duminică, 26 iulie 2015

Africa de Sud pierde inca un meci pe care l-a avut in mana.

Hotarat lucru, Africa de Sud nu poate juca ca invingatoare un meci de optzeci de minute. S-a intamplat saptamana trecuta in Australia. In minutul 74, conduceau cu 20-17 dar au incasat-o cu 24-20. Dupa-amiaza trecuta, in minutul 57, conduceau cu acelasi scor, 20-17, Noua Zeelanda, dupa ce, in ambele cazuri, condusesera in majoritatea timpului de joc. In Australia, pierd in prelungiri, acasa la ei o incaseaza in minutul 74, dupa un eseu in care apararea a fost surprinsa intr-un stop-cadru din manualele cu prosti. O repunere din tusa, e adevarat, din cinci metri, banala, a fost prinsa de Richie McCaw care a trecut ca o fantoma printre inaintasii sud-africani si a culcat eseul decisiv, fara nici o piedica.  Ca si in Australia, au marcat doua eseuri (Le Roux-10' si Jessie Kriell-46'), au condus majoritatea timpului dar au pierdut. Pana in acel moment, eram convins ca o sa vedem un nou meci de mare angajament, precum victoria  de anul trecut impotriva campionilor mondiali.

Noua Zeelanda este o echipa mult prea experimentata ca sa piarda un meci, chiar si atunci cand este condusa, cand are posesie inferioara adversarilor. Insa anul trecut, exceptia s-a produs. Si se putea produce si anul asta daca Africa de Sud ar fi jucat 80 minute la acelasi nivel de determinare si angajament. Ca si in Australia, s-au multumit prea repede cu evolutia jocului si s-au demotivat numai privind scorul cu care conduc. Nimic de reprosat nici jucatorilor, nici antrenorilor care hotarasc schimbarile din repriza a doua. Moralul echipei este cel vinovat. Autosatisfactia le-a turnat nisip in ghete si le-a impaienjenit luciditatea. Boks, fie in deplsare, fie acasa, pot fi invincibili daca aceasta cadere solipsista nu s-ar produce. La jocul aratat azi, totul a functionat. I-au macinat pe All Blacks in gramezi, perechea de pe linia a doua- Etzebeth si Lood de Jager au fost cei mai ofensivi atacanti dar si cei mai eficienti aparatori, Schalk Burger a fost pe tot terenul, la toate baloanele. perechea de centri Kriell si de Allende, noile gaselnite ale lui Heineke Meyer, au bagat spaima-n burghezii costumati in negru. Handre Pollard a fost subtil si eficient majoritatea timpului iar Willie le Roux a avut cea mai mare rata de baloane conduse la mana- 50 metri numai in prima repriza. Deci, echipa este pregatita pentru marile meciurile din Cupa Mondiala Si asta pentru ca au intalnit adversarul cu cea mai mare notorietate si experienta in jocuri de totul sau nimic. Apreciam pe o scara imaginara saptamana trecuta ca gradul de pregatire al Boks pentru RWC este pe undeva pe la 75-80 la suta. Ei bine, restul il reprezinta caderile din  finalul jocurilor. Daca s-ar putea concentra si juca cu aceeasi placere, Africa de Sud ar fi adversara Noii Zeelande in finala din octombrie. Daca...

               

De partea invingatorilor, nu li se poate reprosa mare lucru. Jocul lor a fost in acelasi registru cu care ne-a obisnuit, dinamic, pase suprinzatoare, atacuri numai la mana. Tinerii promovati in prima echipa au dat satisfactie. Lima Sopoaga, in nota sa obisnuita, prezent oriunde este nevoie de sprijin dar si intuitiv, cand trebuia sa deschida jocul. Pacat de pierderea de saptamana trecuta, accidentarea talentatului Waisake Naholo. Oamenii meciului de partea oaspetilor au fost Richie McCaw si Charlie Piutau.

Excelent arbitrajul lui Jerome Garces.  Inchei aici pentru ca in 10 minute incepe partida de la care se astepta multe, Argentina-Australia.  La buna vedere, prieteni! 

Un comentariu:

  1. Chiar daca au pierdut ambele meciuri Boks mi se par a fi cea mai in forma echipa din emisfera sudica.

    In ceea ce priveste NZ, nu fiti asa sigur, pana nu-i vedem castigand semifinala Cupei Mondiale. Si in 2007 toata lumea se astepta sa ii vada nu finalisti, ci campioni.

    RăspundețiȘtergere