Un loc pentru comentarii la adresa celui mai dinamic sport profesionist. Nu numai despre joc ci si despre oameni, echipe, competitii. Mai multe despre rugby ca atitudine, mai putine despre stereotipuri patriotarde. Daca sunteti de acord, ceva informatie despre ce se mai intampla prin lume, dincolo de rezultate.
miercuri, 30 iulie 2014
Cateva comparatii intre Top 14 si Super 15.
Articolul, destul de amplu, a aparut pe site-ul Sport24.com apartinand grupului de presa Le Figaro. A fost semnat de Geoffrey Clemencon. In esenta se examineaza cateva diferente de structura dintre cele doua campionate. De exemplu durata Top 14 este de 10 luni in rtimp de in Super 15 se joaca din februarie pana in august. Echipele de club (in Franta) au devenit profesioniste in 1995 iat cele din Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda(franchize provinciale) un an mai tarziu. In Franta, cvluburile sunt mai vechi, multe au depasit 100 de ani de la infiintare. In arealul Super 15, franchizele exista doar din 1996, in spatele lor existand multe cluburi, unele pro altele de amatori, si puternice cluburi de Rugby League. In Top 14 se retrogradeaza anual in D2 Pro (doua echipe) in Super 15, nu exista principiul retrogradarii, echipele sunt aceleasi an de an (15 de acum doi ani, prin admisia lui Melbourne Rebels). In privinta migratiei jucatorilor in alte tari/cluburi, in Franta regulamentele sunt relaxate (vezi cazul lui Michalak care a jucat un sezon si jumatate in Africa de Sud, la Sharks iar apoi a fost readmis in selectionata "cocosilor"). In tarile care dau echipe in Super 15, regulamentele difera de la federatie la federatie (Union), care incheie contracte cu jucatorii din competitiile interne iar pana la expirarea acestora, jucatorii nu au drept de transfer. In privinta castigurilor lunare, un jucator mediu castiga aproximativ 10.000 euro pe luna in timp de in Super 15, castigurile sunt cu mult mai mici, de circa 2.000 euro. Cum se retransmit televizual meciurile din cele doua campionate si ce audienta au? In Franta, Canal+, transmite preluari ale Fox Sports (monopol pe Super 15), audienta este redusa la catevazeci de mii de esteti ai jocului. In tarile cu echipe in Super 15, se preiau transmisile Canal+ ale meciurilor din Top 14 iar audientele sunt , proportional, la fel de mici. Toate aceste date releva diferente de substanta intre cele doua campionatem, o parte explica gradul de spectaculozitate ale meciurilor din Sudm, concentrate pe spectacol si mai putin pe bani. In Franta, ritualurile particuparii la cupele europene si strategiile de a evita retrogradarea marcheaza puternic jocul. In plus, importul de jucatori din Sud si in special din tarile Oceaniei functioneaza ca niste transfuzii pentru organisme obosite.
marți, 29 iulie 2014
Lotul Noii Zeelande pentru Rugby Championship 2014
Inaintasi: Dane Coles, Keven Mealamu, Wyatt Crockett, Charlie Faumuina, Ben Franks, Owen Franks, Tony Woodcock, Dominic Bird, Brodie Retallick, Patrick Tuipolotu, Samuel Whitelock, SamCane, Jerome Kaino, Steven Luatua, Richie McCaw (capitan), Liam Messam, Kieran Read.
Aparatori: Tawera Kerr-Barlow, TJ Perenara, Aaron Smith, Beauden Barrett, Daniel Carter, Aaron Cruden, Malakai Fekitoa, Conrad Smith, Israel Dagg, Cory Jane, Charles Piutau, Ben Smith, Julian Savea.
Aparatori: Tawera Kerr-Barlow, TJ Perenara, Aaron Smith, Beauden Barrett, Daniel Carter, Aaron Cruden, Malakai Fekitoa, Conrad Smith, Israel Dagg, Cory Jane, Charles Piutau, Ben Smith, Julian Savea.
sâmbătă, 26 iulie 2014
Finalistele Super Rugby sunt din Australia si Noua Zeelanda
Azi s-au disputat doua meciuri tari. Crusaders a primit la Christchurch vizita campioanei Africii de Sud, Natal Sharks (redenumita, la cererea sponsorului, cell©sharks). In ambele formatii, jucatori de elita - Israel Dagg, Dan Carter (in noua lui postura de centru), Kieran Read, Richie McCaw, Corey Flynn pentru gazde; JP Pietersen, Francois Steyn, Pat Lambie, Ryan Kankopwski, fratii du Plessis pentru vizitatori. Prestatia sud-africanilor a fost modesta, dar nu fara lupta. Scorul final a fost 38-6 pentru neo-zeelandezi (cinci eseuri- Read, Nadolo, Heinz, McNicholl, Todd, doua transformari si trei penalitati-Carter, desigur). Sud-africanii au punctat prin doua penalitati (Lambie) In celalalt meci s-au intalnit la Sydney doua echipe australiene, ACT Brumbies si NSW Waratahs a caror rivalitate a marcat atat conferinta austyraliana cat si intreaga competitie Super Rugby din acest an. In ambele formatii jucatori de superclasa: Israel Folau, Ada Ashley-Cooper, Kurtley Beale (si el centru), Bernard Foley (uvertura), Michael Hooper, Tatafu Polota-Nau pentru Tahs si Jesse Mogg, Tevita Kuridrani, Christian Lealifano, Matt Toomua, Ben Mowen, Scott Fardy pentru Brumbies. Acest meci a fost cu totul diferit fata de cealalta semifinala, mult mai aerisit si mai dinamic, cu atacuri de ambele parti si aparari extrem de eficiente. Au inscris pentru Tahs Alofa, Beale, Foley, eseuri si Foley o transformare si trei penalitati iar pentru Brumbies un eseu prin revelatia sezonului, Speight si o penalitate prin Lealifano. Scorul a fost 26-8. Au castigat, pe merit, Waratahs, mai insistenti in atac si mai bine organizati in aparare. Finala se va juca sambata, 2 august, la Sydney, cu toate biletele vandute inca de saptamana trecuta. Cu doua echipe in mare forma, vom avea o finala memorabila, sper. Pe curand , prieteni!
miercuri, 23 iulie 2014
Lotul largit al Australiei pentru Rugby Championship 2014
Lotul anuntat ieri de catre ARU: Ben Alexander, Pek Cowan, Sekope Kepu, Scott Sio, James Slipper, Nathan Charles, James Hanson, Tatafu Polota-Nau, Sam Carter, James Horwill, Rob Simmons, Will Skelton, Scott Fardy, Scott Higginbotham, Matt Hodgson, Michael Hooper, Ben McCalman, Wycliff Palu, Luke Burgess, Nick Phipps, Nic White, Kurtley Beale, Bernard Foley, Tevita Kuridrani, Christian Leali’ifano, Matt Toomua, Adam Ashley-Cooper, Henry Speight, Israel Folau, Rob Horne, Pat McCabe, Joe Tomane. Un singur debutant, aripa Henry Speight (ACT Brumbies). Trei abesnti, din cauza accidentarilor: Will Genia, Stephen Moore, Quade Cooper.
marți, 15 iulie 2014
Transferuri noi in Top 14 (II)
Se pare ca modelul de "multinationala" a lui Mourad Boudjellal a devenit viral in Franta. Tot mai multi jucatori de "import" par sa vina sa intareasca echipele din Hexagon. Vara lui 2014 se tranforma intr-o campanie fara precedent in Top 14. Sunt atat jucatori francezi care pleaca de colo-colo dar, mai ales, jucatori non-continentali care aleg sa-si continue/sfarseasca cariera in Europa. Asta pentru ca salariile din Top 14 sunt, de cativa ani, foarte atractive fata de alte campionate interne dar si pentru ca in tari ca Noua Zeelanda, Australia, Africa de Sud concurenta pe posturi este foarte acerba, multi jucatori valorosi simtindu-se in plus chiar in propriile lor cluburi. Si insulele pacificului dau cativa candidati valorosi pe piata transferurilor pentru ca piata TriNations nu este atat de elastica pentru a-i absorbi si pe ei. Sa incepem cu Samisoni Viriviri (Fiji). Este un jucator de IRB Sevens de mare talent (anul acesta este pe lista scurta pentru Player of the Year). Va juca aripa/fundas pentru Montpellier. Tot pentru echipa de la Mediterana va juca si fostul capitan al Wallabies, Ben Mowen, un nr.8 de mare forta si dedicatie, care a preferat sa-si aduca familia in Franta in locul participarii la Cupa Mondiale din 2015. Clermont-Auvergne se va intari cu galezul Jonathan Davies si cu neo-zeelandezul Zac Guilford (probleme repetate cu alcoolul in tara lui). Doi sud-africani in plus: Gio Aplon la Grenoble si fost mare speranta Johan Goosen la Racing Metro. Repatrierea galezului Lee Byrne, i-au facut pe cei din conducerea clubului din Auvergne sa-l tenteze pe Nick Abendanon (de la Bath) ca intarire a treisferturilor. Din Noua Zeelanda vin Corey Flynn (33) la Toulouse si Casey Laulalala, la Racing Metro (pentru a face pereche cu Jamie Roberts, interesant). Si in fine, pentru a termina seria de transferuri spectaculoase, capriciosul James O'Connor a semnat pentru 6 luni (pana la sfarsitul turului) cu Toulon. Vestea asta circula pe piata inca din primavara, dar a fost mereu dezmintita de impresarul lui O'Connor. Asa ca, prieteni, vom avea in curand un mare circ globalizat in care se vor topi mai toate campionatele locale din Europa. Sa speram (cum zic football-istii) ca variantele actuale de competitii vor mai rezista o vreme. Pe curand!
duminică, 13 iulie 2014
Transferuri noi in Top 14.
In afara de precontractele vechi despre care am mai scris, luna iulie aduce pana acum inca niste nume noi pe lista transferurilor intre echipele din Top 14. Miscarile sunt mai spectaculoase in randul jucatorilor de import. Astfel Sitiveni Sivivatu paraseste Clermont Auvergne in favoarea celor din Castres Olympique. Mamuka Gorgodze se muta de la Montpellier la Toulon. Neemia Tialata se transfera de la Bayonne la Stade Toulousain. Iar Soane Tonga'uiha pleaca de la Racing Metro catre Oyonnax. Si in randul jucatorilor francezi se anunta deplasari de trupe. La Lyon vor ajunge toulousanii Emmanuel Felsina si Pierrich Gunther. Sebastien Vahaamahina trece de la Biarritz la Montpellier. La fel, cu aceeasi destinatie, Benjamin Fall, de la Racing Metro. Alexis Palisson paraseste Toulon si se reintoarce la Stade Toulousain. La Bordeaux ajunge Lionel Beauxis (Toulouse) pentru ca nu va face fata concurentei cu Toby Flood. Cea mai spectaculoase mutare mi se pare cea a lui Brice Dulin, care paraseste formatia in care s-a consacrat, Castres, in favoarea Racing Metro (ca si Antonie Claasen), pentru a-si reintalni antrenorii, Laurent Labit si Laurent Travers, plecati dupa ce Castres a cucerit titlul in 2013. Lista nu e inchisa. Mai urmeaza si alte mutari. Va voi tine la curent negresit.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)