duminică, 6 iunie 2010

Start in sezonul competitional de vara

Ieri a inceput seria de meciuri si turnee internationale din iunie, perioada special dedicata acestui tip de confruntari.

In primul meci al zilei, Australia a surclasat Fiji (totusi, ocupanta locului 10 in clasamentul worldwide IRB) cu 49-3.Rezultat asteptat, ca si renasterea echipei Australiei.

Dupa amiaza, Millenium Stadium din Cardiff si 70.000 spectatori au gazduit intalnirea dintre Tara Galilor si Africa de Sud. Galezii sperau frumos. Si au inceput meciul in forta si viteza, suprinzandu-i, pana la un punct, pe Springboks. Gazdele au condus pana la sfarsitul primei reprize, incheiata cu 16-14. James Hook a reusit un eseu si un dropgoal, iar de partea cealalta, Ndungane eseul africanilor. Dupa pauza a inceput iuresul oamenilor lui Ruan Pienaar. Au preluat conducerea imediat dupa pauza prin eseul lui Potgieter, si-au consolidat rezultatul prin alt eseu, Juan de Jonghe iar transformarea acestuia avea sa-i aduca la diferenta de 19-31. Ultimul sfert de ora avea sa-i gaseasca pe galezi in plina resurectie de forma fizica. Mai inscriu doua eseuri, prin Tom Prydie si Alun Wyn Jones dar si sud-africanii reusesc sa-si conserve rezultatul, la minimum, printr-o penalitate inscrisa de omniprezentul Pienaar. Scorul final:31-34. Mi-au placut galezii pentru ambitia si puterea de a reveni dupa ce, practic, fusesera consumati energetic de catre Boks. A fost un meci atractiv, de mare angajament fizic. Galezii au aratat, din nou, ca pot fi egalii oricarei echipe de top din lume. Natiune mica, brav popor!, cum ar fi zis un personaj livresc.

Peste Ocean a inceput Churchill Cup, a 8-a editie, care are, in premiera, la start echipa Rusiei. Primele rezultate au fost normale: Canada 48-Uruguay 6 si USA 39-Rusia 22. Am urmarit echipa Uruguay-ului si anul trecut la IRB Nations Cup de la Bucuresti iar anul acesta ne va fi ultima adversara in recalificari pentru locul vacant la Cupa Mondiala. N-au impresionat cu nimic dar vor fi adversari foarte incomozi pe gramezi si alte aglomerari. Vulnrabili la atacuri rapide si in supranumeric. In oglinda, ceea ce a jucat Romania, la Botosani, impotriva Ucrainei - 61-7, ar fi exact ce li s-ar potrivi sud-americanilor, cu conditia ca echipa Romaniei sa-si procure tot atatea baloane pe inaintare precum a facut-o cu ucrainienii. Ceea ce va fi mai greu.

Revenind la Churchill Cup, sa mentionam ca echipele care au jucat ieri au fost productive in incercari: canadienii au inscris 6 eseuri, americanii 5 si rusii 3. In echipa Rusiei am remarcat si cateva idei tactice moderne. Este limpede ca rusii vor incepe sa aibe rezultate de nivel international in maximum 2-3 ani. S-a investit mult, au sprijinul IRB si, in plus, exista acea ambitie ruseasca de a concura mereu la varfurile piramidelor. Nu degeaba se spunea, pe vremea superlativelor lansate de Puterea Sovierica "cel mai mare pitic din lume e piticul sovietic". Ei bine, rusii nu mai sunt pitici. In competitie mai sunt inscrise si echipele Angliei (England Saxons) si Frantei care, foarte probabil, isi vor disputa finala Cupei Churchill. Anglia a venit cu o echipa forte, care o face favorita, in opinia mea, pentru victorie. Iat-o. Inaintasi: Duncan Bell(Bath), Nathan Catt(Bath), Alex Corbiserio(London Irish), Phil Dawson(Northampton), Grahan Kitchener(Worcester), Stuart Hooper(Bath), Tom Lindsay (London Wasps), Luke Narroway(Gloucester), David Paice(London Irish), Tom Reese (Wasps), Andy Saull(Saracens), George Skivington(Wasps), Rob Wickers (Newcastle), Nick Wood(Gloucester), Tom Wood(Worcester). Atacanti: Nick Abendanon(Bath), Anthony Allen (Leicester), Brad Barritt(Saracens), Jan Clarke(Northampton), Alex Goode(Saracens), Paul Hodgson(London Irish), Stephen Myler(Northampton), James Simpson-Daniel (Gloucester), Oliie Smith(Montpellier), Tom Varndell(Wasps), Micky Young (Newcastle)

A inceput in Argentina si campionatul mondial Under 20. Primele rezultate: Atgentina 22- Anglia 48; Australia 58- Scotia 13; Tara Galilor 22- Samoa 13, Noua Zeelanda 44-0 Fiji 11. Cele 3 grupe sunt urmatoarele: Grupa A- Noua Zeelanda, Tara Galilor, Samoa, Fiji; Brupa B-Anglia, Franta, Irlanda, Argentina: Grupa C- Australia, Africa de Sud, Tonga, Scotia. Candva cochetam si noi cu ideea de campionat mondial de juniori, grupele de elita. Si chiar aveam echipe bunicele. Spre deosebire de ceilalti, juniorii romani se pierd prea repede si in prea mare masura. Ai celorlalti au multiple oportunitati si le valorifica, continuandu-si carierele in profesionism. De aici si baza larga de selectie pentru tot felul de selectionate. Nu ca Stejarii Bucuresti = Selectionata nationala. Si nu numai banii sunt de vina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu