joi, 30 aprilie 2015

Cel mai bun XV din Europa ultimilor 20 de ani de Rugby Union



Sub semnatura lui Roberts Kitson, The Guardian publica o interesanta retrospectiva a ultimilor 20 de ani de Rugby Union in Europa. Adica plecand de la momentul in care acest sport a renuntat la amatorism in favoarea competitiilor pro. E o analiza originala a tendintelor care s-au succedat pe continentul nostru. Si, in acelasi timp, o trecere in revista a celor mai buni jucatori ai perioadei. Redam mai jos proiectia autorului asupra unei astfel de echipe virtuale.


Euro XV: Geordan Murphy (Leicester); Sitiveni Sivivatu (Clermont Auvergne), Brian O’Driscoll (Leinster), Matt Giteau (Toulon), Vincent Clerc (Toulouse); Jonathan Sexton (Leinster/Racing Métro), Philippe Carbonneau (Toulouse/Brive); Cian Healy (Leinster), Trevor Leota (Wasps), Carl Hayman (Toulon), Martin Johnson (Leicester), Paul O’Connell (Munster), Rocky Elsom (Leinster), David Wallace (Munster), Anthony Foley (Munster).
Rezerve:  Raphaël Ibañez (Wasps), Graham Rowntree (Leicester), John Hayes (Munster), Simon Shaw (Wasps), Juan Martin Fernández-Lobbe (Toulon), Ruan Pienaar (Ulster), Ronan O’Gara (Munster), Wesley Fofana (Clermont Auvergne).
Comentarii? 

Sursa: theguardian.com/sport/blog/2015/apr/28/european-rugby-champions-cup-best-xv-clermont-auvergne-toulon

vineri, 24 aprilie 2015

Quade Cooper in colectia de perle a coroanei lui Boudjellal!


Vineri (azi) dimineata a devenit oficial: din toamna jucatorul lui Queensland Reds, franciza din Brisbane, va deveni jucator toulonez cu contract pe doi ani. Quade Santini Cooper, nascut in Noua Zeelanda, jucator legitimat de la 13 ani in Australia, nu are nevoie de multe prezentari. Ar fi suficient sa amintim ca la Cupa Mondiala din 2011 i-a "furat" titularizarea lui Matt Giteau, motiv pentru care acesta a ales sa joace in Europa, cu succesul cu care toti suntem de acord. Ironic, din toamna, cei doi vor fi coechipieri in teribila echipa de la Mediterana. 

Quade Cooper a implinit in aceasta luna 27 de ani. Are 1,86 metri si cantareste 92 kilograme. A bifat, pana acum, 53 de selectii la echipa nationala a Australiei pentru care a marcat 126 puncte. A jucat la profesionisti, doar pentru Reds, 102 partide in opt ani, trecandu-si in palmares 740 puncte reusite. 

E amic cu Sonny Bill Williams, alt celebru boem, si datorita pasiunii pentru box. A fost gata sa renunte la rugby pentru a deveni boxer profesionist. A disputat doua meciuri, ca profesionist, in 2013 si 2014. ambele castigate cu decizii de KO.

A cochetat si cu ideea de a se converti in jucator de rugby league (mult mai popular in Australia) insa a revenit la sentimente mai bune la interventia coach-ului sau personal.

In viata privata, Quade Cooper, a avut multe pacate, betii, batai, furturi din locuinte private, toate culminand cu exluderea sa din echipa de club dar si din lotul Australiei. Astea se intamplau in 2009. Norocul sau are un nume: Stephanie Rice, tripla campioana olimpica de natatie, la Pekin in 2008,  care i-a devenit inger pazitor si terapeut. 

Din decembrie, dupa WRC 2015, imaginati-va cum va arata apararea touloneza: Quade Cooper-uvertura, Napolioni Nalaga si Brian Habana aripi, Matt Giteau si Ma'a Nonu-centri, Lee Halfpenny-fundas! 

Pohta ce-o pohteste Mourad Boudjellal este neostoita! Si ii iese, de cele mai multe ori!

                                     Quade Cooper 2014.jpg
 Foto: Wikipedia

miercuri, 22 aprilie 2015

Lista scurta pentru titlul de cel mai bun jucator din actuala editie a ERCC

 Inaugurat in ultimii ani a Heineken Cup, trofeul pentru cel mai bun jucator al editiei. Competitia continua si in actualul format ERCC. Castigatorii din ultimii ani sunt, in ordine:  Sean O'Brien (Leinster Rugby) 2011; Rob Kearney (Leinster Rugby) 2012; Jonny Wilkinson (RC Toulon) 2013; Steffon Armitage (RC Toulon) 2014. 

In aceasta editie, a carei finala se va disputa pe 2 mai, lista scurta include urmatorii cinci jucatori: Nick Abendanon, Steffon Armitage, Jamie Heaslip, Fritz Lee (Clermont-Auvergne, revelatia sezonului)Billy Vunipola. Juriul este alcatuit din Emmanuel Massicard (Editor, Midi Olympique), Stuart Barnes (Sky Sports/The Sunday Times), Alan Quinlan (Sky Sports/The Irish Times), Mick Cleary (Rugby Correspondent, The Daily Telegraph), Dimitri Yachvili (beIN Sports). 

Evaluarea este facuta pe baza voturilor acordate pentru cincisprezece jucatori (lista lunga) pentru performantele din faza grupelor pana in faza semifinalelor. La care se adauga voturile celor patruzeci de cluburi participante la Champions Cup si Challenge Cup. Raman pentru evaluarea finala cinci jucatori cei de pe lista scurta, identificati mai sus. La votul final pot participa si reprezentantii cluburilor dar si suporterii, pe twitter si pe facebook

Votul meu merge catre Nick Abendanon. Voi ce parere aveti?

One of five: Nick Abendanon





duminică, 19 aprilie 2015

Pilou! Pilou! Armada multinationala a lui Boudjellal pentru a treilea an consecutiv in finala elitei europene


Peste doua saptamani, vom avea o finala franceza a ERC la prima ei editie. Azi, la Marseille, pe Stade Velodrome, oamenii lui Boudjellal au dat de o stanca grea, irlandezii de la  Leinster. Nu a mai fost un meci frumos, precum cel de ieri. O inclestare de orgolii mai curand. Sau o lupta intre aparari.  Cei doi suteuri, tenorii celor doua echipe, Lee Halfpenny si, respectiv Ian Madigan, s-au tinut in sah. pana in minutul 70 (12-12), rezultatul cu care s-a incheiat timpul regulamentar. In prima repriza de prelungiri, parea ca situatia se va mentine aceeasi (15-15). Rob Kearney tine prea mult un balon la pamant si...penalitate. Halfpenny: 18-15 pentru francezi. Si vine minutul 90, Habana intercepteaza o pasa stangace a irladezilor si tasneste in eseu, ca pe vremea sa de glorie, cand se "antrena" cu felinele, Lee the Welshman transforma. Si partida parea jucata, diferenta fiind de zece puncte. 25-15. Irlandezii isi contabilizeaza resursele de energie si decid ca inca se mai poate. Intra cu maul-ul in terenul de tinta francez si Sean O'Brian culca balonul. 25-20.  Din nefericire, Gopperth rateaza transformarea care i-ar fi adus la trei puncte de toulonezi. Asa facuse si Delon Armitage in minutul 80, cand ar fi putut evita prelungirile. Pentru ambele echipe, inlocuirea oamenilor de serviciu cu suturile in momentele decisive nu a fost de bun augur. Ratarea lui Gopperth a fost momentul in care irlandezii au cedat psihic. Elevii lui Bernard Laporte au simtit asta, dar si rasuflarea verde in ceafa si in ultimele trei minute ale prelungirilor ataca furibund, condusi de un Steffon Armitage in zi mare de tot si de inepuizabilul Chris Masoe. Irlandezii reusesc sa apere terenul de tinta si Stuart Barnes consfinteste rezultatul. 25-20. Lee Halfpenny a fost declarat omul meciului. Pe 2 mai, deci, vom avea finala, exclusiv frantuzeasca. Va fi poate cea mai tare finala din ultimii ani si pentru ca Clermont Auvergne este sau pare a fi in mare forma. Acum incep sa culeaga roadele anilor de antrenorat ai lui Vern Cotter. 

Istoria participarii echipei din Montferrand in cupele europene ale ultimilor ani este remarcabila. In 2012, ajunge pana in semifinala Heineken Cup, si pierde la Leinster. In 2013, bate (16-10) in semifinala pe Munster dar pierde finala cu actuala detinatoare a cupei Heineken la un singur punct (15-16). In 2014 ajunge din nou in semifinala dar pierde sever la Saracens (6-46). Revansa a avut loc ieri.

Asadar pe 2 mai, prima editie, hors serie,  a finalei campionatului francez 2014-2015 (predictibila) si prima finala a noii competitii, ERC, in versiune masterclass. Sa auzim de bine, prieten!

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Clermont Auvergne, prima finalista.


Clermont 13 - Saracens 9.  un rezultat echitabil pentru ca in a doua repriza, mutinationala franceza a dominat partida tactic, ceea ce facuse si Saracens in prima jumatate. La pauza, englezii conduceau cu 6-3. Diferenta a facut-o eseul lui Fofana (44'), dupa o perfecta pasa cu piciorul catre coltul terenului oferita de Broke James (omul meciului).  Meciul a fost placut, deloc static, si nu indestul de fizic cum ne-am fi asteptat. A dominat sportivitatea pe care George Clancy a controlat-o cu brio. Pe un stadion arhiplin (41.500 spectatori platitori), francezii nu s-au dezmintit. Au facut o harmalaie asurzitoare si au fluierat copios orice decizie a arbitrului potrivnica gazdelor. Aceasta caracteristica a publicului francez de rugby nu este onoranta, porin comparatie cu sportivitatea publicului englez, spre exemplu. Cei doi mari absenti, Parra si Farrell au intrat in repriza a doua, cand jocurile erau deja facute. Farrell a executat o penalitate (65') care i-a apropiat pe Sarries la doar un punct pe tabela dar cateva minute mai tarziu (73') James readuce diferenta la patru puncte. Mi-au placut de la englezi "batranul" Charlie Hodgson, centrul de mare percutie Marcelo Bosch dar si Chris Wyles. Billy Vunipola, jucator de mare travaliu s-a zbatut foarte mult si a placat de cele mai multe ori din cei 30 jucatori de pe teren dar se vede ca nu se prea intelege cu Wigglesworth. De la auvergnati s-au distins Abendanon, in crestere continua de forma, Fofana, mereu surprinzator (autor al unui eseu neacordat-19' cand, corect, ar fi trebuit acordat un eseu de penalizare), Damien Choully, o linia a treia cu foarte multa personalitate. Desigur si Broke James, cu o colectie impresionanta de lovituri tactice, derutante pentru Saracens de cele mai multe ori. 

Clermont accede in finala luandu-si revansa fata de Saracens, in fata carora a pierdut semifinala de anul trecut a ultimei editii a Heineken Cup(26-6) si ajunge prima echipa franceza care-si va disputa finala in noua formula a ERCC. Posibil ca cea de-a doua finalista sa fie echipa lui Mourad Boudjellal. care are un meci greu maine in fata irlandezilor de la Leinster. 

Pe maine, prieteni!

Week-endul semifinalelor


*  Clermont-Auvergne: 15 Nick Abendanon, 14 Noa Nakaitaci, 13 Jonathan Davies, 12 Wesley Fofana, 11 Naipolioni Nalaga, 10 Brock James, 9 Ludovic Radoslavjevic, 8 Damien Chouly (capitan), 7 Julien Bardy, 6 Julien Bonnaire, 5 Sébastien Vahaamahina, 4 Jamie Cudmore, 3 Davit Zirakashvili, 2 Benjamin Kayser, 1 Vincent Debaty.
Rezerve: 16 John Ulugia, 17 Raphael Chaume, 18 Clément Ric, 19 Julien Pierre, 20 Alexandre Lapandry, 21 Morgan Parra, 22 Camille Lopez, 23 Aurélien Rougerie.
Saracens: 15 Alex Goode, 14 Chris Ashton, 13 Marcelo Bosch, 12 Brad Barritt (capitan), 11 Chris Wyles, 10 Charlie Hodgson, 9 Richard Wigglesworth, 8 Billy Vunipola, 7 Jacques Burger, 6 Maro Itoje, 5 Jim Hamilton, 4 George Kruis, 3 Petrus du Plessis, 2 Jamie George, 1 Mako Vunipola.
Rezerve: 16 Schalk Brits, 17 Rhys Gill, 18 James Johnston, 19 Kelly Brown, 20 Jackson Wray, 21 Neil de Kock, 22 Owen Farrell, 23 David Strettle.
Meciul , azi, 17,15 (Ro), arbitru George Clancy, Irlanda.
Atat Owen Farrel cat si Morgan Parra, nerefacuti dupa accidentari, sunt rezerve.

*  Toulon: 15 Leigh Halfpenny, 14 Delon Armitage, 13 Mathieu Bastareaud, 12 Matt Giteau, 11 Bryan Habana, 10 Frederic Michalak, 9 Sebastien Tillous-Borde, 8 Chris Masoe, 7 Juan Fernandez Lobbe, 6 Juan Smith, 5 Ali Williams, 4 Bakkies Botha, 3 Carl Hayman (capitan), 2 Guilhem Guirado, 1 Xavier Chiocci.
Rezerve16 Jean-Charles Orioli, 17 Alexandre Menini, 18 Levan Chilachava, 19 Steffon Armitage, 20 Drew Mitchell, 21 Rudi Wulf, 22 Michael Claassens, 23 Jocelino Suta.
Leinster: 15 Rob Kearney, 14 Fergus McFadden, 13 Ben Te'o, 12 Ian Madigan, 11 Luke Fitzgerald, 10 Jimmy Gopperth, 9 Isaac Boss, 8 Jamie Heaslip (capitan), 7 Sean O'Brien, 6 Jordi Murphy, 5 Mike McCarthy, 4 Devin Toner, 3 Mike Ross, 2 Sean Cronin, 1 Cian Healy.
Rezerve16 Richardt Strauss, 17 Jack McGrath, 18 Martin Moore, 19 Ben Marshall, 20 Dominic Ryan, 21 Eoin Reddan, 22 Gordon D'Arcy, 23 Zane Kirchner.
Se va juca duminica, ora 17.15, Wayne Barnes. 
De remarcat trecerea lui Ian Madigan pe centru. Jimmy Goperth pe nr.10