a venit vremea sa se retraga. Prestatia lui in teren a fost azi una foarte palida. Retragerea va fi binevenita pentru o personalitate atat de conturata.  De partea cealalta, la Toulon, galeria gerontocratica e mai bogata: Juan Smith(35), Duane Vermeulen (31), Francois Trinh-Duc (30), Brian Habana (33), Ma'a Nonu (35), Drew Mitchell (33) s.a.m.d. Toti cei mentionati au muncit mult azi, ne-au aratat resurse fizice exceptionale dar...Rezultatele celor doua echipe nu mai sunt ce au fost candva. Un singur argument: amandoua au fost eliminate din Champions Cup iar Toulouse este posibil sa nu prinda calificarile pentru semifinalele Top 14. Ciclul de viata al Toulouse este descendent ca si cel al RC Toulon. Ce se va mai intampla cu aceste super-echipe vom mai vedea. Si nu azi-maine. Revenirea unei echipe la un status inalt poate dura si peste 10 ani. Sa avem rabdare.

Saptamana viitoare continua meciurile din campionatele interne. La buna vedere, prieteni!


marți, 4 aprilie 2017

Cateva superlative in Cupele europene ale sezonului 2016-2017


Suntem in fata semifinalelor si specialistii in statistici ne ofera deja cateva profiluri ale jucatorilor de succes din editiile acestui an. Este interesant ca doi dintre ei sunt jucatori tineri, in cautarea consacrarii la echipa lor de club.

Intrat in teren in absenta lui Rob Kearney (Leinster), Joey Carbery a fost o revelatie pentru spectatorii meciului irlandezilor impotriva englezilor de la Wasps in sferturile de finala. La 21 de ani, Carbery a semanat panica printre experimentatii din apararea engleza. A avut 25 de incursiuni in randurile adversarilor si a fugit 200 de metri cu balonul in brate. Urmatorii in clasamentul sferturilor sunt Simon Zebo (Munster) si Alex Goode (Saracens), cu 97 si, respectiv, 85 metri.  In Challenge Cup, clasamentul arata astfel: Sam Davies (Ospreys) 133, Anthony Watson 131 si Mathew Morgan (Cardiff Blues) 97 metri.

Transmitand semnale de super-competenta cu ceva vreme in urma, un alt tanar, tot de la Leinster, a fost , din nou, impresionant. Este vorba de Garry Ringrose, 22. Are deja opt prezente in nationala Irlandei (pentru care a inscris 10 puncte, adica doua eseuri), incepand cu 2016. Pana acum, Ringrose se afla pe locul 2 al clasamentul numarului de aparatori de care a trecut, 25, in urma doar a lui Charles Piutau, fundasul celor de la Ulster care a depasit 27 aparatori. Ringrose are, de asemenea 11 off-loads, o cifra onoranta intr-un clasament in care concude tot Piutau, cu 13. 

Batranul Chris Ashton, 30 (Saracens) a inscris duminica cel de-al 35-lea eseu european, egaland recordul lui Vincent Clerc (Toulon actualmente, fost Toulouse in vremile sale de glorie). Ashton a avut, de asemenea, doua ocazii de a mai marca duminica insa, in ambele, a fost scos in tusa inainte sa culce balonul la colt. Cele mai multe eseuri in faza grupelor si in optimi le-a marcat, insa, Keelan Giles (Ospreys),7, in Challenge Cup. Nick Abendanon (Clermont Auvergne) are si el 5 eseuri inscrise. 

In fine, ultimul remarcat poate fi considerat Owen Farrell (Saracens), masterul loviturilor de picior. Desi la club joaca nr.10, la echipa nationala are tricoul cu nr.12, cel cu nr.10 fiind dedicat lui George Ford, in ambele pozitii Farrell se simte si joaca excelent. |In actuala editie, este liderul clasamentului marcatorilor de puncte, cu 97. Insa este fruntas si intr-un alt clasament, nu foarte oficial, al try-assist-urilor, cu 5 astfel de reusite, dupa cele 7 ale lui Camille Lopez si Conor Murray. 

Sursa: lionsrugby.com.news 

duminică, 2 aprilie 2017

Irlanda, cu doua echipe in semifinalele Cupei Campionilor


Fara indoiala, rugby-ul de club este altceva decat rugby-ul la nivel de natiuni. La nivel de club sunt investitii private, jucatori straini, interese economice si de prestigiu. La nivel national sunt investitii de stat, numai jucatori cu drept de a reprezenta respectiva tara si interese prestigiu. Diferenta, deci, o fac jucatorii straini si interesele economice. Pentru cluburi, competitiile sunt mai dese si mai semnificative la nivelul castugurilor decat, sa zicem Cupa Mondiala.

De ce am facut aceasta introducere? Pentru ca in ultima vreme s-au aglomerat o serie de efecte ale modului in care este reglementat rugby-ul profesionist. Este cunoscut faptul ca Franta ofera salariile cele mai atractive pentru jucatorii profesionisti. In acelasi timp, un raport recent evidentiaza ca augumentarea exponentiala a prezentei jucatorilor non-francezi in Top 14 (peste 40% din totalul  efectiv al jucatorilor legitimati) si in Federale 2 (a doua divizie profesionista) impiedica vizibil afirmarea jucatorilor francezi in curs de afirmare. (Modelul tinde sa fie impartasit si de FRR, atentie!). Si in Premiership tendinta incepe sa prinda greutate. Spre deosebire de aceste tari, ca sa ramanem in spatiul european, Irlanda, Scotia si Tara Galilor sunt mult mai preocupate de a forma jucatori nascuti si crescuti pe teritoriile lor. Situatia este mai mult decat vizibila la nivelul echipelor nationale. Dar strategia se replica si la nivel cluburilor din aceste tari sau regiuni. In postarea de lunea trecuta aminteam de efectul pervers al profesionismului in rugby, acela al crizelor de adaptare ale jucatorilor. Si evocam cazul Toulon, poate cel mai proeminent club francez din perspectiva descrisa inainte.

Am avut curiozitatea  de a numara (cu posibile scapari , evident) jucatorii straini care au fost in teren sau pe banca de rezerve in acest weekend in jocuri pentru Cupa Campionilor. si mi-au fost livrate insemnate argumente pro linia de argumentatie de mai sus. In randul echipelor irlandeze, cei mai putini jucatori de import. Isa Nacewa si Zane Kirchener pentru Leinster si CJ Stander, Tyler Bleyendaal si Jaco Taute pentru Munster. Situatia este mai bine populata pentru echipele din Anglia: W.Le Roux, J.Gopperth, K.Beale si A.Leiua pentru Wasps si Sean Maitland, Marcelo Bosch, Niel de Kock, Titi Lamositele si Schalk Brits pentru Saracens. Situatia din Scotia este cam la fel de subtire si pentru Glasgow Warriors: Sia Pufisi si Alinuuense. In schimb, cand e vorba de echipele din Franta avem efective serioase de import: Toulouse (L.Ghiraldini, Census Johnston, J.Tekori, Luke McAlister, Gutrhro Steenkamp, D.Aldegheri, P.Faseelele, T.Gray.  Situatii cu loturi importante de jucatori straini o gasim la doua echipe franceze. Clermont Auvergne (D. Zirakashvili, Nick Abendanon, Noa Nakaitaci, Scott Sopedding, J.Ulugia, Aaron Jarvis, van der Merwe si Toulon (Chilachawa, Juandre Kruger, R. Taofifenua, Liam Gill, J. Fernandez-Lobbe, Juan Smith, Duane Vermeulen, Brian Habana, Ma'a Nonu, Drew Mitchell, Lee Halfpenny, J.Suta, J.Tuisova, Van der Merwe. Daca ii mai adaugam pe cei din infirmerie, avem mai multe de o echipa intreaga). 

Din echipele franceze, cele cu cel mai mare numar de jucatori straini va merge in semifinale doar Clermont Auvergne. Irlanda da doua echipe, avand impreuna doar 5(cinci) importuri in efectivele reunite. Intre aceste doua tedinte, Anglia, a ramas cu o singura echipa din doua, Saracens fiind detinatoarea Cupei. Saracens a avut cinci straini iar Wasps, dupa situatia de mai sus patru. Un caz aparte il reprezinta reprezentata in sferturi de Glasgow Warriors, cu doar doi jucatori de alta nationalitate.

Daca ati urmarit toate cele patru meciuri din sferturile de finala ale Champions Cup, ati remarcat probabil gradul de coeziune si acomodare reciproca al jucatorilor pentru echipele irlandeze si, partial, pentru Warriors. Meciurile au fost cat de cat liniare, dinamice si spectaculoase pentru actiunile ofensive dar si in aparare, si cu scoruri bogate.

Toata argumentatia de mai sus este un punct de vedere asupra coeziunii (psihologice si sportive) echipelor care isi importa jucatori din alte arii geo-culturale. Parerea mea este ca inidiferent de cata vechime are un jucator strain la un clun din Europa, indiferent de cat de flezibil sau adaptabil este el la nicel individual, tot va ajunge de dfie afectat de sindromul dezadaptarii, cu influente asupra jocului. Ati remarcat cat de previzibili au devenit Ma'a Nonu sau Brian Habana sau Duane Vermeulen? Ei si-au atins nivelul de dezadaptare si nu mai pot da decat solutii dintr-un potential mediocru. E ceva similar cu nivelul de competenta a lui Peter: in cariera sunt momente pentru care nu mai ai nivelul de competenta adecvat. 

Modelul de recrutare si promovare din tari si regiuni precum Irlanda, Irlanda de Nord, Tara Galilor, Scotia este unul care prefera sportivi din cultura/culturile locale, educati si promovati in si prin organizatii de sport locale si doar la nevoie, in lipsa nativilor, va recurge la importuri, de preferat jucatori naturalizabili la varste timpurii (juniori) si nu la maturitate. In Anglia, situatia este mai complexa. Anglia este, functional, egala cu Commonwealth-ul , spatiu din care se pot recruta cu usurinta sportivi tineri ce vor fi enculturati in insula. In fine, asta este o alta discutie.

In conculuzie, rezultatele din aceste doua zile. Leinster 32- 17 Wasps si Munster 41 - 16 Toulouse, ieri.  Azi, Saracens 38 - 13 Glasgow Warriors si Clermont Auvergne 29 - 9 Toulon.

Semifinalele vor fi  Leinster - Clermont, la Lyons si Munster - Saracens la Dublin. Se vor desfasura la 22/23  aprilie.


la buna vedere, prieteni!