Un loc pentru comentarii la adresa celui mai dinamic sport profesionist. Nu numai despre joc ci si despre oameni, echipe, competitii. Mai multe despre rugby ca atitudine, mai putine despre stereotipuri patriotarde. Daca sunteti de acord, ceva informatie despre ce se mai intampla prin lume, dincolo de rezultate.
luni, 20 septembrie 2021
Diverse postări pe grupul public de Facebook RUGBY
12. septembrue 2021
”Africa de Sud 26 - Australia 28. Quade Cooper redemption!, a afirmat comentatorul Stan Sport. Si, întradevăr, Cooper, rebelul si contestatul, a transformat 8 din 8 lovituri de picior, transformări si penalități. deci 23 puncte. iar în prima repriză a cam fost conducătorul de joc din tinerete. Readucerea lui in echipa Australiei a fost un act inspirat. Australia căștigă pe merit și datorită celor 1 eseu plus 7 penalități față de cele 2 eseuri + 1 ale sud-africanilor ( 2 ale lui Marx, trase la indigo, maul de tușă, forcing pe grămadă și Sir Macolm culcă în eseu) dar doar 3 penalități. Joc de angajament fizic major. Greșeli de ambele părți, sancționate fără prea multe ezitări de arbitrul englez Luke Pearce. de la invingători mi-au plăcut Michael Hooper, Samu Kerevi și, pe alocuri, Marika Koroibete. Inlocuirea lui Lolesio cu Cooper a adus cu mult mai mult dinamism liniei de treisferturi Wallabies. Acum Australia are o echipă competitivă. In prima partidă a zilei, Noua Zeelandă s-a distrat puțin cu Argentina, deși Pumele au rămas aceeași echipă frumoasă. All Blacks au impus cote ridicate de referință în viteza de mânuire a balonului iar când Beauden Barrett e în zi de grație, jocul lor este prestidigitație deplină. Superlativele le aveți de la Alin Sibiescu. nu concurez cu el pe capturi și nici scorul nu mai este, cu el, vreo noutate. Arbitrajul lui Nick Berry, ireproșabil. cu cinci eseuri în toate cele trei meciuri de până acum Noua Zeelandă este pe locul 1 al Rugby Championship. și , foarte probabil, acolo va rămâne până la sfârșitul competiției.”
5 septembrie 2021
”ca să-l completez pe Alin Sibiescu, câteva constatări din acest meci. s-a jucat pe un teren de football australian, rotund, Optis Stadium din Perth. a fost pentru primă oară acordat un cartonaș roșu care ține jucătorul afară din joc pentru 20 minute. trei eseuri australienii, șase eseuri neo-zeelandezii. nu a nimerit nimeni greșelile tehnice. pot să spun doar că eu am numărat 11 intercepții, din care s-au înscris patru eseuri. de remarcat numărul, și el foarte mare, de off-loaduri, în ambele echipe. ceea ce denotă, la viteza cu care s-a jucat, că se lucrează intens la antrenamente manipularea rapidă a balonului în sistemul de pase. altă curiozitate: din 6 eseuri neo-zeelandeze, a fost transformat doar unul. si B.Barret și D McKenzie au ratat. foarte buni azi, ambii nr. 11, Akira Ioane și Marika Koroibete. ambii extrem de penetranți în atac și eficienți în apărare. foarte vioi, remarcatul din ultimul meci recent, al doilea din Cupa Bledisloe, demiul McDermott. el a fost adevăratul play-maker al Wallabies. în buna tradiție a școlii australiene, dezvoltată de George Gregan. foarte prompt in intervenții arbitrul australian Damon Murphy. a apelat complet justificat la TMO în cazurile eseurilor confuze (de exemplu, falsul eseu, din trei mișcări al lui Koroibete, minutul 37 sau eseul neacordat al lui McKenzie pentru înainte-le din care balonul a fost înainte în aer, fără să atingă terenul de joc, minutul 65). in ansamblu, Australia crește, Noua Zeelandă, în orice formulă de echipă (azi au fost cei trei Barrett simultan pe teren, de exemplu) este extrem de periculoasă. datorită numărului mare de eseuri, unele foarte frumoase, meciul ar merita nota 8. dar și datorită vitezei în care s-a jucat. și când spun asta mă gândesc la naționala României. atât.”
21 august 2021
”Argentina 10 - South Africa 29. păcat că nu s-a putut prelungi partida cu vreo încă 10 minute. nu că ar fi egalat Pumas dar, pe fondul scorului asigurator, Boks au lăsat-o mai moale iar ”gazdele” au arătat că au știința jocului. eseul de onoare al lui Matera a fost, la capitolul impresie, un fel de urma scapă turma. și, trebuie să recunoașteti, a fost nedrept ca meciul să se termine regulamentar, după 80 minute (plus prelungiri). Springboks au arătat că au jucători de rezervă pentru toate situațiile. (amuzant să-l vezi pe Cheslin Kolbe pe post de nr.9). repriza a doua, mult mai interesantă decât prima. poate și pentru cele trei eseuri (Mapimpi, Marx, Matera). poate și pentru că Pumas au vrut să arate ca și ei pot. în repriza a doua jocul pe treisferturi al argentinienilor a fost superior Boks-ilor. Cinti Luna, Chocobares și Carreras au arătat ca ”știu cu mingea” și încă în mare viteză. poate că intrarea în teren a lui Nicolas Sanchez a fost un input pentru moralul Pumelor. Miotti nu s-a descurcat rău dar încă nu are șiretenia lui Sanchez. mi-a mai plăcut Lavanini. fostul jucător al Leicester Tigers, acum legitimat la Clermont, le-a dat bătăi de cap unui Lood de Jager sau Marvin Orie dar și atacanților sud-africani prin viteza sa de repliere în grămezile deschise și aglomerările pentru balon. de la Boks, de notat cu superlativ Jasper Wiese, De Allende și Lukhanyo am aprecieri pentru travaliul lor și foarte puținele greșeli pe care le-au comis. arbitrajul englezului Karl Dickson liniar, fără prea multe reproșuri. corect și foarte preocupat de siguranța jucătorilor aflați la pământ. la un joc atât de fizic, n-a fost nevoie nici un moment de Tom Foley, TMO-ul partidei. aduceți-vă aminte de arbitrajul franțuzesc din turneul Lions. pentru concluzii, un meci de nota 8 pentru, în special, repriza a doua, care a salvat impresia generală. aștept cu interes confruntarea cu All Blacks a Springboks.”
14 august 2021
”Cupa Bledisloe rămâne în Noua Zeelandâ. 57-22 în al doilea meci. 8 eseuri la 3. partidă extrem de antrenantă. amândouă trupele s-au simțit bine într-un astfel de joc. asta e atmosfera reală a rugby-ului de calitate. Wallabies n-au depus nici o secundă armele, au atacat cănd s-a putut sau cănd n-au greșit (trei intercepții fatale). tinerii lui Rennie încep să se descurce. au calități dar și motivație. le mai trebuie mai multe jocuri precum cel de azi. pentru omul meciului aș avea două variante : Aaron Smith, enervant de exact și inistent și McDermott, prezent în toate fazele de atac, mai timid în apărare. arbitrajul lui Brendon Pickerill (Noua Zeelandă), aproape perfect, lăsând avantaje exact cănd jocul merita, prea grăbit să fluiere la baloanele ținute la pământ. meci de nota 9-.”
11 august 2021
https://youtu.be/Urg8x9nX1tk. cei mai bine plătiți jucători de rugby din lume.
7 august 2021
”gata și cu turneul Lions. 19-16 pentru Boks după un alt meci bezmetic. în principal datorită acestui arbitru francez. fricos să nu greșească. TMO-ul (Marius Jonker, o instituție) și el indecis, lăsînd pe mâna lui Raynal decizii importante. s-a greșit foarte mult, de ambele părți, în joc deschis. dacă Pollard nu era atît de incapabil să transforme, meciul era tranșat de mult. ieșirea lui Biggar si intrarea lui Finn Russell a crescut cu puțin claritatea jocului Lions dar nu întratât cât Lions să domine. mi-au lipsit, ca jocul să fie mai atractiv și Faf de Klerk și Connor Murray în prima repriză. Mbonambi și Sinkler, niște catastrofe. ei au produs cele mai multe prăbușiri ale grămezilor. la jocul în aer, amândouă echipele cu bâlbe de antologie. climax-ul l-a atins discuția TMO-ului cu Raynal despre ” a fost sau n-a fost” un înainte voluntar. era în discuție eseul superb lucrat de LeRoux și Kolbe. genul așta de căutat hibe pentru a anula eseuri va dăuna iremediabil rugby-ului. chiar că nu a mai contat, decât, poate, pentru, palmares și statistici, cine a câștigat meciul. ce mi-a fost Boks, ce mi-a fost Lions? mă gândesc că un astfel de turneu Lions, de o lună și ceva, este un chin pentru jucători, fie ei și profesioniști. în ce privește Springboks, săptămîna viitoare întîlnește Argentina în Rugby Championship. poate mai vedem și altfel de jocuri, altfel de arbitraje...”
7 august 2021
”Ce curaj pe David Rennie să arunce în teren o echipă atât de tânără! și bătăioasă. și lipsită de inhibiții. Noua Zeelandă s-a blazat și nu prea a avut chef de joc intens azi. singurul eveniment notabil a fost a 100-a selecție a lui Aaron Smith. debutanții australieni încercați deja în meciurile cu Franța încep să confirme. Șarniera Mc Dermott & Lolesio este deja matură. și numele astea sunt doar exemplul. am mai văzut un ”ciudățel”, aducând oarecum cu Vlaicu, fundașul Banks care a spart de două ori spleen-ul neo-zeelandez, instalat după ce gazdele conduceau cu 33 -8 și 4 eseuri. australienii n-au renunțat și au insistat. au făcut și ei 4 eseuri. dar era prea târziu, jocul de terminase. dacă la scorul final, 33-25, adăugăm și ratările repetate ale lui Lolesio (LP-uri și transformarea eseurilor), Australia ar fi câștigat, virtual, acest prim joc de Bledisloe Cup. Fizic, insă, gazdele conduc în ediția 2021 cu 1-0. Australia rămâne să confirme.”
31 iulie 2021
”un fiasco B&I Lions. 27-9. Boks cu două eseuri (Mapimpi și Am). arbitrajul, un rasol. am vrut să renunț după minutul 60, meciul devenise o cafuială de cartier. dar m-a oprit un maul rulant de peste 20 de metri din care s-a marcat eseul lui Am. la câte penalități au acordat Lions gazdelor, mă mir ca scorul a fost doar 27 la... noroc cu Pollard că a mai și ratat. nota 6.”
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu