Din punct de vedere aritmetic, dupa patru etape, All Blacks au realizat maximum, deci 20 puncte. Australia, clasata pe locul 2 are doar 9 puncte. Si mai sunt doar doua etape in care orice echipa poate realiza maximum 10 puncte...
Etapa urmatoare programeaza, pe 1 octombie, partidele: Africa de Sud-Australia si Argentina-Noua Zeelanda. Faceti singuri socotelile asupra punctelor care pot aduce surprize.
Azi, la Christchurch, Africa de Sud nu a rezistat decat o repriza. Prima, adica cea in care Habana a marcat intr-un frumos eseu colectiv in minutul 19(impreuna cu Whiteley, Jantjies si Goosen). Dar nici All Blacks nu au stat doar sa se uite. Dagg inscrie patru minute mai tarziu un eseu, urmat de Julian Savea, prin acelasi procedeu iar repriza s-a terminat destul de strans 15-10, Springboks au jucat altceva decat in etapele trecute, mai strans si mai concertat asupra apararilor in ax ale oamenilor in negru. Au deschis mai mult jocul si au incercat penetrari in care s-au ilustrat Whiteley, Mtawarira, Jesse Kriel, PS Du Toit. Insa, gazdele cu orgoliul lor, in mare parte sprijinit de stiinta jocului. Introducerea lui Ardie Savea, la inceputul partii secunde a jocului a coincis cu un alt design al atacurilor treisferturilor All Blacks dar au influentat si miscarile haotice ale caruselului schimbarilor. De exemplu nu am inteles de ce a fost schimbat Adriaan Strauss cu Malcolm Marx sau Goosen cu De Allende, Joe Moody cu Wayne Crockett sau Jerome Kaino cu Todd. In fine nu e treaba mea sa imi dau cu parerea dar cred ca unele schimbari nu au fost necesare in economia jocului niciuneia din parti. Echilibrul relativ al primei reprize s-a defazat, All Blacks au inceput sa fie mai imaginativi (si nu numai Barrett a fost responsabil ci si Savea junior, ca si Perenara, Aaron si Ben Smith ori Fekitoa) de unde si restul de eseuri- Ben Smith, 49'; Ardie Savea, spectaculos, 58'; Sam Whitelock,65" sau TJ Perenara, 71'. Springboks au fost, in partea a doua a jocului simplu partener de antrenament. Desi unii dintrei ei si-au certificat din nou clasa internationala- Faf de Klerk, Eben Etzebeth sau Elton Jantjies (pana la schimbarea cu Morne Steyn, la fel de nefericita precum cele expuse inainte). In final, deci, Noua Zeelanda inscrie 6 eseuri Africii de Sud si ajunge dupa patru etape la un total de 22 eseuri marcate (6 in prima etapa, 4 intr-a doua, 8 intr-a treia). Bun si echilibrat arbitrajul australianului Angus Gardner,32 de ani. Acesta avea la activ pana la aceasta partida de azi doar 3 meciuri test si 14 meciuri din Super Rugby.
Beauden Barrett are cele mai multe puncte inscrise, 54, urmat de Nicolas Sanchez, 48. Julian Savea are cele mai multe eseuri inscrise-4, urmat de o tripleta de alti All Blacks- Israel Dagg, Ben Smith si Ryan Crotty cu cate 3 eseuri la care sa adauga si argentinianul Cordero cu cate 3. Asa incat este lesne de inteles de unde vine superioritatea Noii Zeelande.
In al doilea meci al zilei, de la Perth, Australia avea sa primeasca vizita Argentinei, relativa egala (50 de minute) a Noii Zeelande de saptamana trecuta. Gazdele au inceput furibund si au inscris eseul de deschidere a tabelui la nici un minut de la fluierul de incepere (Sami Kerevi). Ii urmeaza, in minutul 8, eseul unei rezerve, Haylett-Petty si cel de-al treilea, al lui Will Genia, min. 12. Toate trei transformate de Bernard Foley. Deci, Argentina pleaca cu un handicap de 0-21 din minutul 13. Furia sud-americanilor se dezlantuie. Si asa va ramane tot meciul, pana la final. L:a toti indicatorii cantitativi, argentinienii au stat mai bine decat gazdele. De exemplu, la pauza, raportul de posesie era 34%-76%, timpul in jumatatea adversarului 27%-73%, timpul in 22-ul adversarului1,22 minute - 3,27 minute, turnover-uri 0-5, placaje 98-22, mai mult de sapte faze continue de atac 0-5. Si, va rog sa fiti convinsi, raportul a ramas acelasi si in repriza a doua. Co toate dominarea teritoriala, argentinienii reusesc doar doua eseuri. Santiago Cordero (44') un eseu frumos rezultat din conbinatiile dintre Tuculet si Leguizamon, transformat de Sachez si Facundo Isa (72'), suspect de realizare din doua miscari dar validat de TMO. Ca sa nu credeti ca argentinienii recupereaza, va relatez ca, in conformitate cu tactica prin prima repriza, Wallabies au mai inscris rapid inca doua eseuri- Will Genia (62') si Michael Hooper (64') la un atac letal al combinatiei Tatfu Polota Nau & Quade Cooper. Ultimul nu s-a remarcat pe parcursul jocului decat prin ghetele sale rosii. De altfel a si fost eliminat in minutul 68. Repriza a doua a fost mult mai echilibrata decat prima. Cel putin in privinta scorului. Australia a inscris 15 puncte (doua eseuri, 1 transformare, 1 penalitate) iar Argentina 14 (doua eseuri si doua transformari). Iar utilmele doua minute s-a jucat un rugby de vis. Daca ar fi sa pot da o nota (pe scala 1-10) , partida aceasta ar primi un 8, in special pentru angajamentul argentinienilor. Wallabies nu au jucat cine stie ce insa , pragmatic vorbind, a marcat atata cat victoria sa nu le scape, Cele 21 de puncte avantaj din debutul primei reprize a fost un handicap imposibil de surmontat de catre Pumas, care cresc de la meci la meci. Dar urmeaza in ultima etapa, revansa. In Argentina. Care vine la o saptamana dupa meciul de acasa, cu Noua Zeelanda. Meciul se va juca la 8 octombrie pe Twickenham! Excelent arbitrajul lui Wayne Barnes, mai ales cand e asistat la margine de Nigel Owens. Daca ar fi sa aleg jucatorul meciului acela ar fi Facundo Isa, un spectaculos si potent nr.8, care alearga si presteaza pentru echipa 80 de minute din 80.
La buna vedere, prieteni!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu