Ieri Reuters a dat publicitatii rezultatele unor evaluari, facute de staff-urile celor sase echipe, inaintea debutului de sambata a Turneului din 2010. Au fost intervievati selectionerii si antrenorii principal ai celor sase. Au fost avute in vedere lipsurile in efective si recuperarile recente cat si traditia ultimilor ani.
Pentru Irlanda, (locul 1, cu Mare Slem, in 2009), anul 2009 a fost unul de varf. A castigat Six Nations cu victorii pe toata linia - pentru prima oara de dupa 1948; Leinster a castigat Heineken Cup, Paul O'Connell a fost capitanul Lions in turneul sud-african, Brian O'Driscoll a fost declarat jucatorul deceniului trecut dar si top scorerul eseurilor din editia 2009, cu 4 reusite. Jucatori precum Jamie Heaslip, Rob Kearney si Tommy Bowe s-au evidentiat la superlativ in acest sezon, ca si Jonathan Sexton, concurentul lui Ronan O'Gara pentru locul de pe fundul terenului. Declan Kidney afirma ca echipa se va concentra de la inceput, din meciul cu Italia pe Croke Park, pentru a arata ritmul de joc pe care doreste sa-l impuna tuturor adversarilor.
Cotele de pariuri sunt cuprinse intre 5/2 si 9/4 pentru castigarea Turneului.
Pentru Anglia (locul 2 in editia de anul precedent), turneul din acest an este foarte important. Desi pozitia lui Martin Johnson nu este amenintata in nici un fel, dezamagirea produsa oficialilor RFU de prestatiile in meciurile-test internationale din noiembrie trecut e inca vie. Meciul cu Tara Galilor din prima etapa va marca centenarul meciurilor oficiale intertari de pe Twinckenham, ceea ce ii obliga la victorie pe englezi, crede Johnson. Cel mai greu va fi, insa, in ultima etapa, cu Franta, la Paris, unde au castigat de fiecare data in ultimele trei deplasari. Punctele tari ale echipei: forma de exceptie a lui Simon Shaw (36 de ani), recuperarea lui Riki Flutey si sezoanele excelente facute de Wilkinson si Toby Flood.
Cotele de pariuri nu sunt atat de optimiste: de la 10/3 la 9/2.
In ce priveste Franta (locul 3 in editia 2009), Marc Lievremont e increzator ca poate castiga, in ciuda rezultatului din ultimul meci-test (12-39)cu Noua Zeelanda de la Marsilia. In toamna trecuta a invins Africa de Sud, in sezonul in curs nu mai putin de patru echipe franceze sunt in sferturile Heineken Cup, fata de una singura in 2008-2009. Lievremont declara ca nu are probleme de lot si ca se va concentra asupra unitatii si disciplinei tactice in joc. Singurul punct mai delicat il apreciaza a fi mijocul, unde a fost preferat foarte tanarul Trih-Duc in locul lui Frederic Michalak, considerat in egala masura, "genial si eretic" si absenta lui Julien Dupuy. Cotele de pariuri o dau, peste tot, castigatoare: de la 13/8 la 6/4.
Pentru Tara Galilor (al patrulea loc anul trecut), Warren Gatland are convingerile bine asezate. Chiar daca Anglia se poate considera norocoasa ca are primul meci acasa, samabata (chiar cu galezii), Tara Galilor este mai norocoasa pentru ca va juca urmatoarele doua meciuri (cu Scotia si Franta) pe Millenium Stadium si poate infrunta traditionala rivala cu o altfel de atitudine. Punctele slabe: accidentarile demiului Mike Phillips, cel care a facut minuni in turneul Lions si a lui Dwayne Peel si suspendarea fundasului Lee Byrne ("celebrul" al 16-lea jucator impotriva lui Leicester). S-au refacut, in schimb, pilierul Adam Jones (vi-l mai amititi, desigur, barbosul cu coafura afro), Alun Wyn Jones si Jamie Roberts, oameni de baza in turneul Lions de anul trecut. Cotele variaza intre 9/2 si 7/2.
Scotia vrea sa confirme rasunatoare victorie din meciul cu Australia, din moiembrie trecut. Desi in ultimele 6 editii a fost perena ocupanta a locului 5, Andy Robinson, fostul coach al englezilor pana la venirea lui Martin Johnson, se declara mobilizat pentru depasirea conditiei trecute a highlanderilor. Si inca, chiar, din primul meci (acasa) cu Franta, de duminica aceasta.Desi nu a infrant decat o singura data Franta in istoricul turneului Six Nations, Scotia vrea sa castige ambele meciuri de acasa, inclusiv pe cel cu Anglia, din 13 martie. Robinson afirma ca punctele cele mai tari ale echipei sunt doi oameni care pot castiga, singuri, un meci: uvertura Phil Godman si fundasul Chris Paterson. In emisia de declaratii optimiste scotienii nu par deloc zgarciti, nu-i asa?. Cotele sunt dezamagitoare: de la 20/1 la 16/1.
In fine, Italia (pana in acest an stapana absoluta a lingurii de lemn) sta la inspiratia lui Nick Mallett. Primul joc va fi si primul soc, meciul cu Irlanda. Italienilor le va lipsi Sergio Parise, celebrul numar 8, pe care Mallet il considera cel mai bun din Europa, capitan al echipei. In locul sau, functia va fi indeplinita de talonerul Ghilardino, de la Benetton Treviso. Cam ciudat, dar la Mallett nimic nu pare astfel, toate inovatiile sale functioneaza. In toamna trecuta a facut un joc bun, deschis, cu Noua Zeelanda si a batut Samoa. S-au reintors la lot, dupa accidentari, fundasul Andrea Massi, uvertura Andrea Marcato si linia a 2-a Marc Bortolami. Mallett mai conteaza si pe doi expati, Craig Gower, fost international australian, uvertura si Luke McLean, fundas, originar tot din Australia. Declaratia finala a lui Nick Mallet este pentru toate gusturile: "am reusit sa facem o echipa competitiva. Chiar daca pierdem o facem la diferente mici...". Cotele: de la 250/1 la 200/1.
Asadar, patimasi din toate colturile tarii, de sambata sa va bucurati de rugby!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu