Daca Curtley Beale poate fi declarat eroul meciului de sambata trecuta, cand a transformat penalitatea din ultimul minut care a intors scorul in favoarea australienilor, el poate fi declarat si omul meciului din intalnirea de ieri cu Noua Zelanda.
Australia a fost surpriza placuta a TriNations din acest anu, mai ales in faza ei finala, a meciurilor din Africa de Sud si a ultimei intalniri cu Noua Zeelanda. Echpa a crescut fabulos numai intr-o luna. Tactica a cu totul alta. Asezarea jucatorilor in teren foarte diferita. Schemele de atac cu totul schimbate. Jucatorii parca sunt altii fata de primele partide, cele cu noua Zeelanda si, mai ales cea cu Africa de Sud. Este meritul antrenorului Robbie Deans, dar si al jucatorilor de a fi pus pe picioare in termen atat de scurt o echipa care are astfel de starturi de partida cu eseuri taioase si care conduce la pauza cu diferente substantiale. Ieri, de exemplu, tabela de scor arata o deiferenta de 13 puncte in finalul primei reprize. Dar si cu o saptamana inainte era la fel. Noua Zeelanda cat si Africa de Sud au trebuit sa alerge dupa egalare si castig. Africa de Sud a reusit sa conduca in minutul 80 dar a venit lovitura de gratie data de Courtey Beale si au pierdut. Noua Zeelanda a invatat din aceasta rasturnare si nu a mai gresit. Si-a asigurat diferenta de un punct si a pastrat-o pana la fluierul final.
Poate ca evolutia scorului unu este importanta. Pentru ca a aratat o echipa matura, Noua Zeelanda, capabila sa se mobilizeze pentru a intoarce orice diferenta defavorabila intr-un castig, fie el si la un punct. Asta e doar apanajul echipelor de varf din elita mondiala, acela de a castiga la un scor cat sa nu-si strice palmaresul sau gloria unui sezon perfect.
Din echipa Australiei, cea mai tanara din acest turneu TriNations, am remarcat, dincolo de fabulosul fundas care va crea tipologia de succes a viitorilor ani, Kurtley Beale, cu un plasament impecabil si o viziune larga a terenului de joc, cu o deplasare fara balon care dovedeste o intuitie de exceptie, am mai vazut la lucru o uvertura, Quade Cooper care simte cum va circula balonul si deschide actiuni perfecte si o aripa, Lachie Turner, capabila de actiuni precum incercarea de eseu din minutul 4, cand numai forta masei lui Muliaina a impiedicat lansarea catre victoria a autralienilor. Robbie Deans a resuit sa construiasca in termen foarte scurt o echipa inalt competitiva si asta s-a vazut in cele doua jocuri din Africa de Sud dar mai ales ieri, cand jucat in fata deja castigatorilor competiei care puteau, la fel de bine, sa si piarda. O dezamagire, Matt Giteau, suteur de temut, care a ratat cat intr-un intreg an competitonal. Daca Giteau marca din toate penalitatile si transformarea primului eseu, alta era desfasurarea jocului.
De partea celalta, echipa lui Graham Henry, s-a prezentat inca din debutul turneului, ca o echipa bine sudata in jurul deja veteranilor Ma'a Nonu, McCaw, Carter, Rokocoko sau Muliaina. Circulatia infernala a balonului, inaintarea pe aglomerari si explozia de forta si viteza ce premerge eseurilor sunt atu-urile care au facut diferenta in primele trei meciuri. In jocul de ieri, Richie McCaw a fost, din nou unul din argumentele suprematiei negre.Prezent tot timpul pe balon sau pe aglomerarile ce-l contineau, Mc Caw a inscris din nou un eseu. Mobil si eficace, flankerul capitan de echipa si recordman al selectiilor All Blacks, mai are in fata si RWC 2011, pentru a se retrgae intr-o glorie grei de atins de alti jucatori. Suprinzator de bine s-a comportat si cvasi-debutantul Israel Dagg, inlocuitorul lui Joe Rokococko. De multe ori, in timpul partide, am avut-din cauza asemanarii sale fizice- iluzia ca il vad pe Dan Carter in actiune. Neconvingator , in schimb, inlocuitorul acestuia din urma, Aaron Cruden. Si iarasi, in lipsa lui Carter, a venit randul spectaculosului demiu Piri Weepu, sa se remarce si ca transformer. Nu a ratat nimic si a contribuit cu 13 puncte la victoria echipei sale. De tinut cont de travaliul sau in gramezi, unde l-a avut ca adversar pe neobositul Will Genia, continuatorul, ca stil si rol,al lui George Gregan, legendarul nr.9 Wallabies.
Una peste alta, meciul a fost extrem de atractiv. S-au infruntat primele doua echipe ale momentului. All Blacks cu un prestigiu deja consolidat, Australia care vine tare de tot din urma. Europenii ar trebui sa se teama de aceasta ascensiune ale celor doua echipe care s-au adaptat cel mai bine noilor cerinte regulamentare ale IRB. Cum vor urma in noiembrie, intalnirile directe din meciurile test ar trebui sa le foloseasca celor de pe continentul nordic sa se masoare in viteza de adaptare la noul stil de joc. Si arbitrajele sunt in schimbare si, in ciuda criticilor din debutul turneului (in special venite din partea lui Peter de Villiers), chiar si europenii, sa-i mentionan aici pe Alain Rolland, Nigel Owens sau Alan Lewis s-au aratat a fi la inaltime. Culmea a fost ca Robbie Deans a criticat arbitrajul lui Matt Lawrence, sud-african, acuzat ca fluierat net in favoarea All Blacks. Ceea ce nu a fost deloc evident, pentru cei mai multi din comentatori. Dar modelul football-ului incepe sa se reproduca si in rugby, ceea ce poate fi un pacat letal.
TriNations s-a incheiat cu victoria Noii Zeelande, care a acumulat 27 puncte din 30 posibile, 6 voctorii nici o infrangere, cu minim 4 eseuri in primele 3 meciuri, 184 puncte marcate si 111 primite. Lingura de lemn a fost preluata de Africa de Sud, cu o singura victorie, 7 puncte si o diferenta de -47 de puncte.
Ascensiunea Australiei este liniara. Echipa a crescut de la meci la meci si este in plina forma. Pacat cu urmatoarea intalnire tare, cu Noua Zeelanda, in inchiderea Bledisloe Cup, va avea loc doar peste o luna jumatate, pe 30 octombrie, la Hong Kong. Sa speram, in interesul rugbyului de mare calitate, ca Wallabies nu vor iesi, pana atunci, din forma aratata in ultimele doua saptamani.
Au inceput atat Top 14, cat si Aviva Premiership. Dar si Magners League. Si nu cu putine surprize. Pana la turneele din noiembrie ale echipelor din Sud, vom avea ce comenta. De exemplu, mult galonata Toulouse a pierdut deja primele doua partide in Top 14. Si Leicester Tigers a pierdut la Northampton in prima runda.
Bucurati-va de rugby, prieteni!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu