Marketingul si-a facut datoria. Bilete vandute cu mult timp avans, tribune ultrapline, agitatie mare pe televiziuni, consumuri record de bere si alte alea, ce se mai cumpara pe la meciuri. Turneul din acest an nu a produs mai multa agitatie fata de anii trecuti, dar anunta un record al cifrelor de afaceri, chiar si dupa o prima etapa, incompleta.
La Dublin, pe Croke Park, Irlanda batut o Italie care nu a venit doar sa piarda onorabil.Antrenorul Declan Kidney declara dupa meci"...Daca suntem multumiti de victorie? Da. Daca suntem multumiti de performanta? Nu prea...". Statistica jocului arata bine pentru italieni. 51% posesie pentru Italia si 93 placaje fata de 50 ale irlandezilor. Cifrele spun multe despre angajamentul fizic. Partea mai putin
"luminoasa" arata slabiciunile italienilor: 13 erori de manuire a balonului, 7 tuse pierdute in 12 repuneri, 10 lovituri de pedeapsa acordate adversarilor. Scorul 29-11 arata nu neaparat o victorie ci doar diferenta de experienta. Doua eseuri pentru Irlanda- Heaslip si O'Leary, unul pentru Italia- Robertson, toate in prima repriza. De altfel si scorul reprizei, 23-8, avea sa fie doar la o distanta de cate o lovitura transformata de catre fiecare echipa fata de scorul final. Si asta spune care ceva. O eliminare, pentru o "bascula", a lui Gonzalo Garcia, tot in prima repriza.
In repriza a doua, singurul eveniment a fost aparitia in comentariul celor de la Sport1TV a numelui lui Paulica Ion, devenit obsesia cuplului Spanu si Carnu. Are sau nu are legatura cu ce se intampla in teren, cu cursul jocurilor, Paulica Ion este amintit ca marele erou roman plecat sa-si castige gloria printre straini. Nu am nimic cu bunul si blajinul nostru pilier, chiar imi place caracterul sau flegmatic, dar Spanu si Carnu (uneori, cand este invitat,si Bocanaciu-TVR) parca ar avea contract publicitar cu acest nume. In comentariul de ieri se relata faptul ca London Irish joaca in deplasare cu Worcester in Cupa Anglo-Galeza iar Paulica Ion nu va juca. Da, nu putea juca pentru ca se afla convocat la Bucuresti pentru meciul ratat cu Spania!
Revenind, David Wallace a fost declarat omul meciului, aportul sau la constructia fazelor pure pe treisferturi fiind evident. De remarcat si travaliul celebrului Lions Paul O'Connell, prezent tot timpul acolo unde se creau aglomerari pentu balon. Discret si eficient arbitrajul lui Romain Poite, Franta. Spectatori, dupa BBC, circa 75.000
In mult asteptatul, de ambele parti, meci dintre Anglia si Tara Galilor, atmosfera crescuse exponential inca de dimineata. Declaratii peste declaratii, prognosticuri aiuritoare, pariuri la cote nebunesti. La ora inceperii, 81.406 spectatori. Estimatul de audienta, numai in teritoriul Regatului Unit 2,28 milioane de spectatori TV. Nu chiar record, dar pe aproape. Evenimentul mediatic si de audienta s-a datorat aniversarii celor 100 de ani de meciuri internationale oficiale pe Twickenham Stadium. Istoria centenarului a inceput tot cu un meci Anglia-Tara Galilor. Pentru a serba cum se cuvine, englezii din 2010 au adoptat un echipament de joc foarte asemanator celui purtat de inaintasii lor in 1910. Mai mult, in istoria meciurilor dintre cele doua reprezentatine, scorul intalnirilor traducea o egalitate perfecta: tot atatea victorii pentru fiecare dintre cele doua rivale si un numar mic de meciuri egale. Asa ca miza era, dincolo de caracterul simbolic al festivitatilor, mare, de orgoliu. Ceea ce avem, din plin, in competitiile din aceasta zona.
Meciul a fost dinamic, cu o viteza de joc mult diferita fata de cea arata de irlandezi si italieni doua ore mai devreme. S-au si inscris cinci eseuri, trei ale englezilor doua ale galezilor. Unul dintre cele trei se datoreaza spiridusului Dany Care, demiul care a alergat pe tot terenul si a deschis baloane pe traiectorii naucitoare. A si fost schimbat, pentru epuizare, in minutul 70, cu Paul Hodgson. O alta nota buna pentru flankerul James Haskell, celalalt contributor la eseurile engleze. El, de altfel, a si fost nominalizat "man of the match". Jonny Wilkinson a executat precis tot ce a avut de executat, fie transformari, fie lovituri de pedeapsa. De partea cealalta, galezii au fost in permanenta o amenintare la adresa apararii engleze. In jumatatea reprizei a doua, au stat 15 minute in terenul englez, cifra fara precedent in ultimii 10 ani. Au amenintat atat prin viteza dar si prin scheme de joc neasteptate, cu schimbari de ritm si directie, in centrul carora era mereu perechea Stephen Jones-Shane Williams. De altfel si statistica jocului arata pentru galezi un total de 134 pase, fata de cele 111 ale englezilor, 90 de placaje fata de cele 78 ale gazdelor. Galezii au fortat obtinerea a 10 lovituri de pedeapsa, fata de 8 obtinute de englezi. Dar au si pierdut multe repuneri din margine: 5 din 12. Galezii au avut si un eliminat, Alun-Wyn Jones, pentru o piedica golaneasca in minutul 34, "dedicata" impetuosului, pentru moment, Hartley. A se vedea rezumatul BBC
Warren Gatland, antrenorul reprezentativei Wales, avea sa declare dupa meci: "...tampenia de piedica a lui Alun Jones ne-a costat meciul. Am incasat 17 puncte cat timp am jucat in 14. Vom discuta despre asta in zilele urmatoare pentru ca sunt capabil sa indepartez un jucator din echipa pentru acte repetate de indisciplina...". De partea cealalata, Martin Johnson, mai multumit:" 30 puncte in fata Tarii Galilor este un fapt pozitiv. Am stiut sa inchidem jocul cand era necesar...In mai multe momente nu ne-au lasat sa fim in loc (nn.galezii) dar apararea, desi un pic mai nervoasa in a doua parte a jocului, a reusit...". Un arbitraj impecabil datorat irlandezului Alain Rolland.
Asadar, a inceput o editie Six Nations care, cum se anunta, nu va fi scutita de surprize. Deja pariurile au inceput sa-si schimbe cotele. Si nu s-au jucat decat doua meciuri. Diseara, Scotia-Franta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu