marți, 3 ianuarie 2017

Richard Cockerill, povestea unei vieti de antrenor de elita


O stire avea sa zguduie acest inceput de an al rugby-ului englez. Consiliul de administratie al clubului Leicester Tigers a decis sa-l concedieze pe antrenorul (cu vechime in club din 2005) Richard Cockerill, cu efect imediat.

Anul 2016 a mai ocazionat astfel de "iesiri" ale staff-urilor cluburilor profesioniste din Anglia. Se stie adanca implicare a diverselor acumulari financiare (firme) in viata sportului profesionist. Fara aceasta imixtiune rugby-ul nu ar fi putut sa se dezvolte in arta sport-showului/divertismentului din ultimii 20 de ani de profesionism. Deciziile celor din consiliile de administratie au mai produs urmatoarele iesiri din scena: Mike Ford, concediat de la Bath, Andy Robinson dat afara de la Bristol (recent promovata in Presmiership). Sub presiune se afla si Jim Malinder (Northampton), David Humphreys (Gloucester), Steve Diamonds de la Sale Sharks. Esenta acestor tensiuni trebuie cautata in rezultatele sportive, cele ce pot aduce bani. In speta si ca exemplu, calificarea in Cupele Europene. Se stie ca dupa regulamentul de acum doi ani, doar primele 6 din clasamentul Premiership merg in Champions Cup, iar urmatoarele 6 in Challenge Cup. Iar cum nevoia de achizitii de jucatori de valoare inseamna sume mari si foarte mari, e nevoie de bani. Iar banii nu vin fara rezultate. Asta e logica pe care antrenorii cu vechime se pare ca nu o pot asimila atat de usor, ca parte a functiunii de manager pe care o duc in carca.

Richard Cockerill este un simbol al rugby-ului englez. Nascut in Rugby, Warwickshire, s-a identificat cu Leicester Tigers inca din perioada junioratului. A jucat pe post de pilier la seniori in celebra formula de linie intaia Graham Rowntree-Cockerill-Darren Garforth care a facut faima lui Leicester Tigers in anii 90. A jucat si pentru Anglia, de 27 ori in perioada 1997-1999. A fost dat afara din lotul Angliei dupa ce l-a criticat pe managerul de atunci Clive Woodward, in 2005. A contractat postul de antrenor cu inaintarea la Leicester Tigers si la detinut in perioada 2007-2008 pe, perioada cat antrenor principal a fost argentinianul Marcello Lofreda, cat si in  perioada 2008-2009, cand antrenor principal era Heineke Meyer. In 2009, dupa plecarea lui Meyer, din ratiuni de famili, Cockerill a fost numit antrenor principal. Castiga, cu Tigers, Premiership, dupa o victorie in finala cu London Irish. Castiga in aceeasi vara Heineken Cup, in fata lui Leinster.  In 2010, mai castiga un titlu in Premiership, in fata celor de la Saracens. Ca si in 2013, victorie in fata sfintilor din Northampton.

In perioada antrenoratului lui Cockerill, s-au remarcat urmatorii jucatori: fratii (vreo trei) Tuilagi-Alessana, Freddie, Manu; Tom Varndell (actualmente la Bristol, recent a egalat recordul de 90 de eseuri in Premiership, record detinut de Marc Cueto), Tom Croft, Geoff Parling, Toby Flood (acum la Toulouse), Jordan Crane, Dan Cole, fratii Tom si Ben Youngs, Thomas Waldrom (acum la Exeter Chiefs), Louis Deacon, George Chutter, Dan Hipkiss.

George Ford si Billie Twelvetrees au fost crescuti in Academia Tigers, apoi si-au luat zborul.

Ca sa aveti o idee asupra a ceea ce a insemnat Leicester Tigers pentru rugby-ul englez, iata si o lista de jucatori englezi ce au facut faima clubului: fratii Tony si Rory Underwood, Wuill Greenwood, Martin Johnson, Neil Back, Clive Woodward, Martin Corry, Ben Kay, Julian White. Nici jucatorii straini care a jucat pentru Tigers nu sunt niste oarecine: Marcos Ayerza, Mejamin Kayser, Julien Dupuy, Lucas Gonzales Amorosino, Horacio Agulla, Steve Mafi, Vereniki Goneva, Blain Scully, Pablo Matera, J.P.Pietersen, Telusa Veainu.

Ce s-a intamplat, de fapt, intre Richard Cockerill si conducerea executiva a clubului?  Dupa unele surse, totul a inceput dupa acel 0-38 cu Munster din Champions Cup, actuala editie. Peter Tom, presedintele clubului, i-a dat un avertisment privind rezultatele. In plus, Aaron Mauger, actualul head-coach a inceput sa se planga ca nu mai poate colabora cu Cockerill. Si, in vestiare, dupa infrangerea cu Wasps din septembrie trecut, neo-zeelandezul i-a cerut sa plece.  Se pare (alte surse) ca si unii jucatori i-au intors spatele l;ui Cockwerill, fara a face, insa, front comun cu coteriile lui Mauger.

Acum la scurta vreme dupa demisia/demiterea despre care vorbim, au inceput sa apara mersaje (tweets) de la jucatori in favoarea lui Cockerill: Ben Youngs, Marcos Ayerza, Ellis Genge (adus la inceputul sezonului de la Bristol) Telusa Veainu.  https://www.ruck.co.uk/leicester-tigers-players-react-richard-cockerill-sacking/.

Viata de antrenor a lui Cockerill nu s-a incheiat, el se va muta doar la alt club, tot in  Anglia, banuiesc. Morala acestui episod din viata sa este simpla: etica in conditiile sportului profesionist este cu totul diferita de cea a sportului amator. A atrage bani prin performanta a devenit o conditie obligatorie a statutului de antrenor principal. Patronii si sponsorii cluburilor cer profit si nu alimenteaza orgolii sportive pentru ca sportul a devenit o afacere iar capitalul rulz.  Personal, nu ma pot acomoda cu aceasta perspectiva, raman un spectator care nu rezoneaza la implicatiile financiare ale rezultatelor din rugby.  Doar se bucura de el, ca spectacol sportiv. 

P.S. Iata ca au aparut si pariurile: cine va fi noul antrenor principal al Tigers? https://www.ruck.co.uk/next-leicester-director-rugby-five-candidates-replace-richard-cockerill/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu