sâmbătă, 27 februarie 2010

O problema de atitudine. De fapt, mai multe.

Postez la jumatatea meciului de la Soci. Scorul este 8-18 in intalnirea cu Rusia, decisiva pentru a mai avea ceva licariri de speranta ca vom merge in 2011 in Noua Zeelanda. Rusii au inscris doua eseuri, galbenii de noi, doar unul.

Ceea ce se vede pe teren arata totul despre modul in care este pregatita competitional echipa noastra nationala. Alearga ca niste saci de cartofi atunci cand chiar o fac. Suteaza aiurea, fara castig semnificativ de teren , mai mult ca sa scape de balon. Gresesc pasele, nu placheaza ci se agata, atunci cand isi prind adversarul in raza lor de actiune. Lipseste o idee cat de cat tactica, toate actiunile, absolut toate, parca nu au ca scop castigul de puncte ci doar prezenta in teren. Nu in joc. Asa numita uvertura, Vlaicu, nu are nici un orizont in a deschide jocul, de a pune echipa in atac. Cat despre suturile sale, nu am comentarii. Dumitras, ca fundas, parca are nisip in ghete. "Renumitii" nostri jucatori din strainatate parca joaca altceva decat, probabil, o fac atunci cand joaca pentru salariu. Iar Serge Lairle sta pe margine si fumeaza. De nervi, probabil.

Intre timp am marcat o penalitate. 11-18. Pana si comentatorii TVR, fara nume, specialisti in clisee patriotarde si in limbaj de cartier din epoca lemnului("rusii incearca din nou la bete", "liniorul n-a vazut ce trebuie"), isi gasesc cu greu cuvintele potrivite pentru a escamota penibilul comportarii celor 15 galbenei. Dimofte marcheaza un eseu, Calafeteanu transforma. Egalitate la 18. Si asta pentru ca rusii s-au relaxat nu pentru ca jocul nostru a crescut cu ceva valoare.

Normal ar fi ca presiunea romaneasca sa escaladeze. Dar rusii inscriu dintr-o alta penalitate si conduc cu 21-18. Calafeteanu egaleaza, din nou. Greselile de ambele parti se succed ametitor. Arbitrul englez nu are altceva de facut decat sa fluiere, uneori chiar mai mult decat se cuvine, pentru ca avantajele nu mai sunt deloc clare, asa cum erau la inceputul meciului. Pierdem margine dupa margine (peste 10, pe repunerile noastre) pana in acest moment. "Nu este Dumitras, este Dimofte" zice Bocanaciu si asa o tine de la inceputul transmisiei. A incurca jucatorii intre ei nu este un defect daca mergi rar pe la stadion, dar chiar sa-i confunzi pe cei doi, cu staturi atat de diferite, e o performanta. Calafeteanu mai rateaza o penalitate.

Minutul 80. Atac rusesc, oprit de Dumitras la 10 metri. Rusii preseaza in continuare. Dar nu se mai intampla nimic. Rusia se califica direct, Romania ramane cu sanse aritmetice (sa le faca specialistii TVR) de calificare pentru locul 3. Slabanoaga consolare. Dar, vorba aia mioritica, speranta moare mai la urma...

Dupa ce am vazut azi pe sticla, rugbyul romanesc nu poate mai mult. Si asta nu pentru ca au avut o zi proasta. Tot ultimul an a fost prost, rezultatele-cele care conteaza, nu-i asa?-o probeaza. Ratarea meciului cu Spania, ridicolul noroios de la Constanta sunt semne ale slabiciunilor manageriale. Ma asteptam ca un om tanar de talia presedintelui FRR sa aibe un model de performanta plasat ceva mai sus. Pentru o atitudine mai exigenta si mai ferma nu te poate pedepsi nimeni. Dar probabil ca si domniei sale ii este greu sa se impuna singur. O alta problmea de atitudine o gasim la nivelul jucatorilor. De-a valma, si cei din campionatiul national si cei ce joaca, daca joaca, pe afara par cazuti intr-un alt film atunci cand se imbraca in galben. Modul in care stau pe teren si viteza redusa de reactie la fazele din jurul lor, arata cu totul altfel decat in ceea ce am vazut in meciurile echipelor lor de club. Ma refer, de exemplu, la un Steaua-Baia Mare, finala ultimului campionat sau la meciurile din Premiership,campionatul Frantei sau din cupele europene. De ce acolo au alt randament? Oare totul se reduce in acest sport, practicat romaneste, doar la bani? Poate ca cei ce joaca in strainatate au la indemana servicii psihologice iar aici nu.

In final si, daca acceptati, problema atitudinii coboara si mai jos. La nivelul celor ce sprijina, ca atmosfera de suport, rugbyul romanesc. Nu cred ca am depasit, chiar daca o fac cu sinceritate, nivelul patriotismului socialist. Nu cumva sa scrii ceva de rau ca ai incurcat-o, esti blamat. Nu cumva sa gandesti mai mult decat este necesar, ca esti dusmanos. Dinspre mine, ca umil mazgalitor al acestui blog si sustinator al rugbyului romanesc care, cum spuneam in intro, m-a format ca om, s-ar gasi totdeauna o atitudine pozitiva. Imi doresc sa revenim undeva unde ne-ar fi, in termeni virtuali, locul. Dar cu ce resurse avem acum, ar mai fi de munca vreo 10-15 ani si de vreo 40-50 de specialisti in munca din jurul unor echipe cu perspectiva. Dar cum sa vorbesti de specialisti, cand in doi ani s-au schimbat doi psihologi pe la loturile mici, pe motiv ca nu are cine sa-i plateasca?

vineri, 26 februarie 2010

Mai poate fi oprita Franta?

Meciul de la Cardiff cu Franta a semanat pana la un punct cu meciul impotriva Irlandei. Oaspetii au dominat prima repriza si, prin consecinta, au condus la pauza. Asta seara, francezii aveau deja 20-0, prin doua eseuri (Palisson si Trinh Duc), transformate de Morgan Parra, care a mai transformat si doua penalitati.

A doua repriza incepe cu totul diferit. Galezii se instaleaza temeinic in terenul francezilor, ataca mai imaginativ si mai energic si incepe cursa de urmarire. Stephen Jones marcheaza din doua penalitati pana in minutul 50 iar acelasi Lee Halfpenny (ca si meciul cu Scotia) pare sa relanseze meciul prin eseul (min.62) transformat de acelasi Jones.

Francezii raspund tactic: il introduc pe vulpoiul Michalak la deschidere, pe "Caveman" Chabal pentru cafuiajele din gramezile deschise si pe Szarzewski in locul lui Servat. Si miscarea le reuseste, ofensiva galeza incetineste. Michalak reuseste o penalitate de la 40 de metri si Franta se desprinde la 10 puncte. 13-23.Era minutul 71. Dar, ca si acum 2 saptamani cand in ultimele 4 minute rezultatul s-a intors in favoarea gazdelor, publicul astepta acea zvacnire decisiva a dragonilor rosii. Franta nu cedeaza, ataca din orice pozitie, pune la pamant orice tricou rosu si, in minutul 76, sunt la 2 metri de un alt eseu dar Malzieu aluneca inexplicabil. La faza urmatoare, francezii obtin o alta penalitate pentru balon tinut dupa placaj. Distanta 20 de metri. Parra fructifica oportunitatea si scorul se duce la 13-26. Parea ca totul se terminase pentru galezi. Dar...pe o contra galeza, jucata rapid, Shane Williams fenteaza tot ce gaseste in tricouri albastre si pune balonul in eseu. Delir in tribune. Stephen Jones transforma si scorul ajunge 20-26.

Insa meciul era terminat, desi spectatorii ar mai fi vrut prelungiri, ca in meciul impotriva Scotiei, cand s-a marcat eseul victorios. Insa sud-africanul Jonathan Kaplan, supercorect, ca de obicei, fluiera sfarsitul reprizei si meciului in timp regulamentar. Galezii poate ca nu se vor consola atat de usor, pentru ca ar fi putut mai multe puncte. Insa au facut multe greseli, inclusiv de ordin tehnic, ceea ce i-a costat ultimele doua penalitati transformate de francezi. De cealalta parte, oaspetii au aratat, ca si in celelalte doua meciuri din acest an, o mobilitate in teren net superioara adversarilor, o determinare de a bloca orice atac al galezilor, atacand preventiv si, ceea ce a creat in final diferenta, switchul tactic de la jumatatea reprizei a doua- introducerea experimentatilor Michalak, Chabal si Szarzewski care au facut ca eliminarea lui Parra sa nici nu se simta pe teren.

In aceste conditii, dincolo de rezultatul meciului de maine dintre Anglia si Irlanda, intrebarea care se mai poate pune este daca Franta mai poate fi oprita de la castigarea Marelui Slem in editia din acest an a RBS Six Nations? Raspunsul, la Paris, pe 20 martie.

Pentru incheiere, va propun un experiment. M-am decis ca de azi, sa marchez cateva din zilele de nastere ale unor jazzmani celebri, instrumentisti si vocalisti. Azi, Dexter Gordon ar fi implinit 73 de ani. Printre clientii tatalui sau, dentist in Los Angeles, au figurat, in anii copilariei, Duke Ellinton si Lionel Hampton. A facut studii muzicale de instrument iar la 20 ani canta deja in big banduri consacrate precum cele ale lui Lionel Hampton sau Louis Armstrong. Mai tarziu devine membru al unor formatii mai reduse, sextetele lui Charlie Parker sau Miles Davis. Ramane in miezul activitati concertistice californiene pana in 1962, cand se stabileste la Copenhaga. De acolo va pendula, pana la decesul sau pe 25 aprilie 1990, intre Europa si Statele Unite. Ca soxofonist, Dexter Gordon este usor de recunoscut pentru soundul puternic, distinct si clar, genul baladesc fiindu-i eticheta celor 50 de ani de activitate. Insusi marele John Coltrane ca si Sonny Rollins aveau sa declare ca Dexter Gordon le-a deschis noi cai de a explora expresivitatea instrumentului.

joi, 25 februarie 2010

Etapa a treia a RBS Six Nations. Alte stiri de interes

* In ce priveste prezenta pe teren a lui Jonny Wilkinson, selectionerul Martin Johnson a revenit ferm: ramane in primul XV. De altfel, el nu va face nici o schimbare in echipa care a castigat la Roma, cu exceptia convocarii lui Ben Foden ca rezerva. Si Matt Dawson, fosta glorie a Angliei a criticat ostinatia lui Johnson in privinta lui Wilkinson.

* In echipa Irlandei, o singura noutate. Jonathan Sexton ii va lua locul lui Ronan O'Gara in mijloc, ultimul fiind doar rezerva in meciul de la Londra. John Hayes va acumula a 100-a selectie si va face linia 1 impreuna cu Best si Cian Healy. In linia a doua interesant de urmarit va fi duelul dintre Paul O'Connell si Steve Bortwick, capitanii celor doua adversare. Geordan Murphy va fi titular pe linia de fund.

* In tabara galeza, noutati putine. Mike Phillips a fost chemat pentru a-l inlocui pe Dwayne Peel, dar va incepe meciul ca rezerva acestuia. Lee Halfpenny ramane titular in primul XV.

* Alte accidentari in lotul francez. Benjamin Fall si Pascal Pape sunt indisponibili pentru confruntarea de la Cardiff, ambii cu accidente la glezne. Pape va fi inlocuit de Julien Pierre. A fost recuperat, dar fi rezerva, si Sebastian Chabal. Pana acum, de la inceputul turneului, francezii au "pierdut" zece jucatori importanti, printre care Marconnet, Elissalde, Traille, Rougerie.

* O alta stire interesanta, in afara RBS Six Nations, circula prin agentiile de presa. Ospreys s-ar putea sa piarda locul in sferturile de finala ale Heineken Cup din cauza contractului pe termen scurt care i-a permis sud-africanului Ricky Januarie sa joace pentru franchiza galeza in grupele Cupei. ERC s-a sesizat ca Ospreys a incheiat un contract pe doua luni cu franchiza ce-l detine pe Januarie, Stormers din Cape Town, in timp de regulamentele ERC prevad contracte pe minim 3 luni pentru jucatorii straini eligibili. Januarie a jucat in grupele Heineken patru meciuri, doua cu Viadana, unul cu Clermont Auvergne si unul cu Leicester Tigers. Daca Ospreys va pierde locul din optimi, in locul ei va juca, conform punctaverajului, Leicester Tigers.

marți, 23 februarie 2010

Ultimele noutati in loturile RBS Six Nations

* Prestatia modesta fata de asteptari a lui Jonny Wilkinson in meciul cu Italia l-a facut pe managerul Martin Johnson sa se gandeasca la prezenta in primul XV a mijlocasului la deschidere Ben Foden pentru meciul de sambata cu Irlanda. Ideea tactica a lui Johnson a fost inspirata de fostul capitan al echipei Angliei, Jason Robinson, care aprecia intr-un interviu pentru BBC ca Wilkinson nu mai are forta si inspiratia de a mai fi playmakerul Angliei. Ca atare, solutiile care ii sunt la indemana lui Jonhson pentru postul de uvertura sunt, in functie de profilul si calitatile lui Foden,Toby Flood (rezerva in ultimele doua meciuri) si Paul Hodgson. Sansele cele mai mari pentru a face pereche cu Foden la are, dupa forma aratata in ultimul sezon, Toby Flood.

* Dinspre tabara irlandeza, vestile sunt putine, desi meciul cu Anglia este, chiar si in lipsa mizei castigarii Turneului 2010, unul de orgoliu. Pentru a-l inlocui pe Rob Kearney, accidentat in meciul cu Franta, s-a apelat la fundasul celor de la Leicester Tigers, Geordan Murphy.

Si pentru ca nu am mai avut, cam de mult, suport video, sa recurgem la arhiva. Puteti vedea mai jos o selectie a celor mai frumoase eseuri din Six Nations, prezentata in 2006 de catre John Inverdale de la BBC Sports.


* Lotul Scotiei, decimat dupa meciul cu Tara Galilor, primeste intariri. Max Evans, fratele accidentatului Thom, Hugo Southwell si Simon Danielli vor face parte din echipa ce va intra in teren samabata la Roma. Pe banca de rezerve se reintorc, recuperati dupa accidentari mai vechi, Nathan Hines si Alasdair Strokosch. Meciul de pe Stadio Flaminio va fi unul de "totul sau nimic", finala pentru lingura de lemn.

* Tara Galilor are serioase probleme de efectiv. Gethin Jenkins, Mathew Rees si Gareth Williams sunt acidentati. Se reintorc Dwayne Peel, Deiniol Jones (inca un Jones!) si Bradley Davies. Si Mike Philips se asteapta sa fie rechemat. Surpriza primei echipe va fi cvasinecunoscutul demiu Richie Rees (Cardiff Blues), cu doar 2 selectii pana in prezent.

* Marc Lievremont a anuntat prima varianta de echipa: Poitrenaud- Fall,Bastareaud, Jauzion,Palisson- Trinh-Duc, Parra- Bonnaire, Harinordoquy,Dussautoir (cap.)-Pape,Nallet- Mas,Servat,Domingo. Malzieu este rezerva pentru postul de aripa, in cazul in care sa va accidenta Poitrenaud iar Palisson ii va lua locul pe fundul terenului.

* A fost depistat primul rugbyst din Anglia care s-a dopat cu hormoni umani de crestere. Este vorba de Terry Newton, 28 de ani, actual jucator de British Rugby League la Wildcats din Wakefield. Cazul este fara precedent in ligile inferioare ale campionatelor britanice.

duminică, 21 februarie 2010

Meciuri, scoruri, jucatori...

O serie de stiri noi ne vin si azi prin agentiile de presa. Sa vedem ce mai putem citi.

* E confirmat! Prezentata sub forma de probabilitate si incarcata de aluzii raspandite in toate partile, vestea ca Danny Cipriani va pleca sa joace din sezonul viitor pentru Melbourne Rebels este reala. Jucatorul, chiar si directorul de rugby la la London Wasps, au amendat-o ca adevarata. Interesant este ca stirea face valuri tocmai in Australia, unde tabloidele anunta publicul ca Cipriani se va muta la Melbourne impreuna cu iubita sa, modelul Kelly Brook. Legatura celor doi are deja 18 luni si asta l-a deranjat foarte tare pe Martin Johnson care nu s-a sfiit sa il tina departe de primul lot pe Cipriani. Detalii: Cipriani are 22 de ani, Kelly Brook, 30.

* Scorul scorurilor intr-un meci din Super14! Pe Coca Cola Arena din Johannesburg, Golden Lions pierde in fata neozeelandezilor de la Waikato Chiefs cu 65-72. S-au marcat 18 eseuri, cate noua de fiecare parte. In XV-le sud-african singurul nume cunoscut noua este "batranul" Carlos Spencer (34), fost All Blacks. Dar revelatia meciului a fost tanarul de culoare in varsta de 18 ani al lui Lions, Wandile Mjekewa, o aripa cu 10,4 secunde pe 100 metri, marcator a trei eseuri. De partea cealalta, pentru Chiefs, tot trei eseuri a marcat si tanara speranta a noului val al rugbyului neo-zeelandez, Richard Cahui,24, un centru de 1,90 metri si 98 kg.
Pentru Chiefs, au mai jucat Sitiveni Sivivatu, Lione Lauaki si Stephen Donald, rezerva de lux a lui Daniel Carter.




* Dupa doua etape, in clasamentul Super14, conduc neozeelandezii de la Wellington Hurricanes si Waikato Chiefs cu cate 9 puncte (doua victorii si un punct bonus ofensiv), urmati de australienii de la Queensland Reds, cu 6 puncte (o victorie cu bonus ofensiv si o infrangere cu bonus defensiv). Alte rezultate: Hurricanes - Western Force 47-22; Queensland Reds- Canterbury Crusadres 41-20, Natal Sharks - Central Cheetahs 20-25.

* In Guinness Premiership, ultima etapa, Leicester Tigers isi conserva primul loc, invingand cu 33-11 pe Gloucester. Urmaritoarea si marea rivala regionala a Tigrilor, Northampton, pierde cu 6-13 in deplasare cu Harlequins. Pe locul secund, cu doua meciuri mai putin, se plaseaza Saracens care vor juca azi, in deplasare, cu London Wasps.

* In Magners (Celtic) League, Ulster remizeaza acasa cu Newport Dragons, 22-22, Cardiff Blues se impune in Scotia, invingand pe cei de la Glasgow Warriors cu 30-7 iar Munster trece de Edinburgh cu 19-12. In clasament, pe primele trei locuri, la o diferenta de doar un singur punct. Glasgow Wariors, 31, Munster si Leinster, 30, ultima cu un meci mai putin jucat.

* In Franta, etapa 20 a Top 14 aduce o surpiza, RC Toulon (echpa lui Wilkinson) bate gazdele de pe Stade Toulousain cu 6-3. Lidera, Castres, face doar egal,24-24, la Paris cu Racing Metro, iar Clermont Auvergne castiga detasat la ultima clasata, Albi, cu 45-18. Castres, Clermont Auverge si Perpignan se pare ca iau avans in fata celorlalte echipe, in fata carora au deja 6 puncte.

* In timp ce la cei din elita mondiala se joaca continuu, pe frr.ro gasim o aniversare, cu suport video chiar: Romania invinge Franta:15-0. Este vorba despre partida de pe Giulesti, din noiembrie 1980. Doar atata sa ne fi ramas, amintirile? Avea dreptate Miorita: baciul ungurean si cu cel vrancean...

vineri, 19 februarie 2010

Alte stiri din rugby-ul anglofon

1. Jerry Flannery a fost suspendat 6 saptamani pentru lovirea francezului Pallison. Participarea lui la campania Irlandei pentru Six Nations este incheiata.

2. Aripa Paul Sackey, 30 de ani, om de baza la London Wasps, a semnat un contract pentru doi ani cu gruparea franceza Toulon, unde i se va alatura lui Jonny Wilkinson si altor glorii, mai "trecute", ale rugbyului international. Printre viitorii sai coechipieri:Felipe Contepomi, Juan Martin Fernandez Lobbe, Luke Rooney.

3. Englezul Andy Goode, uvertura celor de la Brive in ultimele doua sezoane a semnat, pe termen limitat, transferul sau la formatia Natal Sharks, pentru a suplini accidentarea de durata a lui Juan Martin Hernandez si iesirea din activitate a lui Steve Mayer. Sud-africanii se pregatesc pentru un sejur mai lung, de 5 saptamani, in Australia si Noua Zeelanda, ocazionat de etapele Super 14 2010. De tinut cont de faptul ca Goode nu a fost nici macar amintit ca solutie de avarie pentru postul de uvertura din echipa nationala a Angliei, unde concurenta este deosebit de cruda, ca sa-i amintim doar pe Hodgson, Wilkinson, Flood, Cipriani.

4. Lotul Irlandei este in suferinta. Dincolo de eliminarea lui Flannery, Declan Kidney se mai confrunta cu un numar neobisnuit de mare de accidentari de ultima ora.
Ultimul venit in club este fundasul Rob Kearney, ce se resimte dupa un contact din prima repriza a meciului cu Franta. Accidentati mai sunt: Stephen Ferris(genunchi), Leo Cullen (entorsa de glezna), John Hayes (o usoara deplasare de vertebra cervicala). Chiar si indestructibilul Brian O'Driscoll este afectat de o inflamare a genunchiului stang. Ferris si Cullen nu au luat parte la antrenamentele de saptamana asta si se spera refacerea lor in perspectiva meciului de weekendul viitor, cu Anglia.

marți, 16 februarie 2010

Stiri calde, la zi

* Talonerul Irlandei Jerry Flannery va fi audiat azi de o comisie independenta de disciplina pentru lovirea lui Alexis Pallison in minutul 23 al meciului de la Paris. Flannery este susceptibil de o pedeapsa cu suspendare de minimum 2 etape.

* Flankerul Andy Powell a fost indepartat din lotul Tarii Gailor pentru restul sezonului Six Nations datoria arestarii sale de catre politia din Cardiff pentru conducerea unui autovehicul de golf in stare de ebrietate pe un drum public.

* Eurosport a publicat, azi, componenta echipe etapei a doua din RBS Six Nations:
15. Clement Poitrenaud (FR) - 14. Tomy Bowe(IRL), 13. Mathieu Bastareaud (FR), 12. Yannick Jauzion (FR), 11. Shane Williams (TG) - 10. Francois Trinh-Duc (FR) - 9. Morgan Parra (FR) - 8.Imanol Harindordoquy (FR), 7. John Barclay (SCO), 6. Stephen Ferris (IRL) - 5.Alun-Wyn Jones (TG), 4.Alastair Kellock (SCO) - 3. Nicolas Mas (FR), 2. William Servat (FR), 1. Thomas Domingo (FR).

luni, 15 februarie 2010

Costurile indirecte ale meciului Tara Galilor-Scotia

O sa va aduceti aminte de acest memorabil meci? Cu siguranta si din cel putin doua motive. Pentru costurile directe pe care le-a suportat Scotia, jucand ultimele minute in 13 oameni. Si pentru extraordinara revenire a galezilor, care au recuperat in ultimele 4 minute 17 puncte, inclusiv eseul transformat, care a facut diferenta.

Dar au mai fost si costuri indirecte. Scotienii au depus un travaliu fizic enorm, impus de strategia lui Andy Robinson, cea a atacului continuu, pentru a contra atacul adversarilor. Si asta i-a costat piederea, cel putin pentru restul sezonului, a trei jucatori. Chris Paterson,32, cu o afectiune a rinichiului drept (ironic, numele rinichiului in engleza este "kidney", acelasi este si numele antrenorului irlandez, Declan Kidney ! Asa ca putem inventa deja sindromul Kidney). La acelasi spital, Cardiff"s University Hospital, a fost dus in seara meciului si Rory Lamont, 27, cu o leziune la ligamentele incrucisate. Mai grav a fost cazul lui Thom Evans, operat pentru o dislocare la C2 (cervical), care, se pare, recupereaza dupa abolirea temporara a unor circuite nervoase. Niciunul din cei trei nu va mai juca pana la toamna. Ceea ce pentru Scotia este o pierdere mult mai grea decat cea din meciul cu Tara Galilor. Mai ales ca urmeaza meciul cu Italia, la Roma.

Ce partea cealalta, flankerul galez Andy Powell a fost arestat, impreuna cu o alta persoana, in dimineata zilei de duminica, la ora 6, ora locala, pentru ca a condus in stare de ebrietate pe drumul public, un buggy de golf al hotelului in care erau cazati. Andy Powell, 28, 14 selectii pentru Tara Galilor, participant la Lions Tour din 2009, joaca in prezent pentru Cardiff Blues. Acesta este un cost indirect al euforiei de dupa muncita vicorie cu Scotia. Si un efect al pierderii auto-controlului jucatorilor consecutiv celebrei "reprize a treia".

Iar pentru final, o veste neplacuta: drepturile de difuzare nu mai permit preluarea (cel putin de pe You Tube) decat contra cost a clipurilor de rugby. Ca atare, pentru amuzament iata, mai jos, o postare animata, parodie la celebrul haka

sâmbătă, 13 februarie 2010

Ce seara, ce meciuri!

Daca la pranz am incercat un sentiment de umilinta personala, vazand cum o reprezentativa nationala, candva recunoscuta pentru forta ei de joc, se tavaleste in noroi ca sa scoata puncte cu modesta Germanie, seara am trait un switch total, acordandu-mi ceva satisfactii din preaplinul bucuriilor rugbyului de mare calitate si spectacol.

Dupa umila mea parere si fara pic de ipocrizie, nu inteleg nici acum, dupa isprava amanarii meciului cu Spania, cum se poate sa coboram atat de jos in calitate de organizatori de competitie. Sa joci in baltile Cleopatrei din Constanta inseamna, pentru cei care inca ne mai urmaresc din spatele ochelarilor ERC, inca un punct negru in palmares. Refuz sa cred ca banii ne impiedica sa avem un teren mai acatari, viabil chiar si conditii de iarna. Refuz sa cred ca inventarul de solutii pentru a salva minimumul de prestigiu pe care il mai capitalizam a fost total epuizat ca sa se recurga la solutia Cleopatra. Refuz sa mai cred ca un antrenor strain, francez sau whatever else, poate abdica de la niste standarde minime de reprezentare pentru echipa pe care o pregateste. In fine, situatia e mai grava decat atat: am ajuns sa tremuram ca nu cumva portughezii sa-i bata, la Lisabona, pe gruzini. Credeti ca sunt exagerat?

Noroc cu meciurile din RBS Six Nations. Pentru ca ne mai ofera sentimentul apartenentei mentale si atitudinale la spiritul acestui joc. Ceea ce nu e putin lucru, credeti-ma. Iar, din cand in cand, mai vedem meciuri precum cele de asta
seara.

Pe Millenium Stadium, Tara Galilor pleca favorita iar Scotia nu avea mari sanse de a se opune. In joc, insa, situatia a fost cu totul diferita. Scotia a condus ostilitatile pana in minutul 77, cand Lee Halfpenny,avea sa reduca diferenta de la 14-24 la 19-24. Ce s-a intamplat pana atunci? Un Dan Parks in zi de gratie, inspirat si eficient, si-a condus echipa in asa fel incat galezii nu-si mai regaseau niciunul din atuurile lor conventionale: forta gramezii, viteza pe trei sferturi, loviturile de picior exacte. Si Scotia le-a dat destule ocazii ca se le decarteze: in minutul 70, raportul intre loviturile de pedeapsa cedate adversarului era de 3-10. Dar Stephen Jones ratase pana atunci trei lovituri de pedeapsa si o transformare. De partea cealalta, Dan Parks a marcat doua dropgoaluri si a mai ratat unul. Scotienilor le-a cam mers totul iar Andy Robinson jubila in loja sa. A venit insa eseul lui Halfpenny, absolut anonim pana atunci si Jones transforma.21-24. Ce a determinat aceasta revenire? Scott Lawson fusese eliminat pentru lovire intentionata in minutul 72 iar galezii au inteles ca supranumerarul lor pe inaintare le poate veni in avantaj. Asa a inceput presiunea fabuloasa pe care, marturisesc nu am mai vazut-o in ultimii ani la nici o echipa mare. Mai era un minut din timpul regulamentar, galezii forteaza inca un atac si...scotianul Godman pune o piedica lui Stephen Jones care scapase in eseu. Carton galben, lovitura de pedeapsa si egalitate la 24-24. Tribunele se ridica in picioare iar presiunea pe Scotia, ramasa in 13 jucatori, este uriasa. Cronometrul arata minutul 82 iar galezii ataca, ataca, ataca...Si finalul vine neasteptat: eseul micutului Shane Williams. Transformarea lui Stephen Jones, revenit miraculos in picior, indica finalul: Tara Galilor 31- Scotia 24. Nemeritat pentru scotieni, meritat pentru galezi. Ambele concluzii nu sunt valabile in acelasi timp, pentru ca rugbyul nu ar mai avea logica.

Faptul ca jucatorii isi expun echipele la astfel de vulnerabilitati arata faptul ca antrenorii si, general vorbind, stafurile echipelor fac foarte putine lectii de tactica cu respectivii profesionisti. Alun Wyn Jones, saptamana trecuta i-a lasat pe galezi in inferioritate. Costul:17 puncte. Asta seara: Lawson si Godman eliminati in ultimele 10 minute. Costul: tot 17 puncte. In meciul Frantei cu Irlanda, pilierul Cian Healey placheaza fara balon pe Harinordoquy in minutul 18, este eliminat iar pana la reintrarea lui, Franta marcheaza 10 puncte.

La Paris, in meciul Frantei cu Irlanda, doar orgoliile au fost nemasurate. Irlanda era neinvinsa in ultimul an competitional, Franta avusese victorii cu Africa de Sud si Noua Zeelanda. Rezultatul la pauza, 17-3 pentru gazde, nu era relevant, desi irlandezii incasasera deja doua eseuri. Maulurile franceze, atacurile rapide si inselatoare pe treisferturi si precizia de sut a lui Morgan Parra, dublata de fantezia lui Trinh-Duc dadeau, toate la un loc, o indicatie generica asupra castigatorilor. O'Driscoll fusese inlocuit temporar din minutul 20, O'Gara nu reusise decat 3 puncte din doar doua lovituri de pedeapsa acordate de francezi, iar D'Arcy, Earls sau Kaerney, responsabilii cu improvizatia nu reusesc mai nimic. Dupa pauza, ceva-ceva de schimba in jocul Irlandei. Reintra O'Driscoll. Insularii ies la joc deschis ori de cate ori au posesia, nu mai abuzeaza de lovituri lungi de picior, lucreaza mai mult cu lovituri de urmarire. Urmeaza eseul lui Poitrenaud, transformarea si dropgoalul ulterior al lui Parra iar scorul 27-3 indica oricui ca invingatorul era cunoscut deja. O zvacnire a lui David Wallace in eseu si transformarea lui O'Gara nu reduc mare lucru din diferenta, 27-10. In minutul 60 iese si O'Gara, intra Jonathan Sexton, rivalul primului. In acelasi minut, Parra reuseste o penalitate de la 47 de metri si scorul se duce la 30-10. Ultimele 20 de minute se joaca pe contre, nici o echipa nu mai preseaza pentru rezultat. Nu mai era cazul. Pentru palmares, Michalak, introdus prin minutul 58 mai pune puncte, printr-un dropgoal: 33-10. In ultimul minut O'Driscoll isi aduce aminte ca este jucatorul ultimului deceniu si are o actiune in mare viteza, in stilul care l-a facut celebru, paseaza, la 1 metru de buturile franceze lui Sexton iar acesta...scapa balonul in inainte.

Istoria acestui meci fusese scrisa in primul mitan. Forta francezilor pe inaintare , numarul extrem de mare de placajesi rata de reusita a acestora nu au pus nici un moment problema castigatoarei. Pentru o ilustrare a fortei franceze, imaginati-va (daca nu ati vazut deja) cu intr-un maul rulant de prin minutul 77, masivul Paul O'Connell (120 kg si aproape 2 metri) a fost aruncat pe sus ca un sac de cartofi. Cam aici a stat diferenta. A jucat Franta genial sau a dezamagit Irlanda? Iarasi, aceste doua judecati nu merg impreuna. A fost un meci frumos, castigat de francezi, cu mult mai buni decat i-au estimat tactic irlandezii.

Maine, Anglia va avea, oare, probleme cu Italia?

vineri, 12 februarie 2010

Etapa a doua a RBS Six Nations: ultimele stiri

Centrul de interes va fi, cu siguranta, meciul de sambata de pe Stade de France. Atat gazdele cat si Irlanda isi doresc victoria, iar perspectiva rezultatului incita la speculatii. Irlandezii invoca nevoia de razbunare pentru "mana lui Thierry Henry", care i-a eliminat din turneul final al Cupei Mondiale de Football. Isi intaresc echipa, potrivind-o pentru jocul francezilor. Declan Kidney il va introduce pe Stephen Ferris in linia a treia. Revin, de asemenea Jonathan Sexton si Paddy Wallace, veterani cu experienta. Tot la experienta se refera jurnalistii cand contabilizeza selectiile lui Ronan O'Gara(95), John Hayes (99) sau Brian O'Driscoll (103). De cealalta parte, Marc Lievremont va apela la Vincent Clerc, marea vedeta a meciului din 2008 (3 eseuri in prima repriza contra Irlandei)a carui prezenta in teren va fi, cu siguranta, un atu psihologic important. Mai este propus si Sylvain Marconet, pentru a suplimenta forta ofensiva a gramezii si o a doua aripa de mare viteza, Alexis Pallison (Brive), care il va inlocui pe Julien Malzieu. Astfel, echipa Frantei se prefigureaza a fi: Clément Poitrenaud - Vincent Clerc, Mathieu Bastareaud, Yannick Jauzion, Alexis Palisson – François Trinh-Duc, Morgan Parra - Fulgence Ouedraogo, Imanol Harinordoquy, Thierry Dusautoir (cap) - Lionel Nallet, Pascal Pape - Nicolas Mas, William Servat, Thomas Domingo. Rezerve : Dimitri Szarzewski, Sylvain Marconnet, Julien Pierre, Julien Bonnaire, Frédéric Michalak , David Marty, Julien Malzieu .


Un alt meci inconjurat de ambitii, dar cu o miza mai restransa, va fi cel de la Cardiff, dintre Tara Galilor si Scotia. Cum previziunile meteo arata ploi intense in sudul Insulei, gazdele vor sa inchida acoperisului celebrului Millenium Stadium, operatiune la care se opune selectionerul Scotiei, Andy Robinson. Acesta a declarat presei (sursa: BBC Sport) ca se va opune acestei incercari intrucat "regulile nu permit galezilor sa obtina, astfel, un avantaj in joc". Echipa Scotiei poate juca in orice conditii, si ar fi unfair daca meciul ar avea loc in conditii considerate inegale, a mai spus Robinson.

joi, 11 februarie 2010

Maine incepe si turneul Super 14, editia 2010

Este normal ca europenii sa aibe atentia mai concentrata asupra competitiilor continentale. Dar o data la 4 ani, echipele din "batranul continent" dau piept cu reprezentantele sudice. Pe de alta parte, in ultimii cativa ani, in echipele natiunilor europene si-au facut loc mai multi jucatori din cealalta emisfera, in cautare de venituri mai consistente, se pare. Asa incat orice amator adevarat al rugbyului este obligat sa aibe in vedere si dinamica confruntarilor de la antipozi.

Ceea ce azi e cunoscut drept Super 14 (anul acesta va fi ultima editie) este, in fapt, o fata mai elaborata a unui turneu cu ceva vechime, organizat de SANZAR, responsabil si de coordonarea turneului inter-tari cunoscut sub numele de TriNations. Atat in Super 14 cat si in TriNations joaca, acum, echipele de top din Africa de Sud, Noua Zeelanda si Australia.

La inceput, pana in 1966, s-a desfasurat Campionatul Pacificului de Sud, reunind trei echipe regionale din Noua Zeelanda (Auckland, Canterbury si Wellington) si doua din Australia (Queensland si New South Walles). In 1992 s-a adaugat si o selectionata Fiji iar turneul a capatat denumirea de Super Six.

In 1993, turneul devine Super 10 ca urmare a retragerii sanctiunilor impotriva Africii de Sud, condamnata de comunitatea sportiva internationala pentru politica sa de apartheid. Admisia echipelor din Africa de Sus prilejuieste si infiintarea SANZAR, in fel de RFU(Rugby Football Union) in versiune sudica si transnationala, la fel ca ERU (European Rugby Union)

In 1995, rugby-ul devine sport profesionist si, tot atunci, are loc si marea lovitura a lui Rupert Murdoch, patronul canalelor FOX. Se semneaza un contract de exclusivitate asupra drepturilor de preluare si difuzare radio-TV a meciurilor celor 12 echipe, pentru suma (uriasa in acel moment) de 555 milioane dolari SUA.

In 2004, SANZAR semneaza un alt contract, pe 5 ani, in valoare de 323 milioane dolari cu recent infiintata societate media a lui Murdoch, News Corporation. Apropos de banii pe care ii scoate Murdoch din rugby-ul sudic, se afirma ca din totalul veniturilor News Corporation, 60% revin din exclusivitatile din TriNations si doar 30% din cele asupra Super 14. Tot din acel an, celor 12 echipe existente li se mai adauga cate o alta din Africa de Sud si din Australia, pentru a contrabalansa supraponderea pe care o detineau neozeelandezii. Contractul cu News Corporation va expira in 2010. Din 2011, Super 14 va deveni Super 15, prin admisia unei noi echipe, tot franchiza regionala, Melbourne Rebels. O data cu aceasta miscare SANZAR devine un alt organism care promoveaza reforme competitionale in rugbyul de elita. Din 2012, tot la expirarea unui contract de excclusivitate, Argentina se va reuni competitiei TriNations, transformand-o in Four Nations.

Istoria celor mai bine de 50 de ani de rugby sudic international va continua, incepand de maine, cu cateva meciuri tari din ultima editie a Super 14. Auckland Bulls va intalni Wellington Hurricanes iar, in Australia, Western Force va juca impotriva celor de la ACT Brumbies. Sambata, favoritii mei de la Natal Sharks vor juca, in deplasare, cu Waikato Chiefs.

Pentru a ilustra statistic, ce a insemnat Super 14, se reproducem cateva date statistice. In cei 15 ani de Super 12 si, consecutiv, super 14 (perioada cunoscuta si sub numele de Super Rugby), doar 4 echipe au gastigat trofeele anuale: neozeelandezii de la Crusaders, de 7 ori, compatriotii lor de la Auckland Blus de3 3 ori, australienii de la ACT Brumbies de 2 ori si sudafricanii de la Pretoria Bulls de 2 ori.Cele mai multe puncte intr-un meci le-a marcat Crusaders-96, in 2002. Cele mai multe victorii consecutive-15, tot cei de la Crusaders in sezoanele 2002-3. Cele mai multe incercari intr-un sezon competitional-71, tot Crusaders, in 2005.

In privinta recordurilor individuale, cele mai multe puncte intr-un meci-50, au fost marcate de Gavin Lawless, de la Sharks.Sunt mai multi jucatori care au marcat minim 4 eseuri intr-un meci: Joe Roff (Brumbies), Gavin Laweless si Stefan Terblanche (Sharks), Doug Howlett si Mils Muliaina (Bulls), Sitiveni Sivivatu (Chiefs).

Cele mai multe puncte marcate in Super Rugby-996, Stirling Mortlock (Brumbies). Cele mai multe eseuri in anii Super Rugby- 59, Doug Howlett. Cele mai multe puncte inscrise intr-un sezon- 221, Daniel Carter (Crusaders), in 2006.

Stadioanele cele mai incapatoare se afla in: Johannesburg- 59.600 locuri (unde joaca Lions); Durban- 55.000 (Sharks); Cape Town- 52.000 (Stormers). Crusaders are in Christchurch un stadion de 36.000 locuri iar Brambies, la Canberra o arena de 25.600 spectatori. Daca nu uitam sa punem la socoteala si sumele de mai sus, reprezentand exclusivitatile media, avem o imagine corecta asupra modului in care se fac bani din acest sport in emisfera sudica.

miercuri, 10 februarie 2010

Echipele pentru etapa a doua a RBS Six Nations

Astazi s-au completat anunturile privind echipele ce vor juca in etapa a doua, de sambata si duminica.

1. Cele doua echipe care se vor confrunta sambata pe Stade de France, la Paris:

Franta: Clément Poitrenaud - Alexis Palisson, Mathieu Bastareaud, Yannick Jauzion, Vincent Clerc - François Trinh Duc, Morgan Parra - Imanol Harinordoquy, Thierry Dusautoir (cap.), Fulgence Ouedraogo - Pascal Papé, Lionel Nallet - Nicolas Mas, William Servat, Thomas Domingo.
Rezerve : Dimitri Szarzewski, Sylvain Marconnet, Julien Pierre, Julien Bonnaire, David Marty, Julien Malzieu, Frédéric Michalak.

Irlanda : Rob. Kearney ;Tommy Bowe, Brian O'Driscoll, Gordon D'Arcy, Earls ; Ronan O'Gara, Tomas O'Leary ; David Wallace, Jamie Heaslip, Stephem Ferris ; Paul O'Connell, Leo Cullen ; John Hayes, Jerry Flannery, Cian Healy.
Rezerve : Rory Best, Tom Court, Kevin McLaughlin, Donnacha Ryan, Sean O'Brien, Eoin Reddan, Jonny Sexton, Paddy Wallace, Andrew Trimble.


2.Echipa Angliei pentru deplasarea la Roma de duminica:
Delon Armitage - Mark Cueto, Mathew Tait, Riki Flutey, Ugo Monye - Jonny Wilkinson, Danny Care - James Haskell, Lewis Moody, Nick Easter - Simon Shaw, Steve Borthwick - Tim Payne, Dylan Hartley, Dan Cole.
Rezerve : Ben Foden, Paul Hodgson, Matt Mullan, Steffon Armitage, Steve Thompson, Louis Deacon, Chris Robshaw, Lewis Moody.

Echipa Italiei (alfabetic): Aguero, Ma. Bergamasco, Mi. Bergamasco, Bernabo, Bocchino, Bortolami, Canale, Canavosio, Castrogiovanni, Cittadini, Derbyshire, Garcia, Geldenhuys, Ghiraldini, Gower, Masi, Mclean, Ongaro, Perugini, Robertson, Sgarbi, Sole, Tebaldi, Zanni

3. Echipa Tarii Galilor pentru meciul de sambata cu Scotia de la Cardiff: Lee Byrne ; Leigh Halfpenny, James Hook, Jamie Roberts, Shane Williams ; Stephen Jones, Gareth Cooper ; Martyn Williams, Ryan Jones (cap), Andy Powell ; Alun-Wyn Jones, Jonathan Thomas ; Adam-Rhys Jones, Gareth Williams, Paul James.
Rezerve:Huw Bennett, Neil Jenkins, Bradley Davies, David Warburton, Mathew Rees, Andrew Bishop, Tom Shanklin.

Echipa Scotiei: Chris Paterson - Thom Evans, Sean Lamont, Graeme Morrison, Rory Lamont - Dan Parks, Chris Cusiter - Kelly Brown - Johnnie Beattie - John Barclay - Nathan Hines - Alastair Kellock - Alasdair Dickinson, Ross Ford, Euan Murray.
Rezerve : Scott Lawson, Allan Jacobsen, Richie Gray, Alan MacDonald, Mike Blair, Phil Godman, Max Evans.

luni, 8 februarie 2010

Lievremont despre Bastareaud

Reproduc integral un articol aparut azi in cotidianul on-line Le Monde, sectiunea Sport. Nu este absoluta nevoie de traducere pentru a ilustra parerea lui Marc Lievremont in privinta controversatului jucator Bastareaud (aldine).

Bastareaud éclipse la victoire collective des Bleus
LE MONDE | 08.02.10 | 14h21 • Mis à jour le 08.02.10 | 15h00

Classez Imprimez Envoyez Partagez :

FacebookTwitterScoopeoDeliciousBlogmarksWikioViadeoBuzzer !


REUTERS/RUSSELL CHEYNE
Mathieu Bastareaud, le 7 février, à Murrayfield.
Edimbourg Envoyé spécial

Manque de chance pour les trois sélectionneurs du XV de France, les deux seuls essais marqués par les Bleus, victorieux de l'Ecosse (18-9), dimanche 7 février à Murrayfield, l'ont été par un seul homme. Double manque de chance pour le trio de dirigeants et l'esprit qu'ils tentent d'insuffler, cet homme se nomme Matthieu Bastareaud. La vox populi a fait de ce dernier un héros.


Privé d'équipe de France pour avoir proféré une série de mensonges lors de la tournée d'été 2009 en Nouvelle-Zélande, Mathieu Bastareaud faisait donc à Edimbourg un retour de pénitent encore encapuchonné. Force est de constater que la rentrée du trois-quart centre n'est pas passée inaperçue. Harcelé de questions sur le joueur, autant par la presse française qu'écossaise, Marc Lièvremont n'a pas caché son exaspération.

"C'est l'équipe de France qui a gagné, pas Bastareaud, a martelé l'entraîneur. Il a concrétisé de très belles actions collectives. Mathieu Bastareaud est un joueur comme les autres." Pas tout à fait puisque, de même que le talonneur toulousain William Servat, il n'a pas chanté La Marseillaise à l'unisson avec ses coéquipiers avant le début du match. Peut-être chante-t-il trop faux, ce que l'on ne saurait lui reprocher, peut-être était-ce là une façon discrète de signifier que le débat sur l'identité nationale est désormais clos."

C'est plutôt l'engagement collectif de son équipe que Marc Lièvremont a tenu à souligner à Edimbourg : "On est très content de l'investissement des joueurs et de leur maîtrise même s'il reste toujours des choses à régler. On sait qu'on doit faire mieux la semaine prochaine", contre l'Irlande, que les Bleus affronteront samedi 13 février à Paris.

Déjà, lors du Tournoi des six nations 2008, pour leur prise de fonctions à la tête du XV de France, les trois entraîneurs avaient eu à mettre les points sur les "i" pour contrer toute tentative de culte de la personnalité de la part de la presse et du public, notamment sur la personne de Vincent Clerc. L'ailier avait marqué cinq essais lors des deux premiers matches du Tournoi. Didier Retière, responsable des avants, avait rappelé que, dans l'esprit du rugby, "un essai ne devait pas être considéré comme un exploit personnel mais comme le fruit d'un engagement".

A entendre Emile Ntamack, entraîneur des arrières, le vedettariat ne pose pas de problèmes. "On n'est pas contre, mais on lutte surtout pour la liberté d'expression de chacun", affirme-t-il. "S'il y a des vedettes, tant mieux pour elles, tant que ça ne nuit pas au groupe, et c'est le cas aujourd'hui. Forcément, il y a des joueurs plus charismatiques que d'autres qui vont intéresser une certaine presse plus que d'autres. Se mettre en avant, ce n'est pas notre truc, reconnaît Emile Ntamack. Mais chacun a sa personnalité, et un Chabal, à partir du moment où il est irréprochable sur le terrain, peut gérer sa vie comme il l'entend."

Reste que Sébastien Chabal n'a pas fait preuve du plus grand esprit de corps la semaine dernière lorsqu'il annonçait son forfait sur Twitter avant que quiconque, dans l'encadrement de l'équipe, ait eut le temps de le faire.

Ce n'est pas ce genre de spontanéité que prône le trio d'entraîneurs même si la fraîcheur de leur équipe n'est plus exactement la même que celle qu'elle montrait en 2008. "On a été un peu excessifs au début en disant qu'il ne devait pas y avoir de brides, qu'il fallait jouer énormément, même dans des situations pratiquement injouables, admet Emile Ntamack. Mais je crois que ça a permis aux joueurs de se rendre compte qu'ils sont capables de faire ce que nous souhaitons. En avançant dans le temps, on a gardé cet esprit mais adapté à certaines situations : le jeu à la main n'est pas forcément la meilleure solution. Ce qu'on veut, c'est gagner les matches."

Fara comentarii. Sunt doar francezii intre ei, ca si in chestiunea identitatii nationale sau a portului valului burka.

duminică, 7 februarie 2010

Bastareaud reloaded infrange Scotia

Prenume: Mathieu, nume: Bastareaud, varsta: 22 ani, nascut: Paris, club: Stade Francais, antecedente: suspendat pentru un scandal declansat in turneul 2009 al Frantei in Noua Zeelanda. Scandalul , cunoscut deja publicului, a prilejuit un schimb extrem de rar de corespondenta politico-diplomatica intre John Key si Francois Fillon, primii-ministri ai Noii Zeelande si, respectiv, Frantei. Respectivii politicieni isi cereau scuze reciproc pentru deranjul prilejuit de mai sus numitul personaj. La vremea aceea avea 21 de ani impliniti, deci discernamantul se presupunea a fi prezent. Federatia franceza l-a suspendat si, cum numitul cazuse in depresie, l-a si tratat. La sfarsitul anului trecut, a fost rechemat la lot. Implicit, a fost scuzat. Si iata, azi, a jucat impotriva Scotiti si inca cu succes.

Mai intarzii un pic pana la a scrie impresiile despre meci. Am avut o senzatie extrem de ciudata cand, compiland datele, am descoperit ca Bastareaud joaca la acelasi club cu pedepsitii deja Julien Dupuy si David Attoub, despre care am mai scris. Frisca pe tort o va pune urmatoarea informatie: antrenorul Marc Lievremont a trecut si el, intre 1997-2000 pe la Stade Francais. Sa fie oare, in acel club, o academie ninja? Si, ramanand la Bastareaud, am remarcat ca au fost, alaturi de un francez caucazian (pentru a fi politically correct) singurii din cei 22 care nu au cantat, alaturi de suporterii francezi de pe Murrayfield, La Marseillaise.

67.000 de spectatori din care cel putin 60.000 scotieni, au umplut stadionul Murrayflied, sperand in minunea revenirii la o forma acceptabila a echipei preferate.
"Contenciosul" intalnirilor Scotia-Franta era deja inclinat in favoarea Frantei. Pe Murayfield, scotienii nu mai batusera Franta de 10 ani. Andy Robinson pregatise, ca tactica de joc, atacul continuu, inca din primul minut, pentru a nu lasa timp francezilor sa se deschida pe treisferturi. Si asa ai si facut, de la inceput pana la sfarsit. Sau, ma rog, au facut cat le-a permis conditia fizica si imaginatia. Capitole la care francezii au stat mult mai bine. Au fost multe atacuri pana pe linia buturilor si de-o parte si de cealalta, s-au acordat lovituri de pedeapsa in numar egal dar acestea nu au avanjat Scotia. Pentru ca doua din atacurile surprinzatoare ale francezilor au fost culcate in eseuri de catre...Bastareaud, pentru albirea caruia se pare ca a lucrat intreaga echipa. Un exemplu de solidaritate foarte interesant de analizat.



In rest, dincolo de cele doua eseuri, scorul a rezultat din colaborarea celor doi transformeri, elegantul Chris Paterson (3 lp) si ubicuul Morgan Parra (1 transformare si 2 lp). Rezultatul a multumit pariorii si o buna parte din public care a apreciat jocul deschis al ambelor reprezentative. Meciul a fost arbitrat, in nota sa obisnuita de autoritate incontestabila, de galezul Nigel Owens. Dar, o prima impresie, nu seamana niciodata cu urmatoarea. Sa vedem, sambata viitoare la Paris, Franta-Irlanda si sa asteptam pana in ultima etapa, pentru Franta-Anglia.

A inceput RBS Six Nations

Marketingul si-a facut datoria. Bilete vandute cu mult timp avans, tribune ultrapline, agitatie mare pe televiziuni, consumuri record de bere si alte alea, ce se mai cumpara pe la meciuri. Turneul din acest an nu a produs mai multa agitatie fata de anii trecuti, dar anunta un record al cifrelor de afaceri, chiar si dupa o prima etapa, incompleta.

La Dublin, pe Croke Park, Irlanda batut o Italie care nu a venit doar sa piarda onorabil.Antrenorul Declan Kidney declara dupa meci"...Daca suntem multumiti de victorie? Da. Daca suntem multumiti de performanta? Nu prea...". Statistica jocului arata bine pentru italieni. 51% posesie pentru Italia si 93 placaje fata de 50 ale irlandezilor. Cifrele spun multe despre angajamentul fizic. Partea mai putin
"luminoasa" arata slabiciunile italienilor: 13 erori de manuire a balonului, 7 tuse pierdute in 12 repuneri, 10 lovituri de pedeapsa acordate adversarilor. Scorul 29-11 arata nu neaparat o victorie ci doar diferenta de experienta. Doua eseuri pentru Irlanda- Heaslip si O'Leary, unul pentru Italia- Robertson, toate in prima repriza. De altfel si scorul reprizei, 23-8, avea sa fie doar la o distanta de cate o lovitura transformata de catre fiecare echipa fata de scorul final. Si asta spune care ceva. O eliminare, pentru o "bascula", a lui Gonzalo Garcia, tot in prima repriza.

In repriza a doua, singurul eveniment a fost aparitia in comentariul celor de la Sport1TV a numelui lui Paulica Ion, devenit obsesia cuplului Spanu si Carnu. Are sau nu are legatura cu ce se intampla in teren, cu cursul jocurilor, Paulica Ion este amintit ca marele erou roman plecat sa-si castige gloria printre straini. Nu am nimic cu bunul si blajinul nostru pilier, chiar imi place caracterul sau flegmatic, dar Spanu si Carnu (uneori, cand este invitat,si Bocanaciu-TVR) parca ar avea contract publicitar cu acest nume. In comentariul de ieri se relata faptul ca London Irish joaca in deplasare cu Worcester in Cupa Anglo-Galeza iar Paulica Ion nu va juca. Da, nu putea juca pentru ca se afla convocat la Bucuresti pentru meciul ratat cu Spania!

Revenind, David Wallace a fost declarat omul meciului, aportul sau la constructia fazelor pure pe treisferturi fiind evident. De remarcat si travaliul celebrului Lions Paul O'Connell, prezent tot timpul acolo unde se creau aglomerari pentu balon. Discret si eficient arbitrajul lui Romain Poite, Franta. Spectatori, dupa BBC, circa 75.000

In mult asteptatul, de ambele parti, meci dintre Anglia si Tara Galilor, atmosfera crescuse exponential inca de dimineata. Declaratii peste declaratii, prognosticuri aiuritoare, pariuri la cote nebunesti. La ora inceperii, 81.406 spectatori. Estimatul de audienta, numai in teritoriul Regatului Unit 2,28 milioane de spectatori TV. Nu chiar record, dar pe aproape. Evenimentul mediatic si de audienta s-a datorat aniversarii celor 100 de ani de meciuri internationale oficiale pe Twickenham Stadium. Istoria centenarului a inceput tot cu un meci Anglia-Tara Galilor. Pentru a serba cum se cuvine, englezii din 2010 au adoptat un echipament de joc foarte asemanator celui purtat de inaintasii lor in 1910. Mai mult, in istoria meciurilor dintre cele doua reprezentatine, scorul intalnirilor traducea o egalitate perfecta: tot atatea victorii pentru fiecare dintre cele doua rivale si un numar mic de meciuri egale. Asa ca miza era, dincolo de caracterul simbolic al festivitatilor, mare, de orgoliu. Ceea ce avem, din plin, in competitiile din aceasta zona.

Meciul a fost dinamic, cu o viteza de joc mult diferita fata de cea arata de irlandezi si italieni doua ore mai devreme. S-au si inscris cinci eseuri, trei ale englezilor doua ale galezilor. Unul dintre cele trei se datoreaza spiridusului Dany Care, demiul care a alergat pe tot terenul si a deschis baloane pe traiectorii naucitoare. A si fost schimbat, pentru epuizare, in minutul 70, cu Paul Hodgson. O alta nota buna pentru flankerul James Haskell, celalalt contributor la eseurile engleze. El, de altfel, a si fost nominalizat "man of the match". Jonny Wilkinson a executat precis tot ce a avut de executat, fie transformari, fie lovituri de pedeapsa. De partea cealalta, galezii au fost in permanenta o amenintare la adresa apararii engleze. In jumatatea reprizei a doua, au stat 15 minute in terenul englez, cifra fara precedent in ultimii 10 ani. Au amenintat atat prin viteza dar si prin scheme de joc neasteptate, cu schimbari de ritm si directie, in centrul carora era mereu perechea Stephen Jones-Shane Williams. De altfel si statistica jocului arata pentru galezi un total de 134 pase, fata de cele 111 ale englezilor, 90 de placaje fata de cele 78 ale gazdelor. Galezii au fortat obtinerea a 10 lovituri de pedeapsa, fata de 8 obtinute de englezi. Dar au si pierdut multe repuneri din margine: 5 din 12. Galezii au avut si un eliminat, Alun-Wyn Jones, pentru o piedica golaneasca in minutul 34, "dedicata" impetuosului, pentru moment, Hartley. A se vedea rezumatul BBC

Warren Gatland, antrenorul reprezentativei Wales, avea sa declare dupa meci: "...tampenia de piedica a lui Alun Jones ne-a costat meciul. Am incasat 17 puncte cat timp am jucat in 14. Vom discuta despre asta in zilele urmatoare pentru ca sunt capabil sa indepartez un jucator din echipa pentru acte repetate de indisciplina...". De partea cealalata, Martin Johnson, mai multumit:" 30 puncte in fata Tarii Galilor este un fapt pozitiv. Am stiut sa inchidem jocul cand era necesar...In mai multe momente nu ne-au lasat sa fim in loc (nn.galezii) dar apararea, desi un pic mai nervoasa in a doua parte a jocului, a reusit...". Un arbitraj impecabil datorat irlandezului Alain Rolland.



Asadar, a inceput o editie Six Nations care, cum se anunta, nu va fi scutita de surprize. Deja pariurile au inceput sa-si schimbe cotele. Si nu s-au jucat decat doua meciuri. Diseara, Scotia-Franta.

sâmbătă, 6 februarie 2010

Rusine!

Nu ma aflu in Bucuresti si vroiam sa vad meciul Romania - Spania, unul din cele doua pe care ar fi trebuit sa le castigam pentru a ne reface motivatia de joc pentru meciurile mai grele, cu Rusia, Georgia si Portugalia. Asta pentru a mai spera sa ne calificam, fie si dupa baraj, la Cupa Mondiala de anul viitor.

Si, surpriza. Trece ora 2 p.m. TVR nu da nici un semn de legatura la Arcul de Triumf. Dupa 2 minute apare in crawl un anunt laconic: meciul ne se mai desfasoara. Intru pe frr.ro si aflu ca, din cauza faptului ca terenul este inghetat, partida nu se mai desfasoara in acea locatie. Oficialii si arbitrii au plecat in graba mare sa inspecteze daca terenul cu gazon sintetic din Izvorani, Centrul Olimpic, este practicabil! In cursul zilei de ieri si in dimineata de azi, pe frr.ro si rugby.ro, se difuzase un anunt prin care suporterii erau rugati sa ajute la deszapezirea terenului. Dar nu oricum ci cu lopetile personale!

Cum pare ca nu putem gandi lucid cu capetele noastre, aveam sa aflu ca acest procedeu (si el!) fusese imprumutat. Sursa (rugby.ro):

" In urma cu cateva saptamani, cand Stejarii Bucuresti au jucat in deplasare cu englezii de la Leeds, gazdele britanice au facut un apel la suporteri pentru a-i ajuta sa dea zapada de pe teren. Modelul a fost preluat acum si de Federatia Romana de Rugby, care a gasit solutia de a scapa de zapada de pe Stadionul Arcul de Triumf.

Echipa Romaniei are sambata meci cu Spania in Cupa Europeana a Natiunilor, primul din campania de calificare la Cupa Mondiala, o partida "de incalzire" pentru Stejari in asteptarea jocurilor cu Rusia, Georgia si Portugalia. In acest moment, insa, terenul de la Arcul de Triumf este sub zapada, din cauza zapezilor din ultima vreme. Din acest motiv au inceput sa apara temeri ca disputarea meciului ar putea fi periclitata, insa s-a gasit o solutie. Federatia face apel la suporteri sa vina pentru a da zapada de pe gazon.

Joi, la ora 09:30, sunt asteptati toti cei care vor sa puna mana pentru a da zapada de pe gazon. Fiecare dintre doritori va trebui insa sa-si aduca lopata de acasa pentru a ajuta nationala Romaniei sa joace acest meci important din CEN. In plus, FRR anunta ca are deja gata de actiune 30 de persoane pentru actiunea "deszapezirea". Imediat ce zapada va fi indepartata gazonul urmeaza sa fie acoperit cu o folie protectoare. Chiar si asa zapada se pare ca nu va ocoli stadionul bucurestean, pentru ca prognoza meteo anunta ninsoare in dimineata zilei de sambata, cu temperaturi intre -1 si -8 grade..."
.

Imi e jena ca trebuie sa-mi explic aceste "scapari" si, mai mult, sa le explic si altora. Cat ar fi costat, stimati conducatori ai FRR, o prelata pentru a proteja gazonul de langa Arcul de Triumf? De ce era nevoie de suporteri ca se curete zapada cand un Bobcat costa 2000 euro? De ce gasim aceste motive infantile pentru a ne ascundem incompetenta, la Leeds sunt englezi iar acestia au in sange spiritul sportiv si solidaritatea comunitara. Pe cand in FRR continua sa fie romani!

Inca o data, ridicolul ne copleseste. Daca pierdem acest meci la masa verde, nimeni si nimic nu va scuza FRR si noile ei "politici". Rusine!

joi, 4 februarie 2010

Stirile de peste ziua de azi

Nici o zi fara evenimente. Se pare ca acesta este sloganul ultimelor zile de dinaintea startului Turneului RBS Six Nations. Telegrafic, cateva stiri pentru connaiseurs.

* Elissalde s-a accidentat la antrenament si nu va lua parte la meciul de duminica de pe Murrayfield. In locul sau, Lievremont si-a calcat pe inima si l-a chemat in echipa pe Frederic Michalak, fostul copil teribil al rugby-ului francez, uvertura care poate castiga, prin fantezie, singur, un meci. Mai ales ca Trinh-Duc nu e nici el intr-o conditie prea buna.

* Din partea lotului irlandez: si Doncha O'Callaghan este out, pentru accidentare. In locul sau a fost nominalizat Leo Cullen.

* Si dinspre galezi o veste: Gettin Jenkins este indisponibil pentru cel putin doua saptamani.

* S-a anuntat jucatorii care vor reptezenta Italia la Dublin. Nick Mallett a decis astfel: McLean(15) - Robertson(14), Canale(13), Garcia(12), Mi. Bergamasco(11) - Craig Gower(10), Tebaldi(9) - Sole(7), Zanni(6), Ma. Bergamasco(8) - Geldenhuys(5), Del Fava(4) - Castrogiovanni(3), Ghiraldini (2)(cap.), Perugini(1)
Rezerve : Ongaro, Aguero, Bortolami, Derbyshire, Piccone, Bocchino, Masi

* Bloggerul de serviciu al Eurosport.yahoo.com., fostul international englez Neil Back, crede ca galezii vor castiga meciul de pe Twichenham. Argumentul sau: inaintarea engleza nu poate functiona ca o platforma de produs baloanele pentru cea mai productiva linie de treiferturi din ultimul deceniu de rugby englez. In plus galezii au o gramada mult mai dinamica si mai agresiva.

* Tot dintr-o statistica Eurosport. Incepand cu 2003, s-au jucat 10 meciuri directe intre Anglia si Tara Galilor, inclusiv in doua editii ale Cupei Mondiale. Raportul victoriilor este de 6-4 in favoarea englezilor. Pe Twichenham, englezii au un scor net favorabil, 3-1. Cea mai spectaculoasa victorie engleza dateaza din 4 august 2007, cand a surclasat Tara Galilor cu 62-5! Data de desfasurare va va spune sigur ca a fost vorba de Cupa Mondiala!

* Lote Tuqiri, spectaculoasa aripa australiana, din acest sezon jucator al Leicester Tigers, va parasi in vara insulele britanice si se va reintoarce acasa pentru a juca, din nou, in campionatul national de rugby XIII.

Ce nebunie...

miercuri, 3 februarie 2010

Iata si cei 15 englezi de pe Twickenham

Martin Johnson s-a decis. Va merge pe cartea atacului, dupa cum este construita echipa de debut. Reintra Mathew Tait, ce va implini chiar sambata 24 de ani. Treisferturile engleze promit percutie si viteza: Cueto-Tait--Flutey-Monye. La mijloc Wilkinson va colabora cu mai rapidul si inspiratul Danny Care, preferat lui Hodgson. Iar la margini, s-a refacut perechea Shaw-Bortwick, un fel de cuplu Matfield-Botha al Europei.

England XV: 15-Delon Armitage, 14-Mark Cueto, 13-Mathew Tait, 12-Riki Flutey, 11-Ugo Monye, 10-Jonny Wilkinson, 9-Danny Care; 1-Tim Payne, 2-Dylan Hartley, 3-David Wilson, 4-Simon Shaw, 5-Steve Borthwick (capt), 6-James Haskell, 7-Lewis Moody, 8-Nick Easter.

Rezerve: 16-Steve Thompson, 17-Dan Cole, 18-Louis Deacon, 19-Steffon Armitage, 20-Paul Hodgson, 21-Toby Flood, 22-Ben Foden.

Toby Flood e doar rezerva dar ii poate inlocui oricand pe Wilkinson sau pe Armitage.

Cei 15 francezi pentru Murrayfield

Trioul de antrenori condus de Marc Lievremont, a anuntat echipa care se va alinia pentru meciul cu Scotia. Fata de formatia "ideala" au aparut mai multe indisponibilitati. Linia a 2-a nu va mai fi Millo-Chluski si Chabal, accidentati, ci Pape si Nallet. Trinh-Duc inca este o prezenta nesigura din cauza unei leziuni la umar, astfel incat este posibil sa apara Benjamin Boyet. Nici Domingo nu este total refacut, pentru postul sau pragatindu-se Sylvain Marconet. Daca toate acestea incertitudini vor fi rezolvate, Lievremont va baga in teren echipa de mai jos.

Clément Poitrenaud(15) - Aurélien Rougerie(14), Mathieu Bastareaud(13), Yannick Jauzion(12), Benjamin Fall(11_ - François Trinh-Duc(10), (m) Morgan Parra(9) - Fulgence Ouedraogo(8), Imanol Harinordoquy(7), Thierry Dusautoir (C) (6), Pascal Papé(5), Lionel Nallet(4) - Nicolas Mas(3), Williams Servat(2), Thomas Domingo(1)

Rezerve vor fi:
Luc Ducalcon(16), Dimitri Szarzewski(17), Julien Pierre(18), Julien Bonnaire(19), Jean-Baptiste Elissalde(20), David Marty(21), Vincent Clerc(22)

Stirile zilei, pe scurt.

* Dupa cum stiti deja, fundasul galez Lee Byrne fusese suspendat doua saptamani pentru intrare supranumerara pe teren in timpul meciului din Heineken Cup cu Leicester Tigers. Echipa trebuia sa plateasca o amenda de 35.000 dolari iar jucatorul una mai mica, de 5.000. Dar apelul facut de Byrne a fost castigat, jucatorului fiindu-i ridicata suspendarea, astfel incat va putea intra pe teren, regulamentar speram, in meciul de sambata al Tarii Galilor cu Anglia. Amenzile, insa, s-au mentinut.

* Antrenorul Scotiei, Andy Robinson, a anuntat echipa ce va juca duminica impotriva Frantei: 15-Chris Paterson, 14-Thom Evans, 13-Max Evans, 12-Graeme Morrison, 11-Sean Lamont, 10-Phil Godman, 9-Chris Cusiter (Captain), 8-Johnnie Beattie, 7-John Barclay, 6-Kelly Brown, 5-Alastair Kellock, 4-Nathan Hines, 3-Moray Low, 2-Ross Ford, 1-Alasdair Dickinson.

Rezerve: 16-Scott Lawson, 17-Allan Jacobsen, 18-Richie Gray, 19-Alan MacDonald, 20-Rory Lawson, 21-Alex Grove, 22-Hugo Southwell.

Ceea ce surprinde este alegerea jucatorilor pentru linia de treisferturi. Fratii Evans, Morrison si Sean Lamont este linia standard a celor de la Glasgow Warriors.

In plus, Chris Patterson va strange, duminica, cea de-a 99-a sa selectie pentru Scotia.

marți, 2 februarie 2010

Sperantele competitoarelor in RBS Six Nations 2010

Ieri Reuters a dat publicitatii rezultatele unor evaluari, facute de staff-urile celor sase echipe, inaintea debutului de sambata a Turneului din 2010. Au fost intervievati selectionerii si antrenorii principal ai celor sase. Au fost avute in vedere lipsurile in efective si recuperarile recente cat si traditia ultimilor ani.

Pentru Irlanda, (locul 1, cu Mare Slem, in 2009), anul 2009 a fost unul de varf. A castigat Six Nations cu victorii pe toata linia - pentru prima oara de dupa 1948; Leinster a castigat Heineken Cup, Paul O'Connell a fost capitanul Lions in turneul sud-african, Brian O'Driscoll a fost declarat jucatorul deceniului trecut dar si top scorerul eseurilor din editia 2009, cu 4 reusite. Jucatori precum Jamie Heaslip, Rob Kearney si Tommy Bowe s-au evidentiat la superlativ in acest sezon, ca si Jonathan Sexton, concurentul lui Ronan O'Gara pentru locul de pe fundul terenului. Declan Kidney afirma ca echipa se va concentra de la inceput, din meciul cu Italia pe Croke Park, pentru a arata ritmul de joc pe care doreste sa-l impuna tuturor adversarilor.
Cotele de pariuri sunt cuprinse intre 5/2 si 9/4 pentru castigarea Turneului.

Pentru Anglia (locul 2 in editia de anul precedent), turneul din acest an este foarte important. Desi pozitia lui Martin Johnson nu este amenintata in nici un fel, dezamagirea produsa oficialilor RFU de prestatiile in meciurile-test internationale din noiembrie trecut e inca vie. Meciul cu Tara Galilor din prima etapa va marca centenarul meciurilor oficiale intertari de pe Twinckenham, ceea ce ii obliga la victorie pe englezi, crede Johnson. Cel mai greu va fi, insa, in ultima etapa, cu Franta, la Paris, unde au castigat de fiecare data in ultimele trei deplasari. Punctele tari ale echipei: forma de exceptie a lui Simon Shaw (36 de ani), recuperarea lui Riki Flutey si sezoanele excelente facute de Wilkinson si Toby Flood.
Cotele de pariuri nu sunt atat de optimiste: de la 10/3 la 9/2.

In ce priveste Franta (locul 3 in editia 2009), Marc Lievremont e increzator ca poate castiga, in ciuda rezultatului din ultimul meci-test (12-39)cu Noua Zeelanda de la Marsilia. In toamna trecuta a invins Africa de Sud, in sezonul in curs nu mai putin de patru echipe franceze sunt in sferturile Heineken Cup, fata de una singura in 2008-2009. Lievremont declara ca nu are probleme de lot si ca se va concentra asupra unitatii si disciplinei tactice in joc. Singurul punct mai delicat il apreciaza a fi mijocul, unde a fost preferat foarte tanarul Trih-Duc in locul lui Frederic Michalak, considerat in egala masura, "genial si eretic" si absenta lui Julien Dupuy. Cotele de pariuri o dau, peste tot, castigatoare: de la 13/8 la 6/4.

Pentru Tara Galilor (al patrulea loc anul trecut), Warren Gatland are convingerile bine asezate. Chiar daca Anglia se poate considera norocoasa ca are primul meci acasa, samabata (chiar cu galezii), Tara Galilor este mai norocoasa pentru ca va juca urmatoarele doua meciuri (cu Scotia si Franta) pe Millenium Stadium si poate infrunta traditionala rivala cu o altfel de atitudine. Punctele slabe: accidentarile demiului Mike Phillips, cel care a facut minuni in turneul Lions si a lui Dwayne Peel si suspendarea fundasului Lee Byrne ("celebrul" al 16-lea jucator impotriva lui Leicester). S-au refacut, in schimb, pilierul Adam Jones (vi-l mai amititi, desigur, barbosul cu coafura afro), Alun Wyn Jones si Jamie Roberts, oameni de baza in turneul Lions de anul trecut. Cotele variaza intre 9/2 si 7/2.

Scotia vrea sa confirme rasunatoare victorie din meciul cu Australia, din moiembrie trecut. Desi in ultimele 6 editii a fost perena ocupanta a locului 5, Andy Robinson, fostul coach al englezilor pana la venirea lui Martin Johnson, se declara mobilizat pentru depasirea conditiei trecute a highlanderilor. Si inca, chiar, din primul meci (acasa) cu Franta, de duminica aceasta.Desi nu a infrant decat o singura data Franta in istoricul turneului Six Nations, Scotia vrea sa castige ambele meciuri de acasa, inclusiv pe cel cu Anglia, din 13 martie. Robinson afirma ca punctele cele mai tari ale echipei sunt doi oameni care pot castiga, singuri, un meci: uvertura Phil Godman si fundasul Chris Paterson. In emisia de declaratii optimiste scotienii nu par deloc zgarciti, nu-i asa?. Cotele sunt dezamagitoare: de la 20/1 la 16/1.

In fine, Italia (pana in acest an stapana absoluta a lingurii de lemn) sta la inspiratia lui Nick Mallett. Primul joc va fi si primul soc, meciul cu Irlanda. Italienilor le va lipsi Sergio Parise, celebrul numar 8, pe care Mallet il considera cel mai bun din Europa, capitan al echipei. In locul sau, functia va fi indeplinita de talonerul Ghilardino, de la Benetton Treviso. Cam ciudat, dar la Mallett nimic nu pare astfel, toate inovatiile sale functioneaza. In toamna trecuta a facut un joc bun, deschis, cu Noua Zeelanda si a batut Samoa. S-au reintors la lot, dupa accidentari, fundasul Andrea Massi, uvertura Andrea Marcato si linia a 2-a Marc Bortolami. Mallett mai conteaza si pe doi expati, Craig Gower, fost international australian, uvertura si Luke McLean, fundas, originar tot din Australia. Declaratia finala a lui Nick Mallet este pentru toate gusturile: "am reusit sa facem o echipa competitiva. Chiar daca pierdem o facem la diferente mici...". Cotele: de la 250/1 la 200/1.

Asadar, patimasi din toate colturile tarii, de sambata sa va bucurati de rugby!